Události Premier League: Antonio Conte je na cestě za neúspěšnými předchůdci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Premier League: Antonio Conte je na cestě za neúspěšnými předchůdci
Poté, co Tottenham ztratil v Sothamptonu vedení 3:1, neměl Conte důvod ke spokojenosti.
Poté, co Tottenham ztratil v Sothamptonu vedení 3:1, neměl Conte důvod ke spokojenosti.Reuters
Arsenal využil víkendového ligového volna Manchesteru City, díky pohodovému vítězství nad Crystal Palace si na čele tabulky vytvořil osmibodový náskok a v boji o titul nasadil k důležitému trháku. To na druhé straně severního Londýna panuje zcela opačná nálada. Ponurá. Kouč Tottenhamu Antonio Conte podrobil své hráče ostré kritice za to, že v Southamptonu zahodili dvougólové vedení a ztratili dva důležité body v boji o první čtyřku.

Z týmů ohrožených sestupem vyhrál pouze Leeds, který uspěl na hřišti dalšího "namočeného" celku Wolves 4:2. To znamená, že spodní devítku tabulky momentálně dělí pouhé čtyři body. Přiostřuje se i závod o místa v Evropě. Aston Villa a Chelsea se totiž přiblížily na rozdíl pouhých čtyř bodů první šestce.

Unavený a z krachu v Evropské lize frustrovaný Arsenal odpověděl na vypadnutí se Sportingem stylově. A hlavně tak, jak už to v uplynulé sezoně po porážkách několikrát dokázal – podařeným výkonem i výsledkem. Na Emirates Stadium si poradil s Crystal Palace jednoznačně 4:1.

Odolnost a vůli Kanonýru symbolizuje skutečnost, že úvodní gól zápasu dal Gabriel Martinelli, který selhal ve čtvrté sérii penaltového rozstřelu se Sportingem. V neděli Brazilec naopak chladnokrevným zakončením položil základy šesté ligové výhry v řadě, po něm se dvakrát trefil Bukayo Saka a čtvrtý gól přidal Granit Xhaka.

Arsenal působí dojmem, že dostihy o titul má pod kontrolou. A to přesto, že Manchester City disponuje zápasem k dobru a s Kanonýry se utká doma. Chleba se dost možná bude lámat právě 26. dubna na Etihad Stadium.

Statistiky zápasu Arsenal – Crystal Palace
Statistiky zápasu Arsenal – Crystal PalaceOpta by Stats Perform

Antonio Conte přišel do Tottenhamu s aurou šampiona, trenéra, jenž bude schopen vnést vítěznou auru do klubu zvyklého na opakované neúspěchy. Místo toho se Ital dost možná připojí k řadě manažerů Spurs, kteří přišli a odešli, aniž by pozvedli nad hlavu jakoukoliv trofej.

Italova smlouva vyprší na konci sezony. Nyní se ale zdá, že na stole neleží otázka, zda ji prodlouží, ale jestli angažmá vůbec dokončí. Tím spíš, že někdejší lodivod Juventusu, Chelsea a Interu si v sobotu večer nebral servítky a své hráče označil za sobecké, bez srdce a neschopné hrát pod tlakem a ve stresu.

Spurs jsou po remíze 3:3 na hřišti Saints stále na čtvrtém místě, ale už mají jen dvoubodový náskok před Newcastlem, který má dva zápasy k dobru. Otázkou pro vedení Tottenhamu je, zda se Conteho zjevně pochroumaný vztah s kabinou ještě dá napravit.

Villa probudil Villu

Když byl Steven Gerrard v říjnu vyhozen z funkce trenéra Aston Villy, držel se tým z Birminghamu od sestupového pásma pouze díky skóre. Uběhlo pět měsíců pod taktovkou Unaie Emeryho a Villans se proměnili k nepoznání. V sobotu ve Villa Parku smetli Bournemouth 3:0 a připsali si třetí vítězství v posledních čtyřech zápasech.

Od říjnového nástupu bývalého šéfa Arsenalu či Paris Saint-Germain získaly pouze čtyři týmy v Premier League více bodů. A co víc, víkendový postup Manchesteru United i City do semifinále FA Cupu zvýšily možnost, že by na evropské poháry mohlo stačit i sedmé místo, které má Aston Villa na dosah.

Statistiky zápasu Aston Villa – Bournemouth
Statistiky zápasu Aston Villa – BournemouthOpta by Stats Perform

"Můžeme přidat nový krok, nový cíl. A to je hledět na týmy v první desítce," prohlásil Emery po posledním triumfu. "Mají před námi náskok, my můžeme bojovat tak trochu ve stínu za nimi."

"Budeme hrát doma proti Fulhamu, čekají nás i zápasy proti Brightonu, v Brentfordu a na Chelsea," vyjmenoval aktuálně hlavní soky v boji o Evropu. "Samozřejmě to bude velmi těžké, ale musíme se snažit dostat nový cíl do našich myslí."

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Hráč kola

O prohře Bournemouthu ve Villa Parku už řeč byla, tento zápas ale nabídl moment, který překračuje hranice sportu. A to když v 78. minutě nastoupil na hřiště David Brooks. Velšskému záložníkovi totiž v říjnu 2021 diagnostikovali Hodgkinův lymfom, jehož léčbu nastoupil v květnu 2022. 

Nyní, o pouhých 10 měsíců později, je Brooks zpátky v profesionálním fotbale. Když v sobotu vystřídal Adama Smithe, sklidil od všech ve Villa Parku ohlušující ovace ve stoje. Tato chvíle se bezpochyby zapíše do pamětí nejen příznivců Bournemouthu, ale do fotbalových kronik obecně.

Gól kola

Stadion Elland Road byl dějištěm šestigólového představení mezi Wolves a Leedsem, v němž hosté zvítězili 4:2 a dostali se ze sestupového pásma. Gól zápasu a zároveň i 28. kola Premier League však přišel z nepříliš pravděpodobného zdroje – od domácího obránce Jonnyho.

Brankář Leedsu Illan Meslier po domácím nákopu odhlavičkoval balon z hranice vápna, Marc Roca jej dostal pouze ke španělskému bekovi a ten lobem ze 30 metrů snížil na 1:3. Wolves záhy přidali další branku, hosté ale v nastavení pečetili důležitou výhru. A tak je dál zaděláno na jeden z nejdramatičtějších bojů o záchranu, jaký kdy Premier League zažila.