Víc než jen střelec. Aneb proč Liverpool tolik usiloval o Codyho Gakpa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Víc než jen střelec. Aneb proč Liverpool tolik usiloval o Codyho Gakpa
Cody Gakpo proti Manchesteru United zazářil dvěma góly.
Cody Gakpo proti Manchesteru United zazářil dvěma góly.Profimedia
Liverpool začátkem roku překvapil, když oznámil příchod útočníka Codyho Gakpa (23) z PSV. Nizozemský fotbalista byl přitom spojován spíše s Manchesterem United, ale vedení Reds nelenilo a splnilo, co klub z Eindhovenu žádal. Vysázelo 42 milionů eur (asi 990 milionů korun) a už nyní si může podle dat specializovaného webu transfermarkt.com mnout ruce.

Gakpo přišel na Anfield jako devátý nejdražší hráč v historii a rozšířil seznam nákladných útočníků, kteří v Liverpoolu pomalu přesvědčují o svých schopnostech. Stačí vzpomenout Dioga Jotu, Luise Díaze nebo Darwina Núňeze. Tito tři borci vyšli pokladníka klubu v posledních třech letech v součtu na 213 milionů eur. Proč tedy podepisovat dalšího ofenzivního hráče, když v kabině jsou ještě Mohamed Salah nebo Roberto Firmino?

Talentovaný nizozemský útočník nastřílel v minulých čtyřech sezonách v dresu PSV 55 gólů ve 159 utkáních. To nejsou čísla, která by znalce poslala do kolen. Důležitá je ale jiná Gakpova statistika: u dalších 50 gólů přímo asistoval, a to už je něco jiného. V podzimní části Eredivisie dokonce nasbíral více gólových přihrávek než přesných zásahů. Z toho vychází, že není klasickým střelcem, ale spíše tvůrcem hry. A proto Reds na Gakpa vsadili.

Mapa pohybu Codyho Gakpa v utkání s Manchesterem United
Mapa pohybu Codyho Gakpa v utkání s Manchesterem UnitedOpta By StatsPerform

V loňském ročníku nasbíralo trio Mohamed Salah, Trent Alexander-Arnold a Andrew Robertson 50 asistencí, v právě probíhající sezoně jich má ale na kontě zatím pouze 23. I když Gakpo zatím na žádný gól nepřihrál, tuto mezeru by měl v budoucnu zaplnit.

Přednosti a talent ofenzivního univerzála už svými slovy popsal i krajan a spoluhráč Virgil van Dijk"Na pozici, na které nyní v Liverpoolu nastupuje, je velmi obtížné hrát, ale díky Bobbymu Firminovi se každým dnem učí od jednoho z nejlepších," vyprávěl stoper Liverpoolu pro web The Athletics.

Je třeba dodat, že Gakpo v Anglii nelení ani při střelbě. V osmi ligových startech skóroval čtyřikrát, na jednu trefu tedy potřeboval jen 142 minut, což je lepší číslo, než jakým se pyšní Marcus Rashford. Své umění Gakpo demonstroval dvěma přesnými zásahy při nedělní demolici Manchesteru United.

Individuální statistiky Codyho Gakpa
Individuální statistiky Codyho GakpaLivesport

"Ta rychlost a silovost, kterou předvedl, byla naprosto fantastická. A to zakončení u třetího gólu? Z takových pozic a úhlů skórují ti nejlepší hráči světového fotbalu," vysekl poklonu komentátor a bývalý hráč Liverpoolu Jamie Carragher.

Pokud Gakpo po mistrovství světa přestupoval do Liverpoolu za 42 milionů eur, dnes už u jeho jména svítí na transfermarktu cenovka 60 milionů eur. Hodnota hráče tak během dvou měsíců vzrostla o skoro třetinu.