Boroš potvrdil roli favorita, na mistrovství republiky v cyklokrosu získal už šestý titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Boroš potvrdil roli favorita, na mistrovství republiky v cyklokrosu získal už šestý titul
Boroš potvrdil roli favorita, na mistrovství republiky v cyklokrosu získal už šestý titul
Boroš potvrdil roli favorita, na mistrovství republiky v cyklokrosu získal už šestý titulProfimedia
Michael Boroš (30) potvrdil roli favorita a nejlepšího domácího cyklokrosaře posledních let a na mistrovství České republiky v Mladé Boleslavi získal již šestý titul. Druhý byl s velkým odstupem Matyáš Kopecký (19), třetí Jakub Říman (22). Mezi ženami obhájila prvenství Kristýna Zemanová (19).

Zatímco loni v Kolíně zvítězil až díky závěrečnému finiši, dnes na mladoboleslavské trati Boroš prakticky od začátku jasně kraloval. Dosáhl na druhý zlatý hattrick v kariéře. Jeho nadvládu sahající do roku 2017 přerušil pouze Emil Hekele v roce 2020. Boroš tehdy dojel třetí. Vedle šesti titulů má ve sbírce i dvě stříbra a dva bronzy.

"Sedlo mi to. Asi to vypadalo jednoduše, ale zase tak jednoduché to nebylo. Trať byla náročná, ale jel jsem si celý závod svoje tempo a tak nějak jsem si to hlídal. Neměl jsem ani žádná technické problémy, takže super," prohlásil staronový šampion v cíli.

V neděli se Boroš opět přiblížil k dosavadním rekordmanům Zdeňku Štybarovi a Radomíru Šimůnkovi staršímu, kteří na domácím šampionátu triumfovali mezi elitou shodně sedmkrát. "Když už jsem takhle daleko, tak bych je určitě rád dohnal," přitakal Boroš.

Kopecký ztratil na Boroše téměř minutu, Říman ještě dalších 50 sekund. Čtvrtý byl Jan Zatloukal, až pátý obhájce bronzu Adam Ťoupalík, jenž byl dlouho druhý, ale nejprve ho zbrzdil technický problém a v dalším průběhu i pád.

"Bory jel výborně. Já chtěl vyhrát, ale on byl dneska vážně moc silný. Cítil jsem to hned od začátku. Já získal alespoň to prvenství ve třiadvacítce. Jsem každopádně ohromně spokojený, je to má první medaile mezi elitou na mistrovství republiky v cyklokrosu, přitom jsem na to letos ani moc netrénoval a beru to spíš jako přípravu do silniční sezony," uvedl Kopecký.

Reprezentantka z týmu Brilon Zemanová se stala českou šampionkou podruhé. Pro stříbro si dojela Julia Kopecky, třetí místo obsadila Nikola Bajgerová.

Zemanová na trati v lesoparku Štěpánka potvrdila roli favoritky a zvítězila s takřka minutovým náskokem. Bajgerová na ni ztratila dokonce přes dvě minuty. Pátá s mankem 25 sekund na bronz skončila veteránka Pavla Havlíková, která má na kontě osm titulů. Zemanová loni v Kolíně přetrhla její nepřetržité kralování od roku 2017.

"Mám z obhajoby obrovskou radost. Poslední pár dnů jsem nemyslela na nic jiného, takže jsem vážně strašně ráda, že se to povedlo. Bylo to dost těžké, počasí v tom hrálo obrovskou roli, protože jinak je ta trať tady suchá a rychlá, když neprší. Pak je to o tom, že člověk jen sedne na kolo a letí, ale dnes to bylo na blátě a tím to bylo zajímavější," řekla Zemanová.

V závodě juniorů zaskočil Jakub Kuba hlavního favorita Václava Ježka, který bude velkou nadějí české výpravy na světovém šampionátu začátkem února v nizozemském Hoogerheide. Jezdec Dukly Praha slavil triumf s výrazným náskokem 39 sekund, o dalších šest sekund pomalejší byl Ondřej Novotný.

Mezi juniorkami si podle očekávání vedla nejlépe Eliška Hanáková. Druhá byla Vanda Dlasková a třetí Karla Nováková.