Vytrvalostní závod: Čtvrté zlato pro legendu a historický zápis pro Švýcarsko?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vytrvalostní závod: Čtvrté zlato pro legendu a historický zápis pro Švýcarsko?

Johannes Thingnes Boe je favoritem.
Johannes Thingnes Boe je favoritem.Profimedia
O čtvrtou zlatou medaili bude na mistrovství světa v nejtradičnějším biatlonovém závodě usilovat norský fenomén Johannes Thingnes Boe (29). O historicky první biatlonovou medaili pro Švýcarsko zase jedni z nejlepších střelců sezony – mladík Niklas Hartweg (22) a jen o tři roky starší Sebastian Stalder.

Vytrvalostní závod na 20 km se v současné době běhá jen třikrát až čtyřikrát za sezonu. Pro některé fanoušky není dostatečně atraktivní, pro biatlonové znalce je ale nepostradatelnou klasikou. Jako jediný individuální závod se běhá na mistrovství světa už od prvního ročníku v roce 1958.

Jsou v něm čtyři střelecké položky, které se střídají. Každý ze závodníků střílí nejprve vleže, poté vestoje, poté opět vleže a končí opět stojkou. Závod trvá zhruba tři čtvrtě hodiny a je nakloněn spíše bezchybným střelcům než rychlým běžcům. Za každý netrefený terč se k dosaženému času přičítá automaticky celá jedna minuta. I díky tomu právě vytrvalostní závod obvykle přináší nejvíce překvapení a nejvíce "neznámých" jmen na stupních vítězů.

Úvodní vytrvalostní závod sezony ve finském Kontiolahti vyhrál sice pátý muž průběžného pořadí Světového poháru Martin Ponsiluoma ze Švédska, ale spolu s ním dominovali Švýcar Niklas Hartweg a Němec David Zobel, kteří se od té doby na stupně vítězů dívají z poměrně uctivé vzdálenosti.

Johanes Thingnes Boe v prologu skončil dvanáctý a byl to jeho suverénně nejhorší výsledek probíhající sezony. Od té doby už na stupních vítězů nechyběl. Vyhrál posledních osm závodů, do kterých nastoupil, včetně vytrvalostního v Ruhpoldingu. Tam zase jedinkrát v sezoně mezi medailisty pronikl slovinský veterán Jakov Fak.

Na rozdíl od svého bratra Johannes Thingnes Boe na mistrovství světa závod na 20 km nikdy nevyhrál. Tarjei Boe dominoval už v roce 2011. Johannes má z vytrvalostního závodu "jen" olympijský titul z roku 2018.

Lagreid se pyšní nejlepší střelbou

Nejlepší střelbou, která je ve vytrvalostním závodě mimořádně důležitá, se v aktuální sezoně pyšní Sturla Holm Lagreid – z 321 terčů sestřelil 292, úspěšnost 91%. Jen o málo horší jsou Švýcaři Sebastian Stalder a Niklas Hartweg. Země helvétského kříže ještě nikdy na mistrovství světa v biatlonu žádnou medaili nezískala.

Devadesátiprocentní úspěšnost má i Rakušan Eder a Slovinec Cisar. J. T. Boe figuruje v tabulce střelců této sezony na osmém místě mezi závodníky se srovnatelným počtem odjetých závodů.

Zásluhou před pár dny přijaté novely Mezinárodní biatlonové federace může oproti minulosti v jednom závodě startovat až 6 norských biatlonistů. Vedle bratrů Boeových a Sturly Lagreida pojedou o úspěch v tomto závodě i o místo čtvrtého člena mužské štafety ještě Vetle S. Christiansen, Johannes Dale a dosud nevýrazný Endre Stroemsheim, který v týmu zaskočil za Filipa Andersena. Osmnáctý muž celkového pořadí SP musel s covidovou nákazou z dějiště šampionátu odcestovat do domácí izolace.

Nepopulární startovní pozici číslo 1, se kterou dokázal vyhrát ve sprintu, se J. T. Boe tentokrát vyhnul. Do závodu vyjede jako jedenáctý a bude se moct měřit s časy před ním startujícího olympijského vítěze Francouze Fillona Mailleta nebo domácí naděje Johannese Kuehna.

Z dalších startovních čísel se vyplatí sledovat: 15 Ponsiluoma, 17 Hartweg, 21 Lagreid, 26 Samuelsson, 32 Christiansen, 42 Zobel, 55 T. Boe, 63 Dale.

Bez medaile jsou dosud na šampionátu Francouzi se třemi závodníky v TOP 11 sezonního žebříčku. Fillon Maillet je sice v pozici obhájce posledního velkého titulu (zlato z loňských ZOH), ale mezi favority tentokrát nepatří. Naopak nevyzpytatelní mohou být domácí Němci startující v sestavě Roman Rees, Johannes Kuehn, Benedikt Doll, David Zobel a Philipp Nawrath.

Češi nastoupí v pěti

V pěti mohou díky postavení Krčmáře v TOP 15 hodnocení Světového poháru nastoupit i Češi. Neoblíbené startovní číslo 1 tentokrát losovací zařízení přiřadilo Jakubu Štvrteckému, Michal Krčmář má 23, Tomáš Mikyska 59, Adam Václavík 70 a Jonáš Mareček 97.

Jakub Štvrtecký má výbornou běžeckou formu, jeho střelba je ale poměrně nevyzpytatelná. Ve čtyřpoložkovém stíhacím závodě minul 4 terče (dva vleže, dva vestoje). Každopádně už nyní má téměř jistý start v prestižním závodě s hromadným startem pro 30 aktuálně nejlepších biatlonistů světa. Poměrně blízko k němu má i Václavík, který ale potřebuje zajet ještě jeden kvalitní výsledek, ideálně alespoň kolem dvacátého místa.

Do první desítky by měl mířit Krčmář. V součtu výsledků letošních dvou vytrvalostních závodů je devátý, i přes nespokojenost z výkonu ve stíhačce patří na tomto šampionátu mezi 15 mužů s aktuálně nejlepší formou.

Do závodu nenastoupí překvapení dosavadního průběhu mistrovství, pátý ve sprintu a osmý ve stíhačce Ukrajinec Dmitro Pindrušnyj, který se po dlouhém tréninkovém výpadku způsobeném nejprve nasazením ve válečných bojích, následně operací menisku, rozhodl pro odpočinek před další fází šampionátu. 

Světový pohár 2022/23 – hodnocení vytrvalostních závodů: 1. Johannes T. Boe, 2. Vetle S. Christiansen (oba NOR), 3. Niklas Hartweg (SUI), 4. Martin Ponsiluoma (SWE), 5. Sturla H. Lagreid (NOR), … 9. Michal Krčmář (CZE).

ZOH 2022: 1. Fillon Maillet (FRA) 2. Smolski (BLR), 3. J. T. Boe (NOR).

MS 2021: 1. Lagreid (NOR), 2. Peiffer (GER), 3. Dale (NOR).

Tip Livesportu: Johannes Thingnes Boe je natolik suverénní, že vyhraje i tento závod. Musel by chybovat nejméně třikrát, aby byl jeho titul v ohrožení. Dva netrefené terče by nabídly šanci jen střelecky bezchybným brilantním běžcům typu Lagreida či Christiansena.

Právě spolehlivému Lagreidovi by stupně vítězů neměly uniknout. Třetím medailistou bude překvapení buď malé (Hartweg) nebo velké. To by znamenalo, že se na stupně vítězů díky čisté střelbě probojuje někdo podobně bezejmenný jako byl na posledních ZOH třeba Bělorus Smolski. Michal Krčmář by i s jednou chybou mohl mířit do elitní osmičky.