Události Bundesligy: 7:1, 6:0, 4:3... Návrat ve velkém stylu, v Německu padlo 41 gólů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: 7:1, 6:0, 4:3... Návrat ve velkém stylu, v Německu padlo 41 gólů
Události Bundesligy: 7:1, 6:0, 4:3... Návrat ve velkém stylu, v Německu padlo 41 gólů
Události Bundesligy: 7:1, 6:0, 4:3... Návrat ve velkém stylu, v Německu padlo 41 gólůProfimedia
Dlouhých 68 dní bez fotbalu? Fanoušci Bundesligy dostali při restartu německé soutěže adekvátní náhradu. Fotbal se na tamní trávníky totiž vrátil ve velkém stylu – padlo 41 gólů, tedy více než čtyři branky na zápas. Kromě souboje Lipska s Bayernem upoutaly pozornost především nadílky Wolfsburgu a Kolína či přestřelka v Signal Iduna Parku.

Těžko by si fanoušci mohli v případě bundesligové premiéry v roce 2023 přát atraktivnější zápas. Úřadující mistr proti vítězi poháru. Bayern na své půdě přivítal Lipsko. V Red Bull Areně bylo však k vidění pramálo zajímavých akcí. Eric Maxim Choupo-Moting sice poslal šampiony do vedení, ve druhém poločase se ale radovali domácí, kteří zásluhou Marcela Halstenberga srovnali. A když gól Býků neodvolal ani VAR, získaly oba kluby po bodu.

Statistiky zápasu Lipsko – Bayern.
Statistiky zápasu Lipsko – Bayern.Opta by Stats Perform

Na to chtěl v neděli adekvátně zareagovat Dortmund, který doma hostil sestupem ohrožený Augsburg. Přestože byl průběh zápasu o poznání divočejší, než se očekávalo, BVB dokázalo zvítězit (4:3) a oslavilo tak úspěšný vstup do nového roku. Góly Bellinghama, Schlotterbacka, Bynoe-Gittense a Reyny vynesly vestfálskému celku tři body a snížení ztráty na vedoucí Bayern na sedm bodů.

Emotivní návraty

Kromě sportovní podívané byli přítomní v ochozech Signal Iduna Parku svědky jednoho emotivního návratu. Sébastian Haller se poprvé od červencového diagnostikování rakoviny představil v soutěžním utkání. Na hřiště se dostal v 62. minutě a dočkal se bouřlivého potlesku černožlutého publika.

Rodák z Francie, který však reprezentuje Pobřeží slonoviny, ale nebyl jediným, kdo o uplynulém víkendu zažil velký návrat. Po 75 minutách zápasu Mönchengladbachu s Leverkusenem zažil comeback také Florian Wirtz. Talentovaný ofenzivní univerzál se v dresu Wekself představil poprvé od března 2022, kdy utrpěl přetržení křížového vazu. Stejně jako Haller i dvacetiletý Němec oslavil vítězství – tým vedený trenérem Xabim Alonsem uhájil tříbrankové vedení a i díky asistenci Adama Hložka nakonec slavil výsledek 3:2.

Haller se vrátil po vyléčení rakoviny na hřiště.
Haller se vrátil po vyléčení rakoviny na hřiště.AFP

Bayer navzdory vítězství čeká po zpackaném úvodu sezony ještě dlouhá cesta. Příčky zaručující budoucnost v Lize mistrů totiž momentálně okupují jiné kluby – Eintracht Frankfurt, Union Berlín a Freiburg. Zatímco Frankfurt si hravě poradil s Schalke (3:0) a Union přetlačil Hoffenheim (3:1), Freiburg utrpěl debakl.

"Šílená" obrana

Svěřenci trenéra Christiana Streicha prohráli na hřišti Wolfsburgu 0:6 a logicky se tak nabízí se jednoduchá otázka: Co se stalo s týmem, který v dosavadním průběhu sezony získával v průměru dva body na zápas? Stoper Matthias Ginter mluvil po zápase o "šílenství". Nutno podotknout, že oprávněně – tak slabý defenzivní výkon totiž od Freiburgu dlouho nikdo neviděl.

Pohled na věc z druhé strany potvrzuje wolfsburgské zmrtvýchvstání. Tým Nika Kovače, který po slabé úvodní části sezony odsoudila část expertů i veřejnosti k tuhým bojům o udržení, oslavil páté vítězství v řadě.

Výsledky 16. kola Bundesligy.
Výsledky 16. kola Bundesligy.Livesport

V nejspodnějších patrech tabulky se nejlépe dařilo Bochumi, která začala svou jízdu za lepšími zítřky výhrou nad Herthou 3:1. Zatímco Vfl v záchranářském souboji uspělo, jeho přímí konkurenti ne – Schalke bylo ve Frankfurtu bez šance (0:3), Augsburg vyšel z bláznivé přestřelky s BVB (3:4) rovněž bez bodu a Stuttgart získal za domácí remízu s Mohučí (1:1) alespoň bod.

Snový start do nového roku oslavil se svým týmem Steffen Baumgart. Kolín nad Rýnem totiž v derby s Werderem Brémy zvítězil 7:1 a ukončil tak pět zápasů dlouhou sérii bez vítězství. "Katarská" přestávka Geißböcke zřejmě prospěla, neboť v gól proměnili všechny střely na bránu a sedmi zásahů dosáhli navzdory hodnotě xG 2,38. Porýřané se díky třem bodům vzdálili sestupovému pásmu a zároveň se přiblížili svému rivalovi na rozdíl jediného bodu.

Tabulka německé Bundesligy
Tabulka německé BundesligyLivesport

Hráč kola

Ellyes Skhiri se po sezoně tařka jistě s Kolínem rozloučí, na jeho výkonech to však není vůbec znát. Spíše naopak. Tuniský záložník se při vysoké výhře nad Brémami podepsal pod tři góly – dva sám dal a jeden připravil svému spoluhráči.

Gól kola

Také o nejhezčí branku uplynulého kola se postaral hráč Kolína nad Rýnem. Steffen Tigges sice nevstřelil gól, který by zařadil mezi ty nejtěžší, ale zaujal. Dokonale totiž potrestal chybné vyběhnutí Jiřího Pavlenky. Bývalý hráč Dortmundu českého brankáře, stejně jako další dva bránící hráče, přehodil přesným pokusem ze 40 metrů a zvýšil na 3:0.