Thiem letos ukončí kariéru, vítěz US Open se tak rozhodl kvůli problémům se zápěstím

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Thiem letos ukončí kariéru, vítěz US Open se tak rozhodl kvůli problémům se zápěstím

Thiem získal na US Open 2020 svůj jediný grandslamový titul.
Thiem získal na US Open 2020 svůj jediný grandslamový titul.Profimedia
Dominic Thiem (30) na sociálních sítích potvrdil, že v letošní sezoně ukončí kariéru. Poslední turnaj by měl odehrát na konci října v domácí vídeňské hale. Bývalý šampion US Open a někdejší světová trojka se tak rozhodl hlavně kvůli neustálým problémům se zápěstím. Toto zranění mu zhatilo téměř celou sezonu 2021 a po návratu už nikdy nebyl stejným hráčem.

Thiem patřil ještě na začátku sezony 2021 k nejlepším hráčům na světě, jenže zranění zápěstí mu téměř celý tenisový rok zhatilo. Sezonu 2021 ukončil už před Wimbledonem a návrat na kurty podnikl až téměř o rok později.

O comeback na výsluní marně usiloval přes dva roky. Po problémech se zápěstím se dostal do finále pouze předloni na challengeru v Rennes a loni na domácí antukové akci v Kitzbühelu. Poslední titul získal na US Open 2020, kde slavil svůj jediný triumf na grandslamech.

Definitivní sbohem by měl říct na konci října na domácí halové pětistovce ve Vídni. "Sezona 2024 bude poslední. Moje zápěstí na tom není tak, jak by mělo nebo jak bych si přál. Druhým důvodem je můj vnitřní pocit. Tohle rozhodnutí jsem velmi dlouho zvažoval," řekl bývalý třetí a nyní až 117. hráč světového žebříčku, který avizoval možný konec kariéry už na začátku tohoto roku.

Thiem ve své kariéře odehrál 29 finále a posbíral 17 titulů na nejvyšším okruhu. Na podnicích Masters překvapivě triumfoval pouze jednou, a to v kalifornském Indian Wells v roce 2019. Největší hrozbou byl ale na antukových dvorcích, na nichž několikrát porazil i krále tohoto povrchu Rafaela Nadala.

Na kontě má minimálně pět skalpů všech členů Big Three (Novaka Djokoviče, Rogera Federera a Nadala). O grandslamový vavřín usiloval celkem čtyřikrát, na French Open 2018-19 (Nadal) ani na Australian Open 2020 (Djokovič) však neuspěl. Z Rakušanů zvedl nad hlavu grandslamovou trofej už jen Thomas Muster na French Open 1995.