Čerešňák v poslední minutě vystřelil výhru Pardubic. Hlavně jsem chtěl trefit branku, řekl

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Čerešňák v poslední minutě vystřelil výhru Pardubic. Hlavně jsem chtěl trefit branku, řekl

Peter Čerešňák trefil výhru v poslední minutě.
Peter Čerešňák trefil výhru v poslední minutě.Profimedia
Pardubice ve druhém zápase čtvrtfinálové série s Olomoucí dlouho nemohly najít recept na skvěle chytajícího brankáře Jana Lukáše (29). Až dvacet sekund před koncem napřáhl na vrcholku kruhu obránce Peter Čerešňák (30) a vystřelil Dynamu druhou výhru. "Ten gól byl odměnou pro celý tým," řekl po strhující koncovce střelec vítězné branky. O pět sekund později přidal Tomáš Dvořák (27) druhou trefu domácích a uzavřel na konečných 2:0.

Dynamo v zakončení dlouho tápalo, ale na ledě působilo naprosto sebejistě. Žádnou paniku, z nerozhodného výsledku nebo olomouckého tlaku ve druhé třetině diváci ve vyprodané pardubické aréně neviděli. Domácí namísto strachu o výsledek postupně utahovali šrouby a tlačili se za rozhodující brankou. 

Ve třetí třetině přestříleli Olomouc 12:1 a hlavně v poslední desetiminutovce si vytvořili několik zajímavých příležitostí. Čerešňák, ani aktivní Lukáš Sedlák ale na olomouckého gólmana nevyzráli. "Bylo důležité, že jsme i přes problémy v koncovce stále hráli náš hokej. Drželi jsme se týmového pojetí, pravidelně jsme točili lajny a postupně přidávali na intenzitě," řekl Sedlák. 

Olomouc proti rozjetému pardubickému stroji pomalu ztrácela dech a Dynamo toho nakonec využilo. Zohornova formace v poslední minutě uzamkla Moru v obranném pásmu a puk se po ose Robert Kousal – Lukáš Radil dostal až k Čerešňákovi, který ranou z první odstartoval pardubickou euforii.

"Já to tam šel jen napálit, vůbec jsem nevěděl kolik času zbývá do konce. Někdo z útočníků stáhl mého obránce k brance, takže se přede mnou otevřelo hodně prostoru a Ráďa mi to tam poslal. Já se jen soustředil, abych trefil puk a branku," popsal rozhodující moment Čerešňák. "Pro všechny to byla úleva, protože v prodloužení se může stát cokoliv," dodal slovenský bek.

Svůj pohled na vítěznou branku Dynama přidal i gólman Olomouce Jan Lukáš, který se do branky vrátil poprvé od druhého zápasu předkola s Karlovými Vary. "Měli jsme trochu chaos v obranném pásmu, ale moc nevím jak k tomu došlo. Radil to pak zpoza branky vyhodil na Čerešňáka a ten to z jedničky trefil opravdu dobře," řekl novinářům smutný olomoucký hrdina.

Utkání Pardubice – Olomouc 2:0

Při svém posledním startu v sérii s karlovarskou Energií Lukáš inkasoval sedm branek, v sobotu v Pardubicích ale působil jako úplně jiný brankář. Chytal s jistotou, puky z něho nevypadávaly a až do poslední minuty držel čisté konto. Východočeši ho překonali až z 31. střely v zápase. "Odehráli jsme mnohem lepší zápas než včera, je však jedno, jestli prohrajeme 2:0 nebo 5:1. Zamrzí to, ale play off se hraje na čtyři vítězné zápasy a my jedeme domů vyhrát," uvedl odhodlaně. 

Jeho start na úkor Branislava Konráda nebyl jedinou změnou v olomouckém týmu. Trenér Jan Tomajko po lekci z prvního duelu nenechal v sestavě Mory kámen na kameni a změny hostům pomohly. Olomouc oproti pátečnímu duelu výrazně lépe bruslila, ztížila Dynamu přechod přes střední pásmo a výborně pracovala v prostoru před vlastním brankovištěm. 

Ve druhé třetině dokonce domácí několikrát zatlačila do obranného pásma a vytvořila si i několik zajímavých situací, výborného Romana Willa ale nepřekvapila. "Musím kluky pochválit. Za to co tady předvedli se rozhodně nemusí stydět. Víme v jaké jsme po dnešní prohře pozici, ale zdaleka není konec," řekl Tomajko novinářům.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Jeho tým v domácím pokračování série nečeká nic jednoduchého. Proti kompaktně hrajícím Východočechům si v součtu obou zápasů vytvořili jen 35 střeleckých pokusů a brankáře Willa překonali pouze jednou. "Hlavně díky naší zodpovědnosti držíme Olomouc mimo nebezpečné pozice. Musíme si stále hrát to svoje," líčil před novináři Čerešňák.