Pět událostí ligového kola: Jojo Brno, Jurečka jako Bican i doskok do pohárů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Jojo Brno, Jurečka jako Bican i doskok do pohárů
Jakub Řezníček přišel o korunu krále střelců a jeho Brno o ligovou příslušnost.
Jakub Řezníček přišel o korunu krále střelců a jeho Brno o ligovou příslušnost.FC Zbrojovka Brno
Sestup, postup, sestup... Navzdory relativně úspěšnému podzimu brněnská Zbrojovka znovu potvrdila, že je takzvaným "Jojo klubem". Naprosto opačný závěr sezony prožil Václav Jurečka (28), který napodobil Josefa Bicana a po 12 brankách v nadstavbě získal korunu pro krále střelců. Ještě větší radost panovala ve druhém vršovickém klubu – Bohemians se totiž po dlouhých 36 letech vrátili do pohárové Evropy. Co dalšího nabídlo poslední kolo FORTUNA:LIGY?

Rok co rok...

Zase ta stejná písnička. Brno se vrátilo do nejvyšší soutěže, v níž nevydrželo ani rok. A to navzdory výborně rozjeté sezoně a extrémně produktivnímu duu Jakub Řezníček, Michal Ševčík. Forma Zbrojovky se na jařa úplně rozsypala, přišla výměna trenéra, který druhého jmenovaného odstavil a tradiční účastník první ligy hlasí další pád.

Stejně tak jako před dvěma lety, ostatně už potřetí za posledních šest sezon. Ve spojení s Brnem se tak pomalu začíná užívat označení "Jojo klub" – tedy klub, který neustále putuje nahoru a dolů.

"Hráči dělali vše pro to, aby tu liga zůstala. Ale nestačilo to, nevstřelili jsme gól. Přišel jsem do Zbrojovky s jasným úkolem – zachránit ji. A to se nepovedlo, cíl jsem nesplnil," smutnil na tiskové konferenci kouč Martin Hašek.

Po posledním utkání sezóny se opět řešila i otázka majitele Václava Bartoňka. Mnozí fanoušci opět žádali jeho odchod, přičemž asi padesátka z nich na něj dokonce čekala před vstupem na hřiště. 

Posledních šest sezon Zbrojovky Brno.
Posledních šest sezon Zbrojovky Brno.Livesport / @FCZbrojovkaBrno

Jurečka napodobil Bicana

Zdálo se být nepředstavitelné, že by rozjetého Řezníčka mohl v čele tabulky střelců někdo vůbec ohrozit. Po posledním kole FORTUNA:LIGY je však realita naprosto jiná. Řezníček totiž nepřišel sestupem Brna pouze o místenku mezi českou elitou, ale zároveň ztratil i korunu pro krále střelců.

Tím se stal v nadstavbové části nezastavitelný Václav Jurečka. Slávistický forvard naposledy zničil čtyřmi góly Slovácko, dostal se na 20 ligových branek a o jedinou trefu tak překonal brněnského útočníka.

Jurečka nasázel "poker", jak se v zahraničí přezdívá čtyřem trefám v jednom duelu, už podruhé v této sezoně, čímž napodobil legendárního Pepiho Bicana. Právě on totiž dokázal to samé naposledy – v roce 1948.

"Upřímně jsem rád, že je konec. Psychicky jsem hodně unavený, fyzicky dost podobně. Před zápasem jsem rozhodně měl v hlavě, o co bojuju. A jsem rád, že na titul nejlepšího střelce můžu ještě zaútočit," řekl Jurečka pro klubový web po sobotním čtyřgólovém představení proti svému bývalému celku. V neděli pak vyšel Řezníček střelecky naprázdno.

Poprvé v éře samostatné ligy

O vysněnou čtvrtou příčku nepřišli Bohemians ani přes porážku 0:1 s Olomoucí. Slovácko totiž nemělo na Slavii sebemenší šanci a Klokani si tak po 36 letech a poprvé v éře samostatné české ligy "doskákali" pro pohárovou Evropu

"Zápas to byl těžký. O půli jsem znal výsledek ze Slavie, ale před hráči jsem ho tajil. Prohra mě mrzí, ale na druhé straně je pro mě asi nejpříjemnější porážka v kariéře," usmíval se spokojený kouč Bohemky Jaroslav Veselý.

"Moc lidí nám nevěřilo. Pomohlo nám doplnění kádru, nikdo nevyčníval, ale nikdo ani nepropadl. Chci poděkovat také fanouškům za to, co se dělo po zápase. Bylo to krásné a oni si to zaslouží," doplnil Veselý pro klubový web.

Pohár UEFA hrála Bohemka naposledy v sezóně 1987/88. Tehdy v prvním kole podlehla belgickému Beverenu, z titulu se nakonec radoval německý Leverkusen. Nyní na Klokany čeká předkolo Evropské konferenční ligy.

(Ne)čekaná rozlučka

Michal Bílek se definitivně rozloučil s Viktorií Plzeň. Zatímco doma mu hráči ideální rozlučku nepřichystali, venku se vytáhli a kouči dali sbohem nečekanou výhrou nad mistrem, o které rozhodl jedinou brankou Matěj Vydra.

"Sparta věděla, že má titul, ale i tak jsem rád, že jsme tady vyhráli. Odehráli jsme dobré utkání, udrželi čisté konto. Po zpackané jarní části je to pro nás příjemný závěr," měl na tiskové konferenci jasno Bílek.

"Byl jsem tady dva roky. Vyhráli jsme titul, zahráli si Ligu mistrů a nyní skončili třetí. To poslední nás mrzí, ale Viktorka bude zase hrát v Evropě. Z tohoto pohledu to tedy zas tak hrozné není. Odcházím s tím, že jsem zde zažil jedny z nejkrásnějších chvil v trenérské kariéře," doplnil lodivod Plzně. Čisté konto udržela Plzeň na Spartě naposledy před téměř šesti lety.

Čtyři góly po 25 měsících

O baráži měly Pardubice jasno, na boj o udržení mezi českou smetánkou se ale naladily parádně a ve Vítkovicích porazily Baník vysoko 2:4. Vynikající výkon předvedl brankář Jakub Markovič, který opět musel nahradit zraněného Florina Nitu, a také dvougólový střelec Denis Darmovzal.

Ofenziva Pardubic v posledních týdnech šlape, Pardubice ve čtyřech zápasech vstřelily devět branek a čtyři góly v jednom ligovém střetnutí zaznamenaly poprvé od 25. dubna roku 2021, kdy výsledkem 0:4 deklasovaly Zlín.

"Čeká nás Příbram, nebude to nic jednoduchého, mají spoustu talentovaných hráčů a střelce Wágnera. Ale věřím, že jsme připraveni a pro setrvání v lize uděláme všechno. Tým má kvalitu na to baráž zvládnout," uvedl Radoslav Kováč na tiskové konferenci. Jak již zmínil, na Pardubice čeká v baráži Příbram, Zlín si to o setrvání v nejvyšší české soutěži rozdá s Vyškovem.

Pardubice nastřílely v lize čtyři branky po 25 měsících.
Pardubice nastřílely v lize čtyři branky po 25 měsících.Livesport / @fortunaliga