Začíná čtvrtfinále play off, jaké skýtá příběhy? Pardubický flashback a americký comeback

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Začíná čtvrtfinále play off, jaké skýtá příběhy? Pardubický flashback a americký comeback

Peter Mueller zažije zajímavé čtvrtfinále.
Peter Mueller zažije zajímavé čtvrtfinále.facebook.com/hcvitkovice
Čtvrtfinále hokejové extraligy zvedá oponu. Proti vítězi základní části z Pardubic stojí zarputilá Olomouc, se kterou se Dynamo střetlo v play off jen jednou, a to v historicky prvním finále samostatné české nejvyšší soutěže. Vítkovice se zase ve vyřazovacích bojích poprvé pokusí přejít přes Kometu a pikantní duel proti bývalému týmu čeká kanonýra Petera Muellera (34). Svůj odborný pohled na obě série poskytl pro Livesport Zprávy komentátor České televize Robert Záruba.

Pardubice (1.) – Olomouc (8.)

V sezoně: 2:1, 3:0, 2:3p, 4:1 (nejvíc bodů Sedlák, Košťálek oba 0+4 – Káňa 2+2).

V play off: 4 0 1 1 2 7:11.

Pozn.: V závorce za jmény klubů je jejich pozice po základní části. Jednotlivé sloupce v bilanci pak představují celkový počet utkání, výhry, výhry v prodloužení, prohry v prodloužení a prohry.

Nebýt jejich nynějšího vzájemného duelu ve čtvrtfinále, málokdo by na to dnes pomyslel. Teď však vzpomínky ožívají. A Pardubice je na Olomouc nemají nejlepší. V play off se s ní totiž utkaly jedinkrát – a v roce 1994 je to stálo titul. Historicky první český, který byl udělen. Přitom ve finále tehdy byly favority, v sestavě s výborným Richardem Králem, jenž se stal v součtu základní části a play off se 33 brankami nejlepším střelcem ročníku.

Jenže v boji o pohár to jeho týmu vůbec nešlo, on sám se ve čtyřech zápasech prosadil jedinkrát. Tuhá obrana Hanáků, v níž navíc ofenzivně vyčníval pozdější dlouholetý šéf extraligy Josef Řezníček, povolila dohromady jen sedm gólů. A z toho tři padly už v prvním finále, které Pardubice ubojovaly v prodloužení. Od té doby už vítězila jen Olomouc, v jejímž dresu na sebe poprvé výrazněji upozornil obr Jiří Dopita.

A vida, i po více než 20 letech bojují za Pardubice tytéž tváře. Tehdejší hvězdy Král s Markem Zadinou nyní působí v roli asistentů kouče Radima Rulíka, gólman Dušan Salfický přesedlal do role sportovního ředitele. Zvlášť pro legendárního útočníka Krále má Olomouc trpkou příchuť. I když patří historicky k největším postavám extraligy, nikdy v ní nezískal titul. "Někomu se to poštěstí, jinému ne. Je to taková malá kaňka na mé kariéře. Týmový úspěch mi chybí," svěřil se Král po letech. V cestě k němu mu znovu stojí Olomouc... Pardubice navíc od zisku titulu v roce 2012 ze čtvrtfinále nepostoupily.

Minulé dvě účasti Pardubic ve čtvrtfinále

2022 České Budějovice 1:4 (1:3, 2:3, 1:2, 3:2, 3:4)

2021 Mladá Boleslav 0:4 (0:2, 0:5, 2:4, 3:5)

Série očima Roberta Záruby

"Pardubice se trochu dostaly pod tlak tím, jak prolétly základní sezonou. Pozoroval jsem u nich přeliv pozornosti z jedné formace na druhou, podzim patřil útoku kolem Tomáše Zohorny a Lukáše Radila, po návratu z NHL měl neuvěřitelnou druhou polovinu sezony Lukáš Sedlák. I když tým nehrál dobrý zápas, on vždy podal nadstandardní výkon. Olomouc má za sebou přesvědčivou sérii s Karlovými Vary. Branislav Konrád je schopný vychytat jeden, dva zápasy v sérii sám. Přes velké beky před ním se navíc není jednoduché dostat. Tým nemá co ztratit, věří si na postup a bude o něj bojovat se svou typickou zarputilostí. Nebude to příjemné sousto, ale Pardubice už dávno nejsou jen technické mužstvo. Myslím, že Olomouc nakonec porazí."

Vítkovice (2.) – Kometa Brno (7.)

V sezoně: 1:2, 4:1, 5:2, 5:2 (nejvíc bodů Kalus 1+6 – Holík, Koblížek oba 2+1).

V play off: 9 1 1 3 4 12:22.

Pozn.: V závorce za jmény klubů je jejich pozice po základní části. Jednotlivé sloupce v bilanci pak představují celkový počet utkání, výhry, výhry v prodloužení, prohry v prodloužení a prohry.

Vítkovice jsou jedním ze dvou nejproduktivnějších celků základní části, v níž soupeřům nasázely 159 branek. Kometu zdolaly třikrát ze čtyř duelů, vzájemná bilance z play off však hovoří pro Brňany. Na cestě za obhajobou titulu v roce 2018 vyhráli ve čtvrtfinále 4:0 na zápasy a v ročníku 2020/2021 otočili stav série předkola z 0:2. Klíčovou postavou jejich tehdejšího úspěchu byl Peter Mueller, útočník, jenž však od léta obléká dres Vítkovic.

Právě Američan zasadil svému současnému klubu před dvěma lety bolestivou ránu, když ve druhé třetině pátého utkání vstřelil vítězný gól, který znamenal postup Komety. Návrat do Brna, kde zažil po třicítce herní rozkvět a kde odehrál čtyři velmi plodné sezony, bude pro něj speciální. "První myšlenka, když jsem zjistil, že jdeme na Kometu? Řekl jsem si – samozřejmě. Bude to pro nás určitě výzva, i když obecně je jedno, na koho v play off narazíte. Pro nás je to první krok, který musíme udělat. Věřím, že jsme připraveni," uvedl pro klubový web.

Na brněnském ledě se od přestupu ukázal pouze jednou, v říjnu při osamocené prohře Vítkovic ve vzájemných kláních (1:2). Snad i díky vítězství mu domácí fanoušci nezazlívali asistenci u branky krajana Petera Kriegera. V prosincovém utkání už Ostravští na svém ledě dominovali a Mueller stvrdil jejich triumf 4:1 gólem do prázdné branky. Na druhém výletě do Brna útočník chyběl kvůli nemoci a při demolici soupeře ve třetí třetině duelu 51. kola zapsal do statistik jen dvě minuty za hákování.

Muellerovy minulé dvě sezony

2022/23 (Vítkovice): 36 zápasů 35 bodů (18+17)

2021/22 (Kometa): 48 zápasů 55 bodů (23+32)

Série očima Roberta Záruby:

"Bude to souboj s největším akcentem na posty brankářů. Vývoj série bude nejvíc ovlivněný jejich nadstandardními výkony, protože Dominik Furch (úspěšnost zákroků v základní části 92,61 % – pozn. red.) měl nejlepší konec základní části a Aleš Stezka měl zase z osobního hlediska nejlepší sezonu (úspěšnost zákroků v základní části 92,44 % – pozn. red.). Samozřejmě je to pikantní střet pro Muellera, Kometa ho zná a jsem zvědavý na to, jak ho přijmou brněnští fanoušci. A bude to také duel bývalého nováčka sezony Dominika Lakatoše a hráče, který na něj aspiruje nyní, Eduarda Šalého. Celkově je tam celá řada dvojiček, jejichž srovnání bude velmi zajímavé."