Kubala měl být podle komise rozhodčích proti Spartě vyloučen. Co penalta pro Plzeň?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kubala měl být podle komise rozhodčích proti Spartě vyloučen. Co penalta pro Plzeň?

Takhle Filip Kubala dohrál Veljka Birmančeviče, vyloučen měl být ale za faul na Filipa Panáka.
Takhle Filip Kubala dohrál Veljka Birmančeviče, vyloučen měl být ale za faul na Filipa Panáka.Profimedia
Podle komise rozhodčích FAČR měl být ostravský forvard Filip Kubala (24) v nedělním utkání 15. kola první ligy proti Spartě vyloučen po druhé žluté kartě za šlápnutí na nohu Filipa Panáka (28). Komise rovněž v komuniké uvedla, že Bohemians 1905 v sobotním zápase s Karvinou chybně nezahrávali pokutový kop za faul Mateje Čurmy (27) na Erika Prekopa (26).

Sudí Jan Petřík měl Kubalovi udělit druhou žlutou a červenou kartu v 66. minutě. Sparta už v té době vedla 1:0 a tímto výsledkem také duel v Ostravě skončil. "Domácí hráč (Kubala) při krytí míče šlápl na nárt hostujícího hráče č. 27 (Panáka). VAR (videorozhodčí) dle protokolu správně neintervenoval," vysvětlila komise.

Prekop se ve 43. minutě v šestnáctce dostal do kontaktu s Dávidem Krčíkem a Čurmou. Zatímco při prvním souboji se podle komise hráči vzájemně drželi za dres a k přestupku nedošlo, poté Čurma útočníka Bohemians kopl do nohy a sudí Jan Machálek měl pro Pražany nařídit penaltu. Klokani porazili Karvinou 1:0 gólem z 52. minuty. "Jednalo se o složitou a nejednoznačnou situaci, pád domácího hráče nebyl zcela přirozený, VAR správně neintervenoval," uvedla komise.

Ta souhlasila s verdiktem sudího Ladislava Szikszaye, jenž v sobotním utkání Hradce Králové s Libercem (1:1) po zásahu videorozhodčího neuznal v 82. minutě branku Východočechů, protože Daniel Vašulín v ofsajdové pozici ovlivnil brankáře Huga Jana Bačkovského. Tento verdikt kritizoval například královéhradecký trenér Václav Kotal na tiskové konferenci.

"Došlo k tomu v době, kdy byl míč ve hře a v blízkosti domácího hráče a hostujícího brankáře. Mezi zahráním míče hráčem domácího družstva č. 5 (Filipa Čiháka) a soubojem o míč mezi domácím hráčem č. 15 (Vašulína) a hostujícím brankářem č. 31 (Bačkovským) ještě došlo k odrazu míče od nohy hráče hostujícího družstva č. 30 (Filipa Prebsla). Z hlediska pravidel se jednalo o nevědomé hraní, a tak to nemělo na posouzení ofsajdové situace žádný vliv," vysvětlila komise.

Rozhodčí Ondřej Pechanec v 56. minutě nedělního zápasu mezi Plzní a Slováckem (1:4) správně nenařídil penaltu pro Viktorii za údajnou ruku Petra Reinberka. "VAR po zhlédnutí všech záběrů nenašel důkaz o hraní rukou. Z dostupných záběrů nelze s jistotou prokázat, že došlo k dotyku míče a ruky hráče hostujícího družstva č. 23 (Reinberk), VAR správně neintervenoval," uvedla komise, která podle manuálu od nové sezony komentuje v jednom kole vždy čtyři situace, které vyberou média.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport