Události La Ligy: Real Madrid prolomil sérii, Aspas srovnal Lewandowského

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události La Ligy: Real Madrid prolomil sérii, Aspas srovnal Lewandowského

Události La Ligy: Real Madrid prolomil sérii, Aspas srovnal Lewandowského
Události La Ligy: Real Madrid prolomil sérii, Aspas srovnal LewandowskéhoProfimedia
Čtvrtý hrací den La Ligy nabídl duel mezi jedinými dvěma týmy, které vyhrály první tři ligové zápasy – Realem Madrid a Realem Betis. Pro Bílý balet šlo o těžké střetnutí, vždyť doma neporazil sevillský celek od sezony 2016/2017. Zelenobílí si z posledních pěti zápasů na Santiago Bernabéu odvezli dvě vítězství a tři remízy, zatímco udrželi pět čistých kont v řadě.

Přestože v každém ze čtyř dosud odehraných zápasů nové sezony Real Madrid inkasoval, prokázal tým vedený trenérem Carlem Ancelottim pokaždé soupeře přetlačit. V sobotu se ve stejném duchu, tedy bojovným výkonem, prezentovala i nová posila Aurélien Tchouaméni

Francouzský záložník na hřišti vynikal. Zaznamenal nejvíce obranných zákroků, zachytil nejvíce míčů a vyhrál více osobních soubojů, za což byl po právu vyhlášen mužem zápasu. To vše při své premiéře před domácími ochozy. Tchouaméni naznačil, že může velmi rychle nahradit klubovou ikonu Casemira, která odešla do Manchesteru United.

V táboře úřadujícího šampiona La Ligy a Ligy mistrů jsou důvody k optimismu i přes slabší formu Francouze Karima Benzemy. Proti Betisu se totiž prosadili mladí brazilští útočníci Vinicius Jr. a Rodrygo. První jmenovaný otevřel skóre krásným lobem po přesném dlouhém pasu Davida Alaby. Druhý z Brazilců se postaral o vítěznou branku ve druhém poločase po přihrávce Federica Valverdeho.

Výsledky 4. kola La Ligy

Pro Betis, který už třetím rokem vede Manuel Pellegrini, to nebyl nejšťastnější den, už v 11. minutě přišel o jednoho z nejvýraznějších hráčů ofenzivy. Francouz Nabil Fekir se zranil a na trávníku ikonického stánku tak zůstalo vše, co se kreativity týče, na duu Borja Iglesias a Sergio Canales. Není tak divu, že zmíněná dvojice zařídila jediný gól hostů, který padl po jedné z mála chyb v poslední době téměř neomylného Thibauta Courtoise.

Real Madrid ale dokázal nepříznivou domácí sérii proti Betisu prolomit a zvítězil 2:1. A když už je řeč o Andalusii, musíme připomenout i ostatní kluby z tohoto regionu, které by na uplynulé ligové kolo nejraději zapomněly. Kromě Betisu totiž padla také konkurenční Sevilla a bez bodu zůstaly také Cádiz a Almería.

Tabulka La Ligy

Sevilla kladla doma odpor Barceloně pouze v úvodních minutách. V těch následujících už obrana na ofenzivní smršť Blaugranas nestačila (0:3). Skvělým výkonem se znovu blýskl Robert Lewandowski, který připravil první gól pro Raphinhu, zatímco druhý vstřelil sám a to velmi chladnokrevně – míč si hrudí připravil na volej, kterým propálil brankáře domácích.

Program 5. kola

Trenér Xavi Hernandez musí mít z nové útočné akvizice skvělý pocit. Barcelona je nyní už na druhém místě tabulky, jen dva body za vedoucím Realem, na nějž ztratila hned v první zápase sezony proti Rayu Vallecanu.

Hráč kola

Iago Aspas je i v nové sezoně nezpochybnitelným lídrem Celty Vigo. V pátek byl znovu klíčovou postavou při vítězství svého týmu na domácím hřišti v Balaídosu proti Cádizu (3:0). Vstřelil dva góly a i díky nim je nyní spolu s Lewandowskim na čele průběžného pořadí střelců.

Oba Aspasovy góly padly z podobné pozice za velkým vápnem. Zvláště ten druhý, báječně zakroucený kop levačkou, kterým španělský reprezentant pečetil vítězství, byl vrcholem zápasu. Abychom vystihli Aspasovu důležitost pro tým, je třeba uvést několik faktů: Coby nejstarší hráč týmu v této sezoně vstřelil pět ze sedmi gólů Celty, skóroval v každém zápase a v posledních sedmi sezonách nastřílel stejný počet branek (112) jako Karim Benzema. Podle mnohých by si i proto zasloužil místo ve španělské reprezentace pro blížící se mistrovství světa v Kataru.

Gól kola

Levý obránce Valencie Toni Lato má v týmu Valencie složitou roli. Gennaro Gatusso postrádá po celý úvod sezony kapitána Josého Luise Gayu a Toni Lato, který ho v sestavě nahrazuje, v zápase s Getafe po odchodu Carlose Solera dokonce navlékl kapitánskou pásku. Tato role mu svědčila, už po šesti minutách vstřelil nádherný první gól zápasu, v němž tým z Mestally nakonec deklasoval Getafe 5:1.

Latovi, který v předchozích sezonách spíš jen paběrkoval, nebo trávil čas na hostováních, se dostalo zasloužené odměny. Jeho srdce patří Valencii už od mládí, do Paterny přešel ve svých sedmi letech. Nyní dal svůj první gól za A-tým, který stál skutečně za to: Dlouhý pas si sklepl k zemi hrudí, patičkou si obhodil hostujícího zadáka a z rohu pokutového území poslal křížnou střelu do protější šibenice.

Bezmocného brankáře David Soriu, který se za výstavní trefou pouze otočil, může děsit fakt, že se Lato prosadil slabší pravačkou.