Podmol před Dakarem: Mám chuť i zkušenosti. Překonat poslední výsledek bude ale těžké

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Podmol před Dakarem: Mám chuť i zkušenosti. Překonat poslední výsledek bude ale těžké
Podmol před Dakarem: Mám chuť i zkušenosti. Překonat poslední výsledek bude ale těžké
Podmol před Dakarem: Mám chuť i zkušenosti. Překonat poslední výsledek bude ale těžkéProfimedia
Motocyklový jezdec Libor Podmol (38) se podruhé představí na Rallye Dakar. Na rozdíl od roku 2021, kdy při své premiéře obsadil 31. místo, pojede tentokrát bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu v kategorii Original by Motul pro závodníky bez asistence. Je si vědom toho, že bude muset jet opatrněji a snažit se šetřit techniku.

"Překonat minulé umístění bude těžké, protože se budu muset obejít bez mechanika a bez jakékoliv pomoci. V kategorii bych chtěl být vysoko, zkušenosti a chuť mám," uvedl Podmol v tiskové zprávě.

Minule měl český motocyklista nepříjemný pád už ve zkušební rychlostní zkoušce před startem, několikrát upadl i v první etapě. "Budu muset dávat pozor, abych motorku nerozbil zbytečně. Minule se mi hned povedlo ulomit navigační věž, která se pak opravovala do ranních hodin. To už nechci opakovat," podotkl Podmol.

Technickou přípravu nepodceňuje. "Učím se u Pavla Bartůňka, se kterým jsem spolupracoval ještě před mojí freestylovou kariérou. Trénoval jsem u něj servis, dával mi různé rady. Přece jen to dělá na Dakaru deset let," uvedl závodník. Bartůněk je mechanikem v elitním českém týmu Orion Moto Racing Group.

Podmol se snaží maximálně připravit i po fyzické stránce. Tréninkově se například vydal na kole z Prahy na Říp. "Nejeli jsme po silnici, ale pěkně po rozbahněných polních cestách. Všude byla taková mlha, že i ptáci chodili pěšky. Mráz a teplota kolem nuly," uvedl Podmol. Začal se i otužovat. "K tomu doma dělám balanční cvičení, ráno lezu do studené kádě, což jsem nikdy nedělal," řekl.

Na Dakar se chystal i letos, kvůli zdravotním problémům ale nakonec na startu chyběl. Stoprocentně v pořádku stále není. "Pořád mám v těle hodně šroubů, kolem pětatřiceti. Po Dakaru se je opět budu snažit vytáhnout, na jedné operaci už jsem letos na jaře byl. Stále neumím moc běhat," přiznal Podmol, jenž si při freestylových závodech v květnu 2019 v Mnichově zlomil obě nohy.

Pětačtyřicátý ročník dakarské rallye odstartuje v Saúdské Arábii prologem 31. prosince.