Třetí Tänakova výhra ve Finsku. Estonec vládl, druhý Rovanperä přesto navýšil vedení v MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Třetí Tänakova výhra ve Finsku. Estonec vládl, druhý Rovanperä přesto navýšil vedení v MS

Třetí Tänakova výhra ve Finsku. Estonec vládl, druhý Rovanperä přesto navýšil vedení v MS
Třetí Tänakova výhra ve Finsku. Estonec vládl, druhý Rovanperä přesto navýšil vedení v MSProfimedia
Estonský pilot Ott Tänak (34) z týmu Hyundai vyhrál potřetí v kariéře Finskou rallye. Mistr světa z roku 2019 porazil na rychlých lesních cestách v okolí Jyväskylä o 6,8 sekundy místního rodáka Kalleho Rovanperäho (21) s toyotou, jenž díky druhému místu zvýšil své vedení v šampionátu.

Tänak získal rozhodující náskok v páteční první etapě, v níž musel vítěz letošních pěti rallye Rovanperä coby lídr MS čistit trať. Finovi se v dalších dnech dařilo částečně ztrátu stahovat, na první výhru na domácí rallye ale nedosáhl.

"Byl to pěkný víkend. Samozřejmě bych býval rád doma vyhrál, ale vzhledem k tomu, že jsme v pátek otevírali trať, tak to bylo docela dobré. Zabojovali jsme a dostali jsme se docela blízko, takže myslím, že můžeme být pyšní," uvedl Rovanperä.

Tänak ve Finsku navázal na své triumfy z let 2018, 2019. Díky druhému vítězství v sezoně po červnové Sardinii se posunul na druhé místo průběžného pořadí o bod před týmového kolegu Thierryho Neuvillea z Belgie, jenž dojel pátý.

"Kluci z Toyoty mi dali v pátek naději a my jsme zavětřili šanci. Od té doby jsme jeli naplno," uvedl Tänak, jenž se postaral o první vítězství týmu Hyundai ve Finsku a vyhrál 16. světovou rallye v kariéře.

Rovanperä díky tomu navýšil své vedení v MS už na 94 bodů a míří suverénně za titulem. Do konce sezony zbývá už jen pět soutěží a na jedné se dá získat maximálně 30 bodů.

Třetí místo v rallye uhájil heroickým výkonem na závěrečné power stage Esapekka Lappi. Finský jezdec šel v předposlední rychlostní zkoušce se svým yarisem přes střechu a auto poničil. Posledních 11 měřených kilometrů tak musel odjet bez předního skla a části střechy a před proudícím větrem se chránil lyžařskými brýlemi. I tak za sebou udržel o 17 sekund dalšího jezdce Toyoty, obhájce loňského vítězství Elfyna Evanse z Británie.

Čeští účastníci rallye ve vozech Ford Fiesta skončili v závěru druhé desítky. Martin Prokop byl osmnáctý, Jan Černý dvacátý.

Šampionát pokračuje za dva týdny asfaltovou Ypres rallye v Belgii.

Kompletní výsledky Finské rallye