Anglie odstartovala kvalifikaci na ME cennou výhrou v Itálii, Ronaldo dvakrát skóroval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Anglie odstartovala kvalifikaci na ME cennou výhrou v Itálii, Ronaldo dvakrát skóroval
Aktualizováno
Declan Rice otevřel v Neapoli skóre, Anglie nakonec porazila Itálii 2:1.
Declan Rice otevřel v Neapoli skóre, Anglie nakonec porazila Itálii 2:1.AFP
Fotbalisté Anglie na úvod kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 zvítězili 2:1 v Neapoli nad úřadujícími šampiony z Itálie. V repríze finále posledního Eura dal vítěznou trefu anglický kapitán Harry Kane (29), s 54. góly nový nejlepší střelec anglického výběru. Rekord překonal také Cristiano Ronaldo (38), jenž proti Lichtenštejnsku nastoupil ke 197. reprezentačnímu utkání a odpoutal se od Kuvajťana Bádira Mutavy (38). K domácí výhře Portugalska 4:0 přispěl dvěma brankami.

Kazachstán – Slovinsko 1:2

Úvodní poločas zvládli výsledkově lépe domácí, které ve 24. minutě poslal do vedení Maksim Samorodov. V žebříčku FIFA o více než 50 míst výše postaveného soupeře však bleskově po změně stran vrátila do hry hlavička Davida Brekala a v závěrečné čtvrthodině dokonal obrat Žan Vipotnik. Pro všechny zmíněné se jednalo o premiérové trefy v seniorském národním týmu, mladý střelec Mariboru si ji navíc připsal při svém debutu.

Bosna a Hercegovina Island 3:0

Balkánský celek naplno prokázal sebevědomí nabyté v loňské Lize národů už ve 14. minutě, kdy otevřel skóre hráč milánského AC Rade Krunič. Ten navíc ještě do přestávky zvýšil vedení. Záložník, který je zejména klubovým koučem Stefanem Piolim využíván v několika různých rolích, tak prožil první dvougólový večer po téměř 10 letech. Před tímto utkáním si přitom připsal od startu sezony 2021/2022 jedinou soutěžní trefu.

Dánsko – Finsko 3:1

O všechny branky domácích se postaral Rasmus Höjlund, pro kterého to byly premiérové trefy v dresu národního týmu. Na první gól mu nahrál výstavním centrem bývalý hráč pražské Slavie Alexander Bah. Červenobílí tak dali zapomenout na poslední vzájemné střetnutí, které na Euru konaném před dvěma lety prohráli.

Itálie – Anglie 1:2

Repríza posledního finále Eura skončila lépe pro hosty. Na úvodní pohotovou dorážku Declana Rice navázal těsně před poločasem proměněnou penaltou Harry Kane, jenž se s 54 góly osamostatnil na prvním místě historické tabulky anglických střelců. Bodový zisk týmu z Apeninského poloostrova nepřinesla ani premiérová reprezentační trefa dosud neznámého útočníka z argentinské nejvyšší soutěže Matea Reteguiho, a Squadra azzurra tak přišla o fantastickou sérii 40 zápasů bez porážky v bojích o mistrovství Evropy. Three Lions naopak na italském území vyhráli poprvé od roku 1961.

Severní Makedonie – Malta 2:1

Ostrovní outsider velmi dlouho odolával a srdnatě bránil nerozhodný výsledek. V 66. minutě ovšem rozjásal domácí ochozy úvodní trefou záložník italské Neapole Eljif Elmas, který si tak přenesl klubovou formu i na reprezentační pažit. Vítězným gólem na něj o pár chvil později navázal Darko Churlinov.

Portugalsko – Lichtenštejnsko 4:0

Zápas dostal punc jedinečnosti hned po úvodním hvizdu. Hvězdný Cristiano Ronaldo totiž nastoupil do 197. reprezentačního utkání, čímž stanovil nový světový rekord, když se v této statistice odpoutal od Kuvajťana Badera Mutavy. Jasnou dominanci týmu z Pyrenejského poloostrova přetavil ve vítěznou trefu už v osmé minutě Joao Cancelo. Sám čerstvý rekordman se pak v průběhu druhé půle podílel na výsledku hned dvěma góly.

San Marino – Severní Irsko 0:2

Fotbalový trpaslík odolával tlaku hostů 24 minut, než se o úvodní trefu postaral útočník anglického Boltonu Dion Charles. Útočník týmu z Ostrovů přidal po změně stran ještě jednu branku, a potvrdil tak, že se mu v letošní sezoně střelecky daří, jelikož zaznamenal již 20 soutěžních gólů.

Slovensko – Lucembursko 0:0

Podceňovaní hosté zejména v první půli několikrát výrazně zahrozili a rozhodně nebyli horším celkem. Domácí Sokoli zabrali až po změně stran, jenže žádnou ze svých šancí v gól nepřetavili. Trenér Francesco Calzona se tak na lavičce slovenského národního mužstva opět nedočkal vítězství, duel s celkem z Beneluxu přitom byl již pátým pod jeho vedením.