Livesport hráč kola české ligy: Dvougóloví Řezníček s Tijanim i další útočná esa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč kola české ligy: Dvougóloví Řezníček s Tijanim i další útočná esa

Muhamed Tijani dal dvě branky úřadujícím mistrům z Plzně.
Muhamed Tijani dal dvě branky úřadujícím mistrům z Plzně.Profimedia
Úspěšnou premiéru na lavičce Brna má za sebou Martin Hašek a výrazně mu k ní pomohl hlavně dvougólový nejlepší kanonýr soutěže Jakub Řezníček (34). Dvě branky vsítil také Muhamed Tijani (22), díky jeho efektivitě slaví Baník nesmírně důležitou výhru nad úřadujícím mistrem. V derby pražských „S“ byl jednou z nejvýraznějších postav Václav Jurečka (28), vynikající formu potvrdil i Jan Matoušek (24) z Bohemians 1905.

Muhamed Tijani (FC Baník Ostrava)

Hlavní hvězdu 27. kola FORTUNA:LIGY netřeba hledat dlouho. Mladý nigerijský útočník čekal na branku od 1. října, kdy v domácím prostředí jako střídající hráč překonal defenzivu Českých Budějovic. Tenkrát to na body nestačilo. Nyní, již potřetí v řadě, dostal příležitost v základní sestavě a odměnil se dvěma góly do sítě obhájce titulu.

První trefu obstaral bývalý útočník Táborska v 7. minutě, kdy na hranici ofsajdu dorazil hlavičku Srdjana Plavšiče. Na druhý gól si počkal do 58. minuty, to mu míč na hlavu perfektně naservíroval kolega z útoku Jiří Klíma.

Muhamed Tijany slaví jeden ze dvou gólů v utkání s Plzní.
Muhamed Tijany slaví jeden ze dvou gólů v utkání s Plzní.@fcbanikostrava

„Můj nejlepší zápas v Česku. Děkuji všem za důvěru a také za to, že mi neustále zvyšovali sebevědomí. Doufal jsem, že ta tvrdá práce se jednou vyplatí, je to úžasný pocit," usmíval se po první ligové výhře Baníku nad Plzní od roku 2009 Tijani.

„Všichni mu to přejeme. Po neproměněných šancích na něj byla kritika, ale on hraje výborně. Takový zápas si za odvedenou práci zasloužil, bohužel jej ale kvůli kartám budu muset příště vyndat," uvedl Pavel Hapal s odkazem na to, že kvůli inkasované žluté kartě z nastavení první půle se Tijani ve střetnutí na půdě Mladé Boleslavi neobjeví.

Další hvězdy víkendu

Jakub Řezníček (FC Zbrojovka Brno)

První střetnutí pod Martinem Haškem má za sebou Zbrojovka Brno a s ní i nejlepší kanonýr soutěže. Proti Pardubicím odehráli domácí nevýraznou první půli, v té druhé ale přišel záhy zlom.

Střídající Jan Hladík vybojoval v rohu hřiště míč a poslal jej přesně na nohu Řezníčka. Ten balon napálil pod břevno a poslal Zbrojovku do vedení. Druhé branky se zkušený útočník dočkal v 76. minutě, kdy jeho hlavu parádním centrem našel Šimon Falta.

Jakub Řezníček dal Pardubicím dva góly a v sezoně jich má už 19.
Jakub Řezníček dal Pardubicím dva góly a v sezoně jich má už 19.@FCZbrojovkaBrno

„Byl jsem v prostoru, ve kterém mám být. Do stovky mi chybí dva góly, určitě ji chci, a pokud nepřijde teď, tak doufám, že příští rok. Nyní hlavně potřebujeme sbírat body,“ vyprávěl spokojený Řezníček. V závěru utkání mu nicméně, stejně jako všem domácím, zatrnulo. Po snížení byl totiž byl ve hře pokutový kop.

„Bylo mi blbě, ale zákrok jsem viděl a říkal jsem rozhodčímu, že podle mě to byl faul na nás. Zkontroloval si to u videa a jsem rád, že to takhle dopadlo," uzavřel autor 19 ligových branek v aktuální sezoně.

Václav Jurečka (SK Slavia Praha)

V derby pražských „S“ zářilo na obou stranách několik hráčů. Velmi dobře se na domácí straně prezentovali Tomáš Čvančara a Ladislav Krejčí, na té opačné zářili Igoh Ogbu či Oscar Dorley, a především Jurečka.

Bývalý útočník Slovácka na podzim při výhře 4:0 jednou skóroval i asistoval a stejnou bilanci si odnesl i ze sobotního šlágru. Ve 40. minutě parádní kolmicí našel před bránou osamoceného Ivana Schranze a Slavia šla do vedení.

Václav Jurečka si v derby připsal bilanci 1+1.
Václav Jurečka si v derby připsal bilanci 1+1.@slaviaofficial

To dokázal navýšit sám Jurečka devět minut po startu druhé půle, kdy mu míč sklepl střídající Matěj Jurásek a zblízka už se střelec sedmi ligových branek mýlit nemohl. „Měli jsme na dosah tři body, vítězství si musíme pohlídat. Je to škoda. Na virózu se nechceme vymlouvat, i tak jsme předvedli vynikající výkon,“ hodnotil sobotní duel Jurečka. Ten se trefil proti Spartě už potřetí za sebou, pokud počítáme i finálové klání MOL Cupu ještě v dresu Slovácka.

„Jsem rád, že to tam padá a snad to vydrží. Byl bych ale raději, kdyby z toho byly tři body. Remízu bereme a do nadstavby se musíme pořádně nachystat,“ doplnil.

Jan Matoušek (Bohemians Praha 1905)

Po dvou trefách do sítě olomoucké Sigmy se konečně prosadil i v Ďolíčku. A gól to byl víc než důležitý, neboť úvodní ránu zasadil Mladé Boleslavi krátce před půlí. Ve 40. minutě jej vysunul Erik Prekop a ofenzivní záložník překvapil gólmana Jana Šedu střelou přes obránce.

Matoušek zapsal v oročníku už pátý gól, což je o dva více než za předchozí dva ročníky dohromady. K trefě přidal i jednu asistenci, svou vůbec první v dresu Bohemians. „Skládání sestavy nebylo příjemné, měl jsem velké dilema mezi ním a Drchalem. Nebylo jednoduché Drchala posadit, ale dal jsem na pocit. Maty je na vlně, navíc nemůže hrát proti Slavii," hovořil po střetnutí kouč Klokanů Jaroslav Veselý. A nakonec se prosadil i střídající Drchal, který v 91. minutě uzavřel účet na konečných 4:0.

Tabulka FORTUNA:LIGY
Tabulka FORTUNA:LIGYLivesport