Do MS v alpském lyžování vstupují muži, favority jsou Schwarz, Odermatt a Kriechmayr

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Do MS v alpském lyžování vstupují muži, favority jsou Schwarz, Odermatt a Kriechmayr

Švýcar Marco Odermatt bude patřit k hlavním favoritům.
Švýcar Marco Odermatt bude patřit k hlavním favoritům.Profimedia
Po ženách zahájí alpskou kombinací boje o medaile na sjezdařském šampionátu i muži. Po této rozcvičce přijdou na řadu rychlostní disciplíny s nejočekávanějšími bitvami největší osobností mužského lyžování – Marca Odermatta (25), Vincenta Kriechmayra (31) a Aleksandera Aamodta Kildeho (30).

V mnoha disciplínách je velmi složité dělat jakékoliv predikce dříve, než je k dispozici oficiální startovní listina. Na mistrovství světa smí v každé disciplíně startovat maximálně čtyři reprezentanti z jednoho státu, což je leckdy zejména v případě Norů či Rakušanů hodně omezující a vyřazuje to ze hry i lyžaře ze širšího okruhu favoritů.

Pro kombinaci, kde všestranným Rakušanům nejméně jedno místo "sebral" Kriechmayr pro svou tréninkovou super-G jízdu, to platí dvojnásob.

Alpská kombinace

V obou kombinačních disciplínách, tedy super-G i slalomu, letos bodovalo jen pět lyžařů, z nichž jen Marco Schwarz, Loic Meillard, Atle Lie McGrath a Alexis Pinturault jsou na startu (Lucas Braathen se v Norsku zotavuje po operaci slepého střeva). Ale jak dokázal pondělní kombinační triumf Italky Federicy Brignoneové, která ve slalomech SP vůbec nestartuje a tedy ani neboduje, není to žádná velká nápověda.

Jde opět jen o to, jak rychle sjedou slalomáři super-G a jak se přece jen mohutnější somatotypy rychlostních specialistů vejdou do slalomových branek.

Pinturault šampionátu obětoval i poslední slalom v Chamonix a odstartuje do super-G jako pátý, první z favoritů. Naopak Odermatt doplácí na podivný způsob nasazování do kombinace a pojede až cca o 45 minut později, mezi úplnými outsidery se startovním číslem 31. 

Bude otázkou, zda rychlostní specialisté jako Kilde, zmiňovaný Kriechmayr, James Crawford či Stefan Rogentin využijí pouze možnost sjet si jinak pro trénink zapovězenou trať super-G (podobně jako to udělala řada žen), nebo zda vezmou kombinaci vážně a nastoupí i do slalomu.

Pro českou minivýpravu je při neúčasti Ester Ledecké alpská kombinace asi jedinou disciplínou s reálnou šancí na TOP 10 umístění. Trojnásobný univerziádní vítěz Jan Zabystřan bude na startu super-G s číslem 1 a celé mužské klání šampionátu zahájí.

MS 2021: 1. Schwarz (AUT), 2. Pinturault (FRA), 3. Meillard (SUI)

ZOH 2022: 1. Strolz (AUT), 2. Kilde (NOR), 3. Crawford (CAN)

Tip Livesportu: Marco Schwarz

Odermatt je velkým favoritem, ale může doplatit na své startovní číslo a nedokáže si v první části vyjet potřebný náskok. Pokud Zabystřan závod dokončí, bude příjemným překvapením.

Kombinace mužů na MS v alpském lyžování

Super-G

Pokud by mělo vše dopadnout podle papírových předpokladů, pak si 6 medailí ze dvou rychlostních disciplín rozdělí jen tři muži – Kilde, Odermatt a Kriechmayr. Zejména v super-G jsou jejich šance mimořádně vyrovnané. 

Odermatt vyhrál v probíhající sezoně už čtyři závody v super-G, Kilde dva. Kriechmayrovi letošní triumf sice chybí, ale mluví pro něj zkušenosti, vzrůstající forma i dříve prokázaná schopnost ladit výkonnost právě směrem k vrcholu sezony. Vyhrál dvě zlata na předchozím MS, ovládl sjezd i super-G při loňském finále SP právě na tratích v Courchevelu.

Za silnou trojkou je samozřejmě na čekačce řada skvělých lyžařů připravených využít každé šance. Jejich řady v průběhu sezóny trochu prořídly –⁠ mezi Vánocemi a Silvestrem nečekaně ukončil kariéru Matthias Mayer, před dvěma týdny se v Kitzbühelu loučil Beat Feuz.

I tak je jich stále dost. Byť nikdo z těch „dalších v řadě“ se v super-G na stupně vítězů nedostal v této sezóně víckrát než jednou. Pinturault hned na začátku sezóny v Beaver Creeku, Meillard v Bormiu, Mattia Casse, Dominik Paris a Daniel Hemetsberger v Cortině a Rogentin byl překvapením ve Wengenu.

MS 2021: 1. Kriechmayr (AUT), 2. Baumann (GER), 3. Pinturault (FRA)

ZOH 2022: 1. Mayer (AUT), 2. Cochrain – Siegle (USA), 3. Kilde (NOR)

SP 2021/22: 1. Kriechmayr (AUT), 2. Odermatt (SUI), 3. Feuz (SUI)

SP 2022/23: 1. Odermatt (SUI), 2. Kilde (NOR), 3. Kriechmayr (AUT)

Tip Livesportu: Marco Odermatt.

Je mu 25 let. Už je čas na to, aby i při velkých šampionátech začal potvrzovat prognózy o tom, že by z něj jednou mohl být jeden z nejlepších a nejvšestrannějších lyžařů všech dob. 

Sjezd

Ve sjezdu Odermatt za svými konkurenty ze silné trojky stále zaostává. Ještě nikdy žádný závod ve sjezdu nevyhrál. Často byl blízko, ale trumf mu prostě chybí. Letošní vítězství hovoří 5:3 pro Kildeho, ale na to se Kriechmayr ohlížet nebude.

Dvakrát na stupních vítězů byli letos Kanaďan Crawford a Ital Casse. 

Příběh, který se vyplatí sledovat, je ale z domácí francouzské stáje. A bude tedy v neděli zaděláno na velký hollywoodský příběh v hlavní roli s mužem jménem Johan Clarey.

Na začátku ledna oslavil 42. narozeniny. Krátce po nich dojel druhý ve sjezdu v Kitzbühelu. Už předtím byl stříbrný i ve Val Gardeně. Z mistrovství světa má jedno stříbro (super-G 2019), druhý byl ve sjezdu na loňských olympijských hrách.

Ještě nikdy žádný velký závod nevyhrál. Porazit silnou trojku na domácí půdě, možná v jednom z posledních závodů kariéry, to by byla asi nejhezčí možná francouzská oslava celého šampionátu.  

MS 2021: 1. Kriechmayr (AUT), 2. Sander (GER), 3. Feuz (SUI)

ZOH 2022: 1. Feuz (SUI), 2. Clarey (FRA), Mayer (AUT)

SP 2021/22: 1. Kriechmayr (AUT), 2. Odermatt (SUI), 3. Feuz (SUI)

SP 2022/23: 1. Kilde (NOR), 2. Kriechmayr (AUT), 3. Odermatt (SUI)

Tip Livesportu: Vincent Kriechmayr. 

Pokud Kilde nevyhraje ani předchozí super-G, ocitne se pod obrovským tlakem, který bude velmi těžké ustát. V tom je Rakušan nepochybně silnější. Clarey se stane historicky nejstarším medailistou sjezdařských šampionátů.