Češi jsou v dějišti Dakaru. Konečně to začíná, raduje se motorkář Michek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi jsou v dějišti Dakaru. Konečně to začíná, raduje se motorkář Michek

Češi jsou v dějišti Dakaru. Konečně to začíná, raduje se motorkář Michek
Češi jsou v dějišti Dakaru. Konečně to začíná, raduje se motorkář MichekProfimedia
Přípravy na Dakar 2023 vrcholí. Česká výprava přistála v saúdskoarabském Yanbu a chystá se na silvestrovský start nejtěžší rallye světa. "Let byl bez problémů," vypráví pro Livesport Zprávy motorkář Martin Michek (34), který na Blízký východ odcestoval s cílem překonat 10. místo z roku 2021.

"Přistáli jsme v teplých krajích, ale jsme u moře, takže tu trochu fouká. Není to úplně na šortky, ale oproti Česku si opravdu nemáme na co stěžovat," přiblížuje Michek podmínky v pobřežním městě, ze kterého se výprava vydala do takzvaného Sea Campu, kde závod na silvestra odstartuje prologem. 

Ještě před přesunem na sever si čeští závodníci vyzvedli veškerou techniku, která na ně čekala v přístavu. "Bylo to docela záživné odpoledne. Vyzvedli jsme všechny věci v přístavu a převezli jsme je do kempu," říká Michek a dodává: "Sea Camp je takový rozlehlý bivak se spoustou místností a obrovskou jídelnou."

Ve svém novém útočišti čeští závodníci absolvovali nezbytnou prezentaci a začali se věnovat posledním přípravám před startem 45. ročníku slavného motoristického závodu. "Máme nové motory, takže technici jeli zajet motorky, aby si ještě vyzkoušeli, jak všechno funguje a jestli je to připravené na závod," popisuje Michek práci svého týmu. 

Odpoledne Dakar odstartoval i pro něj osobně. "Mám za sebou takzvaný shakedown. Byl to takový úvodní trénink před startem závodu. Projel jsem motorku a zkonzultoval s mechaniky pár poznatků. Zítra (v pátek) ještě plánujeme doladit nějaké změny, abychom na Silvestra byli perfektně připraveni," líčí natěšeně Michek, který v Saúdské Arábii vyhlíží svůj čtvrtý start. 

Při své premiéře v roce 2020 skončil mezi motorkáři na 23. místě. O rok později dokázal konkurovat jezdcům továrních týmů a senzačně se probil do elitní desítky. Minulý rok mu ale závod nevyšel a po vleklých technických problémech skončil šestatřicátý.

Do nadcházejícího ročníku vstupuje Michek jako jeden z elitních jezdců s číslem 12 a doufá, že dokáže dostát predikcím organizátorů. "Je to pro mě motivující. Chtěl bych překonat sám sebe a dojet lépe než desátý," řekl v nedávném rozhovoru pro Livesport Zprávy a do Česka nyní vzkazuje: "Držte nám palce."