Po 535 dnech. Brooks porazil rakovinu, vrátil se k fotbalu a chce zachránit Bournemouth

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Po 535 dnech. Brooks porazil rakovinu, vrátil se k fotbalu a chce zachránit Bournemouth
David Brooks z Bournemouthu se chystá nastoupit do zápasu na hřišti Aston Villy.
David Brooks z Bournemouthu se chystá nastoupit do zápasu na hřišti Aston Villy.Profimedia
Bournemouth sice ve Villa Parku prohrál 0:3 a stále se obává o své bytí a nebytí v příštím ročníku Premier League, přesto v sobotu prožil nadmíru pozitivní moment: Když na konci druhé půle nastupoval na hřiště David Brooks (25), tleskali ve stoje i fanoušci Aston Villy. Velšský reprezentant totiž vyhrál svůj nejtěžší zápas v životě. Porazil rakovinu a po 535 dnech se vrátil k fotbalu.

V říjnu 2021 se velšský národní tým chystal ke kvalifikačním zápasům mistrovství světa do Česka, zatímco trenér Robert Page, který zaskakoval za suspendovaného Ryana Giggse, oznámil, že se tentokrát musí obejít bez zraněného Garetha Balea. Alternativou do útoku měl být Brooks, který v dresu Bournemouthu rozehrál v Championship další solidní sezonu. 

Jenže právě na srazu národního týmu se šikovný forvard dozvěděl, že ho čeká jedno z nejtěžších životních období. Při rutinní lékařské prohlídce se zjistilo, že trpí rakovinou lymfatických uzlin. "Chci poděkovat všem členům velšského realizačního týmu, protože bez pozornosti jeho lékařů bych možná o nemoci ještě nějaký čas ani nevěděl," vyprávěl, když se smiřoval s diagnózou.

Problémy s Hodgkinovým lymfomem už byly ve druhém stádiu, a tak se Brooks přesunul rovnou do nemocnice. Jen na dálku sledoval snažení svých parťáků z národního týmu, kteří v Praze vyválčili remízu 2:2 a následně přivezli tři body z Estonska (1:0). Rodák z Warringtonu u toho být nemohl, zahájil chemoterapii. "Ačkoli to pro mě a mou rodinu byl šok, prognóza je pozitivní a jsem si jistý, že se plně uzdravím a budu zase co nejdříve hrát," neskrýval optimismus.

Bournemouth se mezitím dokázal vrátit zpátky do Premier League, zatímco Wales po dlouhých 64 letech postoupil na světový šampionát. Levonohý útočník či záložník sledoval snažení svých krajanů v Kataru pouze u televizní obrazovky, ovšem s vědomím, že léčba zabrala. V srpnu 2022 se dokonce zapojil do přípravy s juniorkou Bournemouthu a s klubem dokonce podepsal novou smlouvu až do roku 2026.

Když se definitivně potvrdilo, že je rakovina pryč, začal Brooks pomalu nabírat kondici. "I pro mámu a tátu to bylo těžkých 18 měsíců, když se dívali, čím vším si procházíme. Moje přítelkyně Flora byla v podstatě 24hodinová zdravotní sestra, která mě dávala dohromady. Ale nikdy jsem nepochyboval o tom, že se vrátím," vyprávěl Velšan v týdnu před návratem na velkou scénu pro klubovou televizi.

Už když Cherries doma senzačně pokořili Liverpool, seděl mezi spoluhráči na střídačce. Do hry ho však poslal trenér Gary O'Neill až o týden později, v Birminghamu na Aston Ville vystřídal v 79. minutě Adama Smithe.

"Upřímně bych chtěl poděkovat všem fanouškům Aston Villy. Už když jsem se rozcvičoval, tleskali mi a moc hezky mě podporovali. Rodina je na mě teď pyšná. Jsem vděčný každému, kdo mě po celou dobu podporoval," řekl po zápase.

Bournemouth je jistě rád, že má v ofenzivě další možnosti. A bezpochyby talentovaného hráče, vždyť Brooks v sezoně 2018/19 coby jednadvacetiletý mladík zaznamenal v nejvyšší anglické soutěži sedm gólů. Takový střelec by se mohl v dramatickém závěru sezony.

"Bylo těžké se jen dívat, jak se vracíme do Premier League. Člověk chce být součástí takových událostí. Teď udělám vše pro to, abych Bournemouthu pomohl k záchraně. Myslím, že na to máme. Jde jen o to, abychom si udrželi pozitivní mentalitu a pokračovali," dodal fotbalista, který za Wales odehrál 21 zápasů a představil se i na Euru 2020.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport