Vítězný návrat Van der Poela do cyklokrosového SP, Boroš dojel v Hulstu patnáctý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vítězný návrat Van der Poela do cyklokrosového SP, Boroš dojel v Hulstu patnáctý
Van der Poel v Hulstu dominoval.
Van der Poel v Hulstu dominoval.
Profimedia
Čtyřnásobný mistr světa Mathieu van der Poel (27) z Nizozemska se po téměř roce vrátil do cyklokrosového Světového poháru a byl to vítězný comeback. Na domácí trati v Hulstu cyklistický univerzál, jenž sbírá úspěchy i na silnici a horských kolech, vyhrál s vypuštěným závěrem s přehledem před Belgičany Laurensem Sweeckem (28) a Elim Iserbytem (25). Nejlepší český jezdec Michael Boroš (30) se po dvou závodech vrátil do první dvacítky a dojel patnáctý.

Van der Poel nedal soupeřům šanci

Van der Poel v minulé cyklokrosové sezoně absolvoval jen dva starty. Více mu nedovolily bolesti zad, kvůli nimž také nemohl na konci ledna v USA obhajovat světový titul. V Hulstu nenechal o své připravenosti nikoho na pochybách, po startu až ze čtvrté řady se brzy propracoval do čelní skupiny a od čtvrtého ze sedmi kol mířil neohroženě k prvenství.

"Už je to dlouho, co jsem naposledy vyhrál cyklokrosový závod. Minulá sezona nebyla dobrá, ani to nemůžu nazvat sezonou," řekl Van der Poel v televizním rozhovoru. "Cítil jsem se dnes dobře, mám za sebou dobrou přípravu a jsem moc spokojený s formou. Technicky jsem udělal soustu chyb, ale myslím, že to je normální," pokračoval vítěz.

K druhému místu směřoval aktuální světový šampion Tom Pidcock, jenž byl před týdnem při sezonním debutu druhý v Overijse. Brit měl ale v posledním kole těžký pád a kvůli poškozenému kolu závod nedokončil. Sweeck dojel za Van der Poelem s patnáctisekundovou ztrátou, Iserbyta porazil o sedm sekund a vystřídal krajana v čele pořadí SP.

Nejlepší z Čechů byl Boroš

Boroš, jenž má v této sezoně na kontě i dvě umístění v desítce z Fayetteville (9.) a Tábora (10.), v předchozích dvou závodech obsadil až 24. místo, ale na blátě v Nizozemsku vybojoval pátý nejlepší výsledek. Na nizozemskou hvězdu ztratil přes tři minuty.

"Cítil jsem se (po nachlazení) lépe a zdravěji než minulý týden, takže tomu i odpovídal výsledek," uvedl Boroš v tiskové zprávě svého týmu Elkov Kasper. "Start byl, řekl bych, v klidu a pak jsem si celý závod držel přibližně stejnou pozici. Byl to pěkný kros. Trošku blátíčko a klouzalo to. Jsem spokojený, na to, jak jsem se cítil minulý týden. Teď už zase cítím, že můžu závodit," dodal dvanáctý muž průběžné klasifikace SP.

Na 35. místě skončil v Hulstu Šimon Vaníček, v páté desítce se umístili Jakub Říman, Patrik Černý a Robert Hula. Matyáš Fiala závod nedokončil.

Mezi ženami triumfovala Pietersová

Mezi ženami týden po premiérovém triumfu opět zvítězila domácí Puck Pietersová a posunula se na druhé místo pohárového pořadí. S výrazným náskokem stále vede její krajanka Fem van Empelová. Vítězka úvodních čtyř závodů v Hulstu po pádu ve třetím z pěti kol a velkých technických problémech dojela stejně jako v předchozích dvou dílech seriálu druhá. Nizozemské jezdkyně obsadily prvních pět míst.

Z kvarteta českých závodnic odjela všech pět kol jen Barbora Jeřábková. Cílem projela na 26. místě se ztrátou sedm a půl minuty na vítězku. Julia Kopecky obsadila 33. pozici, hned za ní skončila Kateřina Hladíková a Vanda Dlasková byla na 47. pozici poslední z hodnocených závodnic.