Verstappen až druhý, kvalifikaci na VC Itálie ovládl Sainz. Třetí dojel Leclerc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen až druhý, kvalifikaci na VC Itálie ovládl Sainz. Třetí dojel Leclerc

Aktualizováno
Sainz odstartuje z prvního místa.
Sainz odstartuje z prvního místa.Profimedia
Vyrovnanou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál Carlos Sainz (29) z domácí stáje Ferrari. Španělský jezdec porazil den po narozeninách o pouhých 13 tisícin sekundy úřadujícího mistra světa a lídra průběžného pořadí Maxe Verstappena (25) z Red Bullu. Třetí byl Sainzův týmový kolega Charles Leclerc (25), který na první místo ztratil 67 tisícin.

Pátý muž pořadí šampionátu Sainz vybojoval čtvrtou pole position v kariéře a první v této sezoně. Rodák z Madridu navázal v "chrámu rychlosti" na povedené výkony z tréninků - dva z nich vyhrál, jednou byl druhý. Nejrychlejší kolo zajel v samotném závěru a vysloužil si ovace zaplněných tribun. V závodě může zaútočit na druhé vítězství v kariéře, dosud triumfoval jen v loňské Velké ceně Británie.

"Byla to velmi intenzivní kvalifikace, hlavně ta poslední část. Šli jsme si pro to všichni tři. Byli jsme na úplné hranici možností a v tom posledním kole jsem na to tvrdě tlačil. Od chvíle, co jsem přejel cílovou čáru, viděl ochozy, vystoupil z auta a pozoroval, co se stalo, z toho mám husí kůži," řekl před televizními kamerami Sainz.

Sainzova cílová radost.
Sainzova cílová radost.Reuters

Úspěšný den týmu z Maranella podtrhl třetím místem Leclerc. Ferrari startuje v Monze ve speciálních barvách na počest letošního triumfu v závodě 24 hodin Le Mans.

"Kamkoliv jdeme, všude je pořádný hluk a všichni nás podporují. Je to nejlepší pocit, jaký můžete jako sportovec mít. Zítra odevzdám maximum, abych vyhrál. Chci dobře odstartovat a uvidíme, zda budeme moci s Maxem bojovat. V závodním režimu je obvykle rychlejší, ale dám do toho vše," doplnil Sainz.

Verstappen chce v neděli vyhrát

Suverénní lídr sezony Verstappen, který vede o propastných 138 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem a míří za třetím titulem mistra světa za sebou, tentokrát v boji o letošní devátou pole position neuspěl. Pětadvacetiletý Nizozemec, který v Monze obhajuje loňský triumf, bude v nedělním závodě usilovat o rekordní desáté vítězství za sebou, čímž by překonal šňůru triumfů Sebastiana Vettela z roku 2013.

"Bylo to dobré. Po včerejšku jsme udělali pár úprav a viděli jsme, že kvalifikace byla velmi těsná. Za druhé místo jsem rád, ale v neděli se pokusíme zvítězit. V závodě máme rychlý vůz, teď ale chci si to užít a připravit se na zítřek," podotkl Verstappen.

Druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez skončil pátý. Hned za ním se umístil dobře jedoucí Alexander Albon z Williamsu.

Neuspěli naopak piloti Alpine, kteří se neprobojovali ani z první části. Esteban Ocon byl osmnáctý, Pierre Gasly, který byl v posledním závodě v Nizozemsku třetí, obsadil sedmnáctou příčku. Z úplného chvostu pojede Lance Stroll z Aston Martinu.

Nedělní závod začne v 15:00.

Výsledky kvalifikace na VC Itálie