Dozvuky GP Nizozemska: Všechno při starém a další Verstappenův rekord na dosah

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky GP Nizozemska: Všechno při starém a další Verstappenův rekord na dosah

Verstappen okruhu v Zandvoortu vládne.
Verstappen okruhu v Zandvoortu vládne.Profimedia
Kdo po sobotní kvalifikaci na letošní ročník nizozemské Grand Prix čekal rozmanité výsledky, musel být zklamán. Šest týmů na prvních šesti místech na roštu dávalo – alespoň za Maxem Verstappenem (25) – tušit vyrovnané souboje, nakonec se ale z největšího zisku právem radoval Red Bull, i když čtvrté místo Sergia Péreze (33) tak trochu zachraňovalo počasí, které si vynutilo přerušení závodu.

Jasně, Pérez mohl, nebýt penalizace za rychlost v boxové uličce, skončit na stupních vítězů, ale pozornost na sebe strhnul opět Verstappen. Nebýt rozmarů počasí, asi by vyhrál stylem start–cíl, ale i tak to byl znovu dominantní výkon, kdy po restartu hravě setřásl Fernanda Alonsa a během pěti kol na něj najel téměř čtyři sekundy.

Inu, v Nizozemsku mají dvě jistoty – když se jede tamní závod formule 1, je to vždy v Zandvoortu a "pokaždé" je z toho vítězství Verstappena.

Ten od návratu královny motorsportu na pobřeží Severního moře doma vždy triumfoval, což je pro publikum o to sladší. V Zandvoortu se znovu jezdí od roku 2021 a Verstappen je jediným, kdo na okruhu z domácích jezdců dokázal vyhrát. I když, stejně je jediným Nizozemcem, který kdy závod F1 vyhrál – s nyní už 46 triumfy tak do kapsy strčí i celkový počet výher jezdců z takových zemí, jako jsou Itálie, Austrálie nebo Rakousko (před Nizozemskem jsou už jen Velká Británie, Německo, Brazílie, Francie a Finsko).

Nedělním úspěchem navíc Verstappen vyrovnal 10 let starý rekord Sebastiana Vettela devíti po sobě jdoucích vítězství. Příští víkend se jede na Monze, jezdec Red Bullu tedy může navýšit laťku přímo v Katedrále rychlosti.

KRÁL VÍKENDU – Vilém Alexandr Nizozemský

Napsat jméno lídra tabulky by přece jenom bylo obyčejné. Současný panovník Nizozemska se přišel na závod osobně podívat a nemohl chybět ani mezi gratulanty vítěznému jezdci. Chybělo už jenom půl království pro Maxe, ale Belgie už je skoro sto let samostatným státem a koneckonců i tam mohou Verstappena brát za svého.

Ale vážně, všichni v Nizozemsku si uvědomují, co současný šampion formule 1 pro motorsport udělal, ostatně více než třetina (11 z 31) jezdců prestižní doprovodné série F1 – Porsche Supercupu – je z Nizozemska a řada jezdců přiznává, že právě díky "Max mánii" jsou sponzoři ochotnější věnovat své prostředky na motorsport.

PLUSOVÉ BODY – Alpine

Po tristní kvalifikaci (12. a 17. místo) to na žádný zázrak nevypadalo, nakonec se ale díky výkonu Pierra Gaslyho podařilo vyjet stupně vítězů a Esteban Ocon přihodil bodík za 10. příčku. Nutno podotknout, že Gaslymu pomohlo včasné rozhodnutí přezout na přechodné pneumatiky a Ocona setrvávání na "mokrých" spíš brzdilo. Francouzský tým, aktuálně vláčený změnami ve vedení, ale z Nizozemska odjíždí jako třetí nejúspěšnější, což se letos ještě nepovedlo.

POTLESK PUBLIKA – Alexander Albon

Skromně své senzační čtvrté místo v kvalifikaci připsal na vrub protivětru, který mu usnadnil při brzdění práci. Pravdou je, že jeho týmový kolega Logan Sargeant poprvé v kariéře proniknul do třetí části kvalifikace, ale i v samotném závodě jel Albon skvěle.

Navzdory tomu, že po startu jako jeden z mála zůstal na pneumatikách na sucho, moc nechybělo a vyrovnal by své maximum u Williamsu. Čtyři body, které ale vyjel, jsou přesně odstupem mezi Williamsem na sedmém a Haasem na osmém místě mezi konstruktéry.

SMOLAŘ VÍKENDU – Daniel Ricciardo

Během druhého tréninku se před ním zjevil stojící vůz Oscara Piastriho a Australan v okamžiku rozhodl, že raději pošle svůj monopost Alpha Tauri do bariéry namísto do soupeře. Rozhodnutí bylo správné – bariéra byla pravděpodobně schopná pohltit větší množství energie – jenže Ricciardo zapomněl pustit volant a po nárazu si smolně zlomil kost v záprstí a musel na operaci.

Svou první Grand Prix tak odjel další jezdec z líhně Red Bullu Liam Lawson, který si nepočínal vůbec špatně a v závodě získal několik pozic na úkor i vlastního týmového kolegy Yukiho Cunody. Ricciardo bude chybět minimálně i v Itálii, což jeho comeback náležitě komplikuje.

MANÉVR VÍKENDU – Fernando Alonso

Start španělského veterána byl jak z říše snů. Na trati, kde se nepředjíždí vůbec snadno, dokázal v ikonické klopené zatáčce č. 3 hned v prvním kole získat dvě pozice. Ne náhodou byl Alonso zvolen jezdcem dne, kromě toho zaznamenal po šesti letech své další nejrychlejší kolo v závodě.

Také překonal (bohužel pouze věkový) rekord Michaela Schumachera. Od jeho prvního a aktuálně posledního umístění na stupních vítězů ve formuli 1 uplynulo 20 let, pět měsíců a čtyři dny. Klobouček.