Události Serie A: Velká derby plná emocí a nesmrtelný Zlatan rekordmanem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Serie A: Velká derby plná emocí a nesmrtelný Zlatan rekordmanem
Římské derby bylo plné emocí a také červených karet.
Římské derby bylo plné emocí a také červených karet.Profimedia
Přesně podle očekávání nenabídlo římské derby ani souboj Interu s Juventusem oslnivou fotbalovou podívanou, ale spíše urputnou bitvu, která se pak v obou případech přenesla s větší či menší intenzitou i mimo hřiště. Nevyrovnaných výkonů svých pronásledovatelů opět využila nezastavitelná Neapol, která po jasné výhře v Turíně 4:0 vede už o 19 bodů. A co dalšího přineslo 27. kolo italské Serie A?

V nejlepším okamžiku, který zastihl italský klubový fotbal za posledních 17 let, kdy se do čtvrtfinále Ligy mistrů dostaly hned tři jeho celky, se v posledním kole před reprezentační pauzou střetly hned čtyři těžké váhy. A protože Lazio, AS Řím, Inter i Juventus za sebou měli těžká vystoupení na evropské scéně, trochu se předpokládalo, že vyvrcholení zimní části sezony nebude ideální. 

Co však obě klání postrádala z hlediska fotbalové krásy, se dohnalo v předzápasových či pozápasových vyjádřeních. A v hlavním městě také u laviček či následně v šatně... Zpátky se ve svém rozčílení nedrželi ani jejich severští kolegové, nicméně v Miláně se zloba vyjadřovala pouze před mikrofony. A nesměřovala ani tak na soupeře, jako spíše na sudí.

Aktuální tabulka Serie A

To proto, že jediná branka, kterou dal Juventus, padla po sporné situaci, jež mnozí bez váhání označí jako hru rukou. VAR však provinění Adriena Rabiota za zásadní neshledal a kouč Massimiliano Allegri mohl slavit. Výhra se navíc zrodila přesně tak, jak to má rád. Stačil na ni jediný gól, který dal Juventus hned ze své první střely na branku, a také rekordně nízké procento držení míče: 30,8 % – to je nejméně od roku 2004, kdy se v Itálii začala podobná data sbírat. 

Trenér soupeře Simone Inzaghi neměl pochyb, že rozhodnutí bylo "skandální a hrubě ovlivnilo průběh zápasu," nicméně faktem zůstává, že Inter byl na druhém místě předstižen Laziem a v tomto ročníku prohrál už devět ligových utkání. Po úvodních 27 kolech má na svém kontě tolik porážek dokonce teprve podruhé v tomto století. A rázem se zase musí ohlížet.

Výsledky 27. kola Serie A
Výsledky 27. kola Serie ALivesport

Sedmý Juventus totiž ztrácí na šestou Atalantu čtyři body, ale ani sedmibodové manko na první čtyřku nevypadá neřešitelně. Bianconeri si v neděli výrazně zvedli náladu, když poprvé od ročníku 1976/77 porazili Inter dvakrát v jedné sezoně, aniž by od něj dostali jediný gól. Nebýt bodového odpočtu, je Juventus na druhém místě s čtyřbodovým náskokem na Lazio. Je nutné připomenout, že do konce sezony se ještě bude probírat odvolání Juventusu, které může být teoreticky i vyslyšeno. A odpočet může zmizet. 

Však kouč Allegri razí už několik týdnů teorii "bodů získaných na hřišti", která zavání posvátnou klubovou mantrou o počtu "titulů získaných na hřišti". Někteří jdou však ještě dál. Takový obránce Bremer po výhře nad Interem prohlásil, že Juventus získal na hřišti 56, možná 58 bodů. Jde o velmi zajímavou teorii, která zřejmě počítá s tím, že by Bianconeri měli být za své útrapy ještě dvěma body odškodněni. 

Ještě o poznání veseleji bylo v Římě, kde tradičně došlo i na fyzický kontakt. Derby della Capitale bylo přitom ochuzeno o své dvě hlavní postavy. Na straně Lazia nemohl nastoupit pro zranění nejlepší střelec Ciro Immobile, na opačné zase musel klání někde tajně v útrobách stadionu sledovat potrestaný José Mourinho. Ten navíc "za trest" na oplátku nehovoří s médii, takže zůstáváme ochuzeni o jeho pohled na celou věc.

Římané přikládali do ohně dlouho před začátkem duelu a svou jedinou možnost využil i portugalský stratég, který se po postupu v Evropské lize ve Španělsku ptal, jestli Lazio po svém vyřazení z Evropské konferenční ligy "zamíří ještě do nějakého třetího poháru." Výsledkem toho bylo samozřejmě urputné klání a také strkanice mezi oběma lavičkami. Tu žlutočervenou vedli drsní Mourinhovi asistenti, o jejichž zápasnických schopnostech ví celá Evropa.

Utkání se neobešlo ani bez červených karet, přičemž tu zásadní dostal obránce AS Roger Ibaňez. Podobně jako jeho kolega Kumbulla minule proti Sassuolu ji i on obdržel již v prvním poločase. A to se potom hraje špatně, zvlášť, když je vaší jedinou strategií urputná defenziva. Lazio obranný val soupeře prolomilo ve druhé půli, když skóroval Mattia Zaccagni

Závěr střetnutí okořenila vzájemná potyčka Bryana Cristanteho a Adama Marušiče, kteří byli odměněni červenými kartami. To hlavní ale teprve mělo přijít. Před římskou šatnu se "omylem" dostal Alessio Romagnoli, který se přišel dotázat, jestli mají jeho soupeři v záloze ještě nějaká vyjádření: "Teď už nic neřeknete?", což nechtěl nechat bez povšimnutí – již zcela vysvlečený – obránce AS Gianluca Mancini, který na soupeře z kabiny hned vystartoval a počastoval ho mírnou urážkou. 

Situaci se jal uklidňovat prezident Lazia Claudio Lotito, jenže zrovna v ten samý moment se na scéně zjevil José Mourinho v doprovodu svého bodyguarda a asistenta Fotiho. Mourinho už dostal od delegáta povolení ke vstupu do šatny (oficiálně bylo po zápase) a při pohledu na Lotita si neodpustil poznámku ve stylu "Na koho čumíš?".

Lotito vysvětlil, že on je prezident Lazia, zatímco o Mourinhově roli v Římě sám nic neví. O pár metrů dal už málem došlo na pěsti, když se k sobě dostali útočník Lazia Luis Alberto a již zmiňovaný římský asistent Foti. Různé zdroje pak ještě hovoří o tom, že římský kondiční trenér Rapetti se pustil do nerovného boje ve stylu sám proti všem, ve kterém ho pak přišel podpořit klubový analytik Cerra (mimochodem rovněž v trestu). Vášně ale nakonec ochladly a všichni se vydali domů. 

Statistiky zápasu Lazio – AS Řím
Statistiky zápasu Lazio – AS ŘímOpta by Stats Perform

Hráč kola

Hned dvakrát skóroval v neděli po obědě Manolo Gabbiadini, který pomohl svému celku k cenné výhře nad Veronou 3:1, přičemž obě své trefy vměstnal do úvodních 35 minut. Pro Sampdorii šlo teprve o třetí ligové vítězství v tomto roce, ale z hlediska nadějí do závěru sezony bylo nesmírně důležité. 

Kouč Dejan Stanković stále v záchranu věří, byť Sampdoria ztrácí na Spezii devět bodů a vzájemným obíráním se o body nahrávají celky v sestupovém pásmu spíše svým protivníkům. Ve hře ale zůstává stále ještě 33 bodů a naděje tedy žije. A hlavní zásluhu na tom má Gabbiadini, přičemž krásná byla především jeho druhá trefa.

Gól kola

Nejdůležitější branka kola tentokrát padla z penalty a postaral se o ni Zlatan Ibrahimovic z AC Milán. Nestárnoucí Švéd sice svou 156. trefou v Serii A, čímž vyrovnal například současného trenéra italské reprezentace Roberta Manciniho, prohře v Udine 1:3 nezabránil, vstoupil však nesmazatelně do historie. V 41 letech a 166 dnech se totiž stal nejstarším střelcem v nejvyšší italské soutěži. 

Paradoxní je, že Ibrahimovic překonal dosavadního rekordmana Alessandra Costacurtu, který držel svůj zápis od roku 2007, kdy se rovněž jako hráč AC Milán rovněž trefil z pokutového kopu proti Udinese. Zlatan se navíc do důchodu nechystá, sám prohlásil, že pokud se bude cítit dobře, chce pokračovat a Rossoneri podle něj potřebují zkušenosti. Současný tým podle něj střídá dobré a špatné časy jako na houpačce právě kvůli svému mládí.