Italové a Slovinci si zajistili přímý postup na Euro. Anglie nepřemohla Makedonce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Italové a Slovinci si zajistili přímý postup na Euro. Anglie nepřemohla Makedonce
Slovinci si výhrou nad Kazachstánci zajistili postup na Euro.
Slovinci si výhrou nad Kazachstánci zajistili postup na Euro.AFP
Italům i Slovincům stačilo k přímému postupu na závěrečný evropský šampionát v Německu v pondělí večer neprohrát. Zatímco reprezentanti státu rozprostírajícího se na Apeninském poloostrově dovedli k bezbrankové remíze duel s Ukrajinou, národní výběr Slovinska přemohl na závěr skupiny H Kazachstán 2:1. Obě mužstva tak zakončila skupinovou fázi kvalifikace na druhých místech a mají jistý automatický postup bez nutnosti odehrát baráž. Anglii ani Severní Makedonii už ve vzájemném utkání o nic nešlo, protože umístění v kvalifikační skupině C bylo předem pevně dané. Ostrovní tým si upevnil první příčku bodem za remízu 1:1. Za domácí se prosadil Enis Bardhi (28).

Slovinsko – Kazachstán 2:1

Domácí diváci pozorovali v úvodu vyspělý výkon slovinských reprezentantů, kteří drželi balon, kontrolovali hru a nepouštěli Kazachy na útočnou polovinu. Předem stanovený postupový sen byl cítit v ovzduší. Jestřábi s ubíhajícím časem začali ztrácet nervy, kvůli čemuž se množily nedovolené zákroky a drobné roztržky mezi oběma tábory.

Další vášně vzplanuly ve 40. minutě, kdy Yan Vorogovskij ve vápně nešikovně srazil jednoho z útočících Slovinců. Nařízený pokutový kop s ledovým klidem proměnil nejlepší střelec týmu Benjamin Šeško a Lublaň už pomalu propukala v oslavy.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ihned po změně stran se Kazachstán postaral o vyrovnání díky Ramazanovi Orazovi. I přes chvilkový zkrat Slovinců, fotbalisté v bílých dresech nadále dominovali zápasu a směle kráčeli za postupem.

V závěru zápasu Jestřábi otevřeli svou obranu ve snaze vstřelit vítěznou branku, což nahrávalo rychlým výpadům domácího celku. To se jim nakonec stalo osudným, protože v 86. minutě po učebnicovém protiútoku vsítil vítězný gól Benjamin Verbič.

Ukrajina – Itálie 0:0

O první slovo ve veledůležitém zápasu se přihlásila Ukrajina hned v úvodu, kdy z velké dálky pálil Viktor Cygankov, jenže přesně do středu branky. O chvíli později dostal přihrávku do ideální pozice Federico Chiesa, ale z malého vápna přestřelil. Po půlhodině hry vyprodukoval italský křídelník nádhernou průnikovku pro Davideho Frattesiho, ten ovšem v samostatném nájezdu selhal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Začátek druhé půle patřil aktivním hostům, ale žlutomodří hrozili z rychlých brejků. Jeden z nich táhl Cygankov, ale jeho nepřesný centr z levé strany pouze procvičil rexlexy Gianluigiho Donnarummy. Italský brankář svůj tým podržel i proti voleji Mychajla Mudryka z bezprostřední blízkosti. V 76. minutě se dostal do zajímavé příležitosti Gianluca Scamacca, v zakončení stříleného centru mu však chyběla razance, a tak si Anatolij Trubin míč v klidu sebral.

Albánie – Faerské ostrovy 0:0

Albánie v posledním kvalifikačním kole o postup na mistrovství Evropy pouze remizovala s Faerskými ostrovy bez branek a těsně udržela první příčku ve skupině E. Pro své fanoušky si tak připravila jediné překvapivé zaváhání na samotný závěr reprezentační sezony.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Fotbalový trpaslík ze severu starého kontinentu vybojoval celkově druhý bod a opět výrazně zaostal před branami Eura.

San Marino – Finsko 1:2

Branky v duelu hraném na Apeninském poloostrově začaly padat až po změně stran, přičemž o obě hostující se postaral Pyry Soiri. Seveřanům ale celkový zisk 18 bodů na postup nestačil, o místo mezi kontinentální smetánku tak budou muset hráči Suomi zabojovat až na jaře, kdy je na programu baráž.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Fotbalový trpaslík naopak zakončil své působení důstojně, čímž zároveň podtrhl na své poměry úspěšnou evropskou kvalifikaci, v níž dokázal vůbec poprvé ve své historii vstřelit gól ve třech po sobě jdoucích kláních.

Severní Irsko – Dánsko 2:0

Seveřané v Belfastu především v první půli jasně dominovali, avšak nedokázali najít recept na obranu ostrovanů. Ti naopak svůj houževnatý defenzivní výkon podpořili v 60. minutě i rozhodujícím gólem, o který se postaral hráč belgického Lutychu Isaac Price. Severoirové tak alespoň částečně napravili dojem z jinak nepovedené kvalifikace, v níž kromě Dánů obrali o body pouze San Marino.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Severní Makedonie – Anglie 1:1

Domácí se ujali vedení jen pár chvil před koncem prvního dějství, kdy neproměněnou penaltu za záda Jordana Pickforda dorazil kapitán domácího celku Bardhi. Albion sice celý zápas naprosto přesvědčivě dominoval, nicméně se zmohl pouze na vyrovnávací gól, o který se postaral střídající Harry Kane, jenž skóroval minutu poté, co vstoupil na hrací plochu, a to díky teči jednoho z domácích hráčů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Výsledky kvalifikace Eura 2024