Datové zrcadlo ligy: Proč selhaly Plzeň se Slavií? Chyběli jim kreativní záložníci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Proč selhaly Plzeň se Slavií? Chyběli jim kreativní záložníci
Gesto bezmoci Petra Hronka.
Gesto bezmoci Petra Hronka.Profimedia
Oba aspiranti na titul o víkendu ve FORTUNA:LIZE zakopli. Slavia remizovala na hřišti zachraňujících se Teplic, přičemž svého jediného gólu docílila z penalty. Plzeň dokonce odjela ze hřiště Slovácka bez bodu i vstřelené branky. Co za oběma překvapivými výsledky stálo?

V souvislosti s utkáním Plzně se Slováckem se nedá hovořit o dominanci ani jednoho z týmů. Vyrovnaný duel nabídl minimum nebezpečných šancí, o čemž svědčí také konečná hodnota 0,6 očekávaných branek v podání obou celků. V praxi tahle čísla znamenají osm střel uvnitř šestnáctky v podání Plzně, čtyři od Slovácka a po jedné velké brankové příležitosti na každé straně.

Gól hosté inkasovali nejprve z dalekonosné střely po odraženém míči a následně po zaváhání v letošní sezoně jinak výborně chytajícího brankáře Jindřicha Staňka. Zkrátka ze situací, které se příliš často nestávají. 

Při datovém hodnocení zápasu se sleduje nejenom kvalita vytvořených a povolených šancí, ale také něco, čemu lze říkat třeba kontrola hry. Tento model ukazuje, jak nebezpečné prostory dokáží hráči získávat svými přihrávkami a pohybem ještě před tím, než si připraví střeleckou příležitost. I v této  metrice si oba týmy vedly prakticky totožně, což bylo u Viktorie do velké míry způsobeno absencí reprezentačního záložníka Lukáše Kalvacha.

Model hry zápasu Slovácko – Plzeň
Model hry zápasu Slovácko – Plzeň11Hacks / Livesport

Ten je zcela zásadním článkem rozehrávky Plzně. Za zápas rozdá průměrně 56 pasů, což je stejný počet, jaký zaznamená například Marek Matějovský z Mladé Boleslavi. V pokročilém analytickém modelu, který sleduje hodnotu přihrávek ve středu hřiště a na vlastní třetině, je v sezoně 2022/23 lepší pouze David Houska z Jablonce.

Kalvach navíc dobře vnímá prostor před sebou a mnoho nebezpečných příležitostí zvládne založit vyvezením míče. V kombinaci se svou technikou a defenzivními dovednostmi poskytuje Plzni obrovskou kontrolu nad středem hřiště.

Statistiky utkání Slovácko – Plzeň

Ve finální třetině pak plní roli hlavního exekutora standardních situací, což ovšem neznamená, že by se jeho kreativita zúžila pouze na ně. Proti dobře bráněnému středu Slovácka by Plzeň využila jeho diagonální přihrávky do meziprostorů, průnikové přihrávky nebo pasy do vápna do tzv. cutback zón pro zpětnou přihrávku.

Nic z toho se však na hřišti nedělo. Rozehrávka vedla především přes stopera Lukáše Hejdu, který sice podal dominantní výkon v defenzivě, nicméně s jeho dlouhými míči si obrana Slovácka uměla poradit. 

Velmi nevýrazný byl s míčem Pavel Bucha, po jehož boku se tentokrát na pozici pivota představil Roman Květ. Ten sice jako nejníž hrající záložník odvedl slušnou práci směrem dozadu, ale v rozehrávce příliš mnoho míčů do dobrých prostorů nedostal. Následkem toho se útočníci Chorý s Vydrou propracovali dohromady pouze ke dvěma střelám uvnitř vápna a třem celkově.

Alespoň vynulovaný Gning

Jen málokterý jiný hráč FORTUNA:LIGY má na hru svého týmu tak velký vliv jako Kalvach. Pokud vůbec někdo. Jeho široký soubor dovedností se pozitivně projevuje ve všech třetinách hřiště. V zápase proti Slovácku chyběla zejména jeho kreativita, ale je třeba vyzdvihnout také defenzivní přínos, který pro svůj tým má. 

Žádná jiná ligová šestka během zápasu nezíská v průměru větší počet míčů. A co je ještě důležitější, exceluje také v pokročilém modelu, jenž sleduje, v jak důležitých prostorech akci soupeře zastaví. Jedná se o skvělou ukázku toho, jak moc může absence klíčového hráče změnit herní tvář týmu.

Nezvykle nízký počet šancí si v remízovém utkání proti Teplicím vytvořila také pražská Slavia. Z hlediska kontroly hry sice zápasu dominovala mnohem výrazněji než Plzeň, ovšem chyběly jí kvalitní střelecké příležitosti z nebezpečných prostorů. Pokud se odečtou obě penalty, na očekávané branky (xG) zápas skončil výsledkem 0,32:0,61. A to má Slavia jednoznačně nejlepší útok ligy, který si vytváří průměrně 1,8 xG na zápas.

Statistiky utkání Teplice – Slavia

Sešívaní inkasovali hned ve 3. minutě utkání a do hry se dlouho nedokázali dostat kvůli špatné kontrole ve středu hřiště. Teplice si vedly dobře v soubojích a dařilo se jim vyhrávat vysoké procento odražených míčů. Brzké střídání, kdy Davida Pecha s Ewertonem ještě v průběhu prvního poločasu nahradili Petr Hronek s Christosem Zafeirisem, v tomto ohledu pomohlo a Slavia se ve zbytku utkání z hlediska procentuální úspěšnosti dostala alespoň ke svým průměrným hodnotám z této sezony.

Jak už ale bylo předesláno výše, i přes optickou převahu se po zbytek zápasu prakticky nedostávala k nebezpečným střelám. Analogii k duelu Plzně zde lze najít v absenci Petra Ševčíka, který je s velkým náskokem nejkreativnějším hráčem aktuální ligové sezony.

Data ze sezony 2022/23 u vybraných hráčů s alespoň 600 minutami. Osa X zohledňuje kvalitu rozehrávky na vlastní třetině a ve středu hřiště, osa Y kvalitu šancí, které hráč tvoří svými přihrávkami ve finální třetině.
Data ze sezony 2022/23 u vybraných hráčů s alespoň 600 minutami. Osa X zohledňuje kvalitu rozehrávky na vlastní třetině a ve středu hřiště, osa Y kvalitu šancí, které hráč tvoří svými přihrávkami ve finální třetině.11Hacks / Livesport

S ním v sestavě si Slavia vytváří průměrně 2,13 očekávaných branek na zápas, zatímco bez něj pouze 1,47. Ševčík sice v průběhu ročníku odehrál zatím pouze 721 minut, takže je výsledek do jisté míry ovlivněn i menším časovým vzorkem, přesto je ale rozdíl v kvalitě a četnosti vytvořených šancí opravdu velký.

Naopak je třeba Slavii pochválit za dobrý defenzivní výkon, který proti Teplicím nelze brát za úplnou samozřejmost. Týmu se pod vedením trenéra Jiřího Jarošíka proti otevřeným obranám daří – dvě branky dokázal vstřelit Plzni, Spartě nebo třeba Olomouci. I když trenér Trpišovský nebyl po utkání spokojen s tím, kolik prostoru měl k dispozici teplický driblér Abdallah Gning, faktem je, že se s míčem uvnitř vápna Slavie potkal pouze jedinkrát a na branku soupeře vůbec nevystřelil.