Komise: Rozhodčí v derby nenařídil penaltu správně, v pořádku bylo i Halinského vyloučení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Komise: Rozhodčí v derby nenařídil penaltu správně, v pořádku bylo i Halinského vyloučení
Rozhodčí Ondřej Pechanec rozdal v derby sedm žlutých a jednu červenou kartu.
Rozhodčí Ondřej Pechanec rozdal v derby sedm žlutých a jednu červenou kartu.Profimedia
Sudí v nedělním ligovém derby mezi Spartou a Slavií ve druhém poločase správně nenařídili penaltu po zákroku na domácího Lukáše Haraslína, v komuniké o tom informovala komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Sudí také správně uznali branku ostravského Jana Jurošky ve Zlíně a podle pravidel vyloučili pardubického Denise Halinského v zápase s Plzní.

Haraslín ve 310. derby pražských "S" v 59. minutě zahrál ve vápně míč a poté upadl přes slávistického brankáře Jindřicha Staňka a hostujícího obránce Tomáše Holeše. Sudí Ondřej Pechanec penaltu nenařídil a nezasáhl ani videorozhodčí.

"Hráč domácího družstva (Haraslín) nejdříve zahrál míčem a následně při snaze přeskočit vybíhajícího brankáře hostujícího družstva došlo ke kontaktu s ním i s hráčem hostujícího družstva (Holešem). O přestupek se nejednalo," uvedla komise.

V 84. minutě Pechanec po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace udělil červenou kartu sparťanskému bekovi Ángelu Preciadovi za to, že se ohnal nohou po slávistickém kapitánovi Janu Bořilovi. K vyloučení se komise nevyjádřila, neboť nefigurovalo mezi čtyřmi momenty vybranými médii, které veřejně po každém kole komentuje. Sparta se Slavií remizovala bez branek a před městským rivalem si udržela čtyřbodový náskok v čele tabulky.

Komise se veřejně nevyjádřila ani ke středečnímu derby ve čtvrtfinále domácího poháru. V něm Slavia doma prohrála se Spartou 2:3 po prodloužení, rozhodující gól dal Adam Karabec z penalty za ruku Tomáše Vlčka. Předtím na každé straně sudí Karel Rouček neodpískal penaltu po sporné situaci a zásahu rukou do obličeje protihráče.

Livesport Daily #206: Jak poslední dvě derby změnila příběh celé sezony?
Livesport

V sobotním zápase Pardubic s Plzní sudí Jan Machálek už v šesté minutě vyloučil po zásahu videorozhodčího domácího Halinského poté, co ostře prošlápl nohu Pavla Šulce. Viktoria v dlouhé přesilovce zvítězila na východě Čech 3:2. "Rozhodčí hráče domácího družstva správně vyloučil za surovou hru, VAR (videorozhodčí) správně intervenoval," podotkla komise.

Sudí podle komise nechybovali ani ve Zlíně, když ve 33. minutě uznali Juroškův gól. Obránce Baníku poslal střílený centr před branku a míč těsně netečoval hostující útočník Abdullahi Tanko, který se pohyboval na hranici ofsajdu. Slezané zvítězili ve Zlíně 1:0.

Baník díky gólu Jurošky veze tři body ze Zlína

"Rozhodčí správně uznal branku hostujícího družstva. Byla to hraniční ofsajdová situace, z dostupných záběrů nelze jednoznačně vyhodnotit, zda hráč hostujícího družstva byl v době střely na branku v ofsajdové pozici. VAR proto správně neintervenoval," vysvětlila komise.

Sudí podle komise nechyboval ani v Jablonci při nařízení pokutového kopu pro domácí za zákrok Karla Spáčila na Dominika Hollého ve vápně v 31. minutě. Severočeši z penalty srovnali na konečných 1:1.

"Rozhodčí správně nařídil pokutový kop. Hráč hostujícího družstva při obranném zákroku nehrál míč a podrazil kolenem levé nohy hráče domácího družstva. Nejednalo se o jednoznačnou situaci a v případě, že by rozhodčí nenařídil pokutový kop, VAR by neintervenoval," uvedla komise.

Více k FORTUNA:LIZE