Pět událostí ligového kola: Osmý gól Sparty v nastavení, Řezníčkovy slzy a sudí v přilbách

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí ligového kola: Osmý gól Sparty v nastavení, Řezníčkovy slzy a sudí v přilbách

Zdrcený Jakub Řezníček.
Zdrcený Jakub Řezníček.fczbrno.cz
Pražská Sparta i díky proměněné penaltě Ladislava Krejčího (24) porazila v derby Slavii 3:2 a výrazně se přiblížila k vytouženému titulu. O pohárovou Evropu nadále bojuje Slovácko, i zásluhou Filipa Nguyena (30), který udržel už desáté čisté konto v sezoně. A mladoboleslavský Marek Matějovský (41) se jako třináctý hráč v historii české ligy dostal na metu 400 utkání. Druhé kolo ligové nadstavby nenudilo.

Nejtěžší penalta v životě

Sparta až ve čtvrtém derby se Slavií v sezoně poprvé nepustila svého rivala ani na jedinou minutu do vedení. V pravou chvíli. Díky výhře je milimetry od titulu a už v příštím kole doma proti Bohemians může teoreticky slavit. Letenští opět skórovali v nastaveném čase, už poosmé v sezoně.

Popáté to také byl gól, znamenající změnu bodového podílu a byl to třetí proměněný pokutový kop po uplynutí 90. minuty pro Spartu. "Byla to ta nejtěžší penalta v kariéře, je to pro nás velký úspěch a jsem hrdý na celý tým. Cítili jsme, že tohle je ten nejdůležitější zápas v sezoně. Ale pokud chceme hrát o titul, takové zápasy musíme zvládat," prohlásil v pozápasovém rozhovoru pro klubový web Ladislav Krejčí, který úspěch zařídil v čase 90+7.

Slavia přišla v derby se Spartou podruhé po sobě o body v nastaveném čase. V předchozím derby si dal vlastní gól v čase 90+3 Aiham Ousou. Zajímavostí výsledku 3:2 je fakt, že naposledy se na Letné stejné skóre zrodilo 21. února roku 1926.

VAR dvakrát proti Zlínu

Neuznaný gól v poslední minutě a hořká porážka v Teplicích. Zlín si zkomplikoval cestu za baráží a na aktuálně předposlední Pardubice ztrácí tři kola před koncem nadstavby čtyři body. O ruce střídajícího střelce Libora Kozáka rozhodovalo video dlouho, nakonec ji posvětilo. K tomu se přidalo i neodpískání ruky v pokutovém území, po které se hosté dožadovali penalty. Nebylo divu, že kouč Pavel Vrba na tiskové konferenci nebylo do řeči.

Systém VAR dvakrát rozhodl proti Zlínu. "Ani to nechci hodnotit, protože mě pak někam pozvou a já zaplatím 50 tisíc. Během zápasu se pořád někam telefonovalo, snad 15 minut se nehrálo. Ten telefon by měl být napojený na nějaký satelit a rozhodčí by měli mít přilby na hlavě. Před 20 lety to zvládali tři rozhodčí bez videa, dnes jich je tam osm a celé je to spíš nepřesvědčivé," glosoval sporné situace.

Zlín se nakonec jal podat na sudí oficiální stížnost. "Jeden z klíčových zápasů ve skupině o udržení byl podle našeho názoru bezprecedentním způsobem ovlivněn ze strany hlavního rozhodčího a videorozhodčího. Po zápase jsme měli možnost jako vedení klubu zhlédnout konkrétní sporná rozhodnutí. Jsme přesvědčeni, že náš klub byl rozhodčími vážně poškozen. Proto klub podává oficiální stížnost na zápas komisi rozhodčích FAČR," uvedl v prohlášení generální manažer fotbalistů Zlína Zdeněk Grygera.

Matějovský jako 13. hráč se 400. startem

Odehrál 74 minut, dostal žlutou kartu a byl mezi poraženými. Pro Marka Matějovského skončila sezona, jeho Mladá Boleslav podlehla v odvetě semifinále skupiny o 7. místo Hradci Králové. Jednačtyřicetiletý matador v duelu v Lokotrans Aréně aspoň stihl zápis do historie, jako 13. hráč v samostatné nejvyšší soutěži a 24. od roku 1953 totiž odehrál 400. utkání v nejvyšší soutěži.

Rekordmanem v počtu utkání je Milan Petržela (dosud 481), následuje nynější reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý (464) a bývalý kanonýr Slavie Stanislav Vlček (455). Z aktivních hráčů jsou před Matějovským pouze Václav Procházka (447 střetnutí) a Josef Jindřišek (426 duelů).

Nguyen dorovnal jedničku Slavie

V klíčovém utkání o čtvrtou pozici zajišťující předkolo Evropské konferenční ligy se toho příliš neudálo. Poměrně nudná podívaná přinesla jen čtyři střely na branku, fanoušci gól neviděli. Slovácko tak na Bohemians stále ztrácí jeden bod. "Podali jsme maximum a myslím, že jsme od počátku utkání až na několik krátkých pasáží byli aktivnější. Hrajeme ale jen po šestnáctku, kde nám po odchodech Sadílka, Jurečky nebo Cicilii chybí kvalita," litoval kouč Martin Svědík.

V brance Slovácka opět stál Filip Nguyen, který vychytal první venkovní čisté konto od 11. února a připsal si jubilejní desátou nulu v sezoně. Tím také vyrovnal letošní výkon Ondřeje Koláře z pražské Slavie a zdramatizoval boj o pozici nejlepšího brankáře. Třetí v pořadí Matěj Kovář ze Sparty má svém kontě devět čistých kont.

Dvě penalty za šest minut = 0 gólů

Smolařem kola je nezpochybnitelně nejlepší střelec soutěže Jakub Řezníček. V domácím střetnutí proti Pardubicím měl za nepříznivého stavu možnost hned dvou pokutových kopů. V obou případech však selhal, Florin Nita jej vychytal. Brno prohrálo potřetí za sebou a v závěru nadstavby bude bojovat spíš o baráž než o jistotu záchrany.

"Asi nejhorší moment v kariéře. Kvůli fotbalu jsem nikdy nebrečel, až teď, protože jsem to neuvěřitelně zazdil," soukal ze sebe v mixzóně zkušený útočník. Přitom mu právě ony dva góly scházejí ke vstupu do prestižní společnosti Klubu ligových kanonýrů. "Obě penalty jsem kopnul blbě, nevím, co se stalo. Jde to za mnou, mrzí mě to kvůli klubu a všem lidem, je to má chyba," dodal.