Kvalifikační zápas Belgie se Švédskem se kvůli střelbě v Bruselu nedohrál

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvalifikační zápas Belgie se Švédskem se kvůli střelbě v Bruselu nedohrál
Švédští fanoušci na Stadionu krále Baudouina v Bruselu.
Švédští fanoušci na Stadionu krále Baudouina v Bruselu.AFP
Zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy mezi Belgií a Švédskem byl po prvním poločase předčasně ukončen kvůli večerní střelbě v Bruselu, při níž zemřeli dva švédští občané. Podle švédské televize TV6 švédští fotbalisté o přestávce oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí a belgický tým s tím souhlasil.

"Po pravděpodobném teroristickém útoku tento večer v Bruselu bylo po konzultacích s oběma týmy a místními policejními složkami rozhodnuto, že zápas bude předčasně ukončen," uvedla UEFA s tím, že další informace o osudu utkání poskytne později.

Zápas byl přerušen a posléze předčasně ukončen za stavu 1:1. Padesát tisíc diváků na Stadionu krále Baudouina dostalo pokyn, aby kvůli bezpečnosti zůstali na místě.

Diváci na stadionu dostali pokyn, aby kvůli bezpečnosti zůstali na místě.
Diváci na stadionu dostali pokyn, aby kvůli bezpečnosti zůstali na místě.AFP

Střelba se podle belgické televize RTBF ozvala kolem 19:15 u náměstí Sainctelette nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra Bruselu a zhruba pět kilometrů od stadionu.

"Obě mužstva se spolu s UEFA dohodla, že se zápas nedohraje. To, co se stalo, je mimořádně vážné. Je strašné slyšet, že dva naši fanoušci zemřeli," uvedl pro média prezident švédského svazu Fredrik Reinfeldt.

Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvedla, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi. Podle svědků při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce.

Přehled zápasu Belgie Švédsko 1:1: (nedohráno)