Události Bundesligy: Jak se boří sen. Rozhodne opět Revierderby o titulu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Jak se boří sen. Rozhodne opět Revierderby o titulu?
Dortmund ztratil v derby se Schalke cenné body.
Dortmund ztratil v derby se Schalke cenné body.Profimedia
Skutečně reálně bojoval Dortmund o bundesligový titul naposledy před čtyřmi lety. Tehdy mu sen o celkovém vítězství zničil úhlavní rival. Nyní je možné, že se píše podobný příběh. Borussia v jarní části sezony opět po nějakém čase nevyzrála na Schalke, které o víkendu stejně jako většina dalších celků bojujících o záchranu uzmulo do tabulky cenné body.

Wall Street zná černý pátek, Dortmund zase stejnou barvou kdysi označil sobotu. Stalo se tak před čtyřmi lety na konci dubna. "Schwarzgelben" sice v závěru skvěle rozehrané sezony viditelně ztráceli dech, přesto ale pořád mohli v tabulce uhájit vedení před dotírajícím Bayernem. Pak se ovšem v osudný den odehrálo kultovní Revierderby, které šance Borussie de facto pohřbilo. Marco Reus s Mariusem Wolfem onehdá viděli červenou kartu, Schalke se v Signal Iduna Parku hned čtyřikrát radovalo z gólu a nesmiřitelného rivala bolestivě zranilo.

Poté se Dortmund dlouhou dobu mstil. A to ve velkém stylu. Schalke v dalších pěti Revierderby ani jednou neskórovalo, zato inkasovalo v součtu hned 12krát. O víkendu nicméně téměř čtyři roky trvající gólový půst přerušilo. Čirou náhodou zrovna v tu nejméně vhodnou dobu pro Borussii.

Dortmund si vytvořil více gólových příležitostí.
Dortmund si vytvořil více gólových příležitostí.Opta by Stats Perform

Na hřišti ve Veltins Areně přitom bylo jasně patrné, jakou sezonu oba týmy prožívají. I to, jak si kluby vedou v posledních letech. Dortmund ovšem pálil jednu šancí za druhou, Schalke naopak vytěžilo z minima maximum, a zároveň velebilo svého brankáře Ralfa Fährmanna. Pohledné trefy Nica Schlotterbecka a Raphaëla Guerreira tak vlastně vyšly vniveč, neboť na straně "Knappen" přispěchali s odpovědí Marius Bülter i Kenan Karaman.

Schwarzgelben tak v roce 2023 vůbec poprvé ztratili v Bundeslize body. Schalke naopak prodloužilo sérii neporazitelnosti a demonstrovalo, že v nejvyšší německé soutěži chce rozhodně zůstat.

Přehled zápasu Schalke – Dortmund 2:2

Zlepšení všech vyjma Hoffenheimu

Dařilo se ovšem i dalším celkům, které se pohybují ve spodních patrech bundesligové tabulky. Všechny přitom – stejně jako Schalke – značně znepříjemnily život svým vyzyvatelům.

Veselo bylo po delší době v táboře Bochumi. Ta se po slušném vstupu do nového kalendářního roku trochu zasekla, v Kolíně nicméně vydřela důležitou výhru, po níž si družina kouče Thomase Letsche polepšila na 14. místo. Mimochodem poražený Kolín sídlí o dvě příčky výš, avšak vzhledem k výsledkové bídě z posledních dnů se už strachuje o to, aby taktéž nezabředl do záchranářských bitev.

Podobně jako Schalke ukončil sérii protivníka také Stuttgart, jenž ve Frankfurtu dokonce sahal po vítězství. I tak se díky remíze 1:1 stal prvním týmem, jenž v roce 2023 uzmul body na hesenském Waldstadionu. Frankfurtskému Eintrachtu plichta rozhodně nepřišla vhod, neboť opět něco ztratil na příčky zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Kompletní tabulka Bundesligy
Kompletní tabulka BundesligyLivesport

Hertha na domácí půdě jistě chtěla získat víc, i tak se ale má čím chlubit. Zastavila totiž vítěznou jízdu Mohuče, jenž podobně jako Frankfurt pošilhává po evropských pohárech. Na šestý Eintracht nicméně FSV pořád hledí zespodu.

Z mužstev přímo ohrožených sestupem se tak neradoval pouze Hoffenheim, jenž za posledních 14 kol posbíral pouhopouhé dva body a dál dělá vše pro to, aby překvapivě spadl o úroveň níž. Jinak ale měli bundesligoví outsideři vcelku plodný víkend.

Hráč kola

Radoval se také Bayern, jenž Dortmundu odskočil na rozdíl dvou bodů. O to se mimo jiné postarali zadáci Mnichovanů. Alphonso Davies vstřelil proti Augsburgu teprve druhý bundesligový gól, Joao Cancelo si zase po zimním příchodu do Mnichova otevřel svůj střelecký účet.

A pak je tu Benjamin Pavard, častý terč nespokojených příznivců Bayernu. Tentokrát ale francouzský zadák své kritiky umlčel. Mnichované bavorské derby s Augsburgem nezahájili dobře a už ve druhé minutě prohrávali. Do 20. minuty ale stihli skóre otočit. Nejprve se prosadil již zmíněný Cancelo a po něm dokonal obrat Pavard, jenž ve skrumáži před bránou dotlačil míč do sítě poté, co jej Sadio Mané našel nůžkami.

I sám Pavard vystřihl jedno efektní i efektivní číslo. Ještě v první půli si vyskočil do vzduchu a volejem zblízka znovu donutil kapitulovat brankáře Augsburgu Rafała Gikiewicze. Dva góly od obránce, to se jen tak nevidí.

Gól kola

Mohuč sice poprvé od 4. února našla někoho, kdo ji obral o body, přesto zůstává na solidním sedmém místě. A to navzdory dlouhodobé absenci útočníka Jonathana Burkardta. Místo něj však v Porýní-Falci našli jiného schopného forvarda.

Ludovic Ajorque dorazil do Gutenbergova města teprve v lednu, pomalu se ale zabydluje v základní sestavě FSV. Zatím má někdejší opora francouzského Racingu Štrasburg v Bundeslize na svém kontě dva góly, přičemž zejména na ten poslední se rozhodně dalo dívat.

Na berlínském Olympiastadionu se Ajorque po změně stran rychle zorientoval na hranici pokutového území. Gólman Herthy Oliver Christensen se natahoval marně, střelu mířící do horního rohu brány nezastavil.