Pět událostí ligového kola: Povedený Olayinkův návrat i Haškova rezignace po poločase

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Povedený Olayinkův návrat i Haškova rezignace po poločase
Peter Olayinka v zápase proti Bohemians zvyšoval na 2:0.
Peter Olayinka v zápase proti Bohemians zvyšoval na 2:0.Profimedia
Peter Olayinka (27) se po čtyřzápasovém trestu vrátil do sestavy Slavie a jedním gólem pomohl sešívaným zpět do čela ligové tabulky. Zatímco Slavia vršovické derby zvládla, Sparta na Slovácku uhrála pouze remízu, navíc díky velmi sporné penaltě. Velký návrat prožil také obránce Pardubic Jan Jeřábek (39), jenž v domácím prostředí mohl navíc slavit vítězství. To Martin Hašek na druhý duel na lavičce brněnské Zbrojovky vzpomínat v dobrém rozhodně nebude.

Olayinka ozdobil návrat gólem

Čtyři zápasy musel kvůli červené kartě z duelu s Libercem vynechat Peter Olayinka. Do vršovického derby už ale nigerijský útočník k dispozici byl a jednou brankou se podílel na jasném vítězství 3:0 nad Bohemians.

Jak Olayinka skončil, tak nyní znovu začal. Před červenou kartou se totiž trefil do sítě Plzně i Liberce. V sezoně se dostal už na jedenáct přesných zásahů a i díky jeho výkonu je Slavia zpět v čele FORTUNA:LIGY.

"Po té červené kartě jsem byl na sebe naštvaný. Zůstal jsem ale připravený a říkal si, že už je to za mnou. Minulost vrátit nedokážu, nic už s tím neudělám. Mým cílem ale bylo vrátit se a pomoci týmu, což se povedlo. Je skvělé být zpátky," hodnotil pro klubovou televizi svůj gólový a zároveň vítězný návrat Olayinka.

Přehled zápasu Slavia – Bohemians 3:0

VAR tentokrát Spartě pomohl

Slavii k návratu na první místo pomohlo i zaváhání Sparty, která na půdě Slovácka uhrála jen remízu 1:1. K ní se navíc dopracovala díky penaltě, která se dá označit minimálně jako sporná.

V 72. minutě došlo v pokutovém území k souboji mezi Lukášem Haraslínem a Vlasijem Sinjavským. Rozhodčí Ondřej Berka viděl skluz domácího záložníka jako nedovolený a ihned odpískal penaltu.  

VAR následně do akce překvapivě nevstoupil, přitom zřejmě měl. K žádnému nedovolenému zákroku totiž velmi pravděpodobně nedošlo. "Stěžovat si nebudu, chyby se stávají a patří k zápasu. K čemu ale máme video, to opravdu nechápu," hodnotil na tiskové konferenci celou situaci kouč Slovácka Martin Svědík. "Penalta to nebyla, navíc tomu předcházel faul na Vechetu," doplnil Svědík. Tak či onak, Ladislav Krejčí ze značky pokutového kopu vyrovnal na konečných 1:1, Sparta přesto přepustila první příčku hlavnímu rivalovi.

Přehled zápasu Slovácko – Sparta 1:1

Staněk v tabulce čistých kont dorovnal hvězdné trio

Jindřich Staněk tentokrát příliš práce neměl. Zatímco při sedmé nule musel v utkání proti Mladé Boleslavi na začátku dubna krýt rovných deset střel, v domácím prostředí se Zlínem na něj mířily pouhé tři pokusy.

Staněk si se všemi poradil a v sezoně se dočkal osmého čistého konta. Tím se dorovnal dalším třem gólmanům – Matěji Kovářovi, Ondřeji Kolářovi a Filipu Nguyenovi. Je velmi pravděpodobné, že si to právě toto kvarteto rozdá o pozici nejlepšího brankáře FORTUNA:LIGY. O dvě vychytané nuly méně má na svém kontě Jan Šeda, zkušený sedmatřicetiletý gólman ale po debaklu od Klokanů v sestavě Mladé Boleslavi scházel.

Přehled zápasu Plzeň – Zlín 4:0

Hašek se smířil s porážkou už po půli

Zatímco úvodní představení Martinu Haškovi na lavičce Zbrojovky Brno vyšlo, na druhé utkání v dobrém rozhodně vzpomínat nebude. V Liberci bylo rozhodnuto už ve 34. minutě, kdy senzační desetiminutovku domácích zakončil třetí trefou do sítě bezmocného Berkovce Christian Frýdek.

Už o přestávce tak nový kouč Zbrojovky složil zbraně a ze hry stáhl tu vůbec největší – nejlepšího kanonýra soutěže Jakuba Řezníčka nahradil Jan Hladík. "Je to jedna bitva, ne válka. A ta bude mít další bitvy. Nemůžete tak vykrvácet v bitvě, která už byla ztracená. Proto šel Kuba dolů. Možná to zní trochu nesportovně, že neuděláte vše pro obrat, ale tak to je," přiznával zkušený kouč na tiskové konferenci. 

Zásluhou vlastní branky střídajícího Imada Rondiče se hostům sice povedlo snížit, na konečnou porážku v poměru 1:3 to však nemělo vliv. Jedna z hlavních bitev ale Zbrojovku čeká už ve středu. To do Brna dorazí České Budějovice, které jsou jeho sousedem v tabulce, což znamená, že se bude hrát o hodně. A odpočatý Jakub Řezníček bude mít o motivaci postaráno. 

Přehled zápasu Liberec – Brno 3:1

Jeřábkův návrat téměř po roce 

Peter Olayinka se vrátil po čtyřech zápasech, hlavní návrat na české trávníky ale rozhodně obstaral kapitán Pardubic Jan Jeřábek. Do nakonec vítězné bitvy s Hradcem Králové nastoupil v 87. minutě a svůj návrat si tak maximálně užil.

"Koleno drží. Pokud bych nebyl stoprocentní, do utkání bych nešel. První tři minuty jsem se nemohl ani nadechnout, byl jsem vážně zafuněný. Fyzicky to tak ještě není ideální, ale jinak jsem připraven a jsem rád, že jsem mohl do utkání naskočit," hodnotil na tiskové konferenci své krátké vystoupení devětatřicetiletý Jeřábek.

Rodák z Prachovic se v lize naposledy představil v posledním utkání nadstavby 14. května proti Teplicím, kdy při výhře 2:0 odehrál celých 90 minut. V červnu naskočil do přípravného utkání proti Příbrami, kde jej ale už po devíti minutách zradilo koleno. A téměř roční pauza byla na světě.

Přehled zápasu Pardubice – Hradec Králové 1:0