V divoké bitvě o bronz byli šťastnější Američané, Švédy zdolali 8:7 v prodloužení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V divoké bitvě o bronz byli šťastnější Američané, Švédy zdolali 8:7 v prodloužení

V zápase o třetí místo bylo k vidění 15 gólů.
V zápase o třetí místo bylo k vidění 15 gólů.Profimedia
Bronz na juniorském mistrovství světa v Kanadě vybojovali hokejisté USA, v utkání o třetí místo porazili v dramatické přestřelce Švédy 8:7 v prodloužení. Američané vedli 2:0, 3:1 a pak také 5:3, ale následně prohrávali 5:6. Pouhých 22 sekund před koncem základní doby zachránil Švédy ve hře o medaili Filip Bystedt, třetí příčku však nakonec neobhájili. V čase 62:06 rozhodl útočník Chaz Lucius a dovršil hattrick.

Švédsko – USA 7:8pp

Úvodní dějství, v němž oba celky potřebovaly ze všeho nejvíce vybruslit zklamání ze semifinálových porážek, mělo zajímavý úvod. Už ve druhé minutě zakončil William Strömgren v obrovské šanci jen těsně vedle. O chvilku později však šli do vedení Američané. Švédové chybovali za brankou, Jimmy Snuggerud přihrál do velké šance Loganu Cooleymu a ten propálil Carla Lindboma.

Stav 1:0 vydržel i přes několik vyloučení včetně trestu Fabiana Lysella na pět minut a do konce utkání až do úvodu druhého dějství. V něm pak zcela povolila ofenzivní stavidla a přišla hned devítibranková záplava. Nejprve zvýšil pouhé dvě sekundy před koncem přesilovky Ryan Ufko, ale už o necelé dvě minuty později kontroval Filip Bystedt. Za 91 sekund však odpověděl Lucius a zámořský výběr měl dvougólové vedení zpět. Navlas stejně dlouho stačilo Oskaru Petterssonovi a Švédové byli zpátky na kontakt.

Na konci 29. minuty Leo Carlsson dokonce vyrovnal. Američané však šli záhy znovu do trháku. Uběhly necelé dvě minuty a přesilovku využil tvrdou ranou bez přípravy Cutter Gauthier. Krátce nato Lindbom skvěle zachránil, když čelil tváří v tvář Luku Hughesovi a jeho pokusu o zakončení bekhendovým blafákem. Uběhlo však jen půl minuty a Američané slavili po zásahu Luciuse, 5:3. Krátce před přestávkou však zajistili znovu smírný stav trefami v rozmezí 26 sekund Milton Oscarson s Liamem Öhgrenem.

Od třetího dějství to Američané zkusili s náhradním gólmanem a do brankoviště šel Kaidan Mbereko. Gólová smršť sice oslabila, ale ani zdaleka neustala. Obrat Švédů dokonal přesně po 44 odehraných minutách Noah Östlund. Za Američany vyrovnal Hughes. V závěru přišly další dramatické okamžiky. V čase 58:23 využil přesilovku Gauthier, ale ani jeho trefa ještě nebyla rozhodující, neboť 22 sekund před koncem vyrovnal Bystedt. Rozhodující byl teprve až gól, který dal Lucius ve třetí minutě prodloužení.