Plzeňská ofenziva vyšla v Teplicích naprázdno, skvělý vstup Karviné a Bohemians

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeňská ofenziva vyšla v Teplicích naprázdno, skvělý vstup Karviné a Bohemians

Aktualizováno
Plzeň v prvním kole prohrála na hřišti Teplic.
Plzeň v prvním kole prohrála na hřišti Teplic.Profimedia
Úvodní zápasy 1. kola FORTUNA:LIGY rozhodně nenudily a přinesly i jedno velké překvapení. Fotbalisté Plzně se totiž nedokázali v Teplicích střelecky prosadit a prohráli 0:1. Skvěle naopak do ligy vstoupila Karviná, která doma deklasovala Zlín 4:1. Z hubené výhry 1:0 se radují i hráči Bohemians, jenž uspěli v Pardubicích.

Teplice – Plzeň 1:0

Teplický fotbal prošel změnou identity podpořenou například novým logem či sjednocením do té doby rozkmotřených fanouškovských táborů. Úctyhodná práce marketingového týmu však byla podpořena jen minimem hráčských příchodů, a trenér Zdenko Frťala tak musel spoléhat na kostru týmu, která se v minulé sezoně na poslední chvíli vyhla baráži. Proměnou neprošel ani kádr Plzně, přesto nový lodivod Miroslav Koubek sliboval výrazně ofenzivnější herní styl, než ordinoval v předchozím ročníku Michal Bílek.

Západočeši to chtěli prokázat hned v úvodu, když několikrát úřadovali s míčem v pokutovém území Sklářů, ohrožení brány z toho však nevzešlo. První nebezpečnou střelou se tak prezentoval ve 20. minutě domácí Štěpán Chaloupek, jehož skákavý projektil zpoza šestnáctky prověřil brankáře Jindřicha Staňka.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Severočeši byli nadále aktivní, za což byli odměněni. Ve 28. minutě byl po parádní individuální akci v pokutovém území faulován Daniel Fila a nařízenou penaltu proměnil přízemní ranou doprostřed brány Trubač. Plzeň se ozvala po přímém kopu ze strany, který však Lukáš Kalvach namířil přímo do gólmana Tomáše Grigara.

Hosté si ani po změně stran stále nedokázali poradit s dobře organizovanou hrou Teplic. A přestože se většina druhé půle odehrávala v blízkosti brány žlutomodrých, vážnější hrozba pro domácí stále nepřicházela. Po jednom ze série rohů se k hlavičce prodral Václav Jemelka, jeho pokus však nešťastně zblokoval Rafiu Durosinmi. Tato akce dokumentovala zmar Viktorie, která do závěrečného hvizdu nedokázala vsítit vyrovnávací branku.

Pardubice – Bohemians 0:1

Zápas začal příležitostí Východočechů. Již ve třetí minutě předvedl povedenou akci Michal Hlavatý, jenž se po narážečce se spoluhráčem dostal do prvního nebezpečného zakončení. Defenziva hostů však stihla pokus hbitého záložníka zblokovat. Chvíli nato mohl pardubický středopolař litovat neproměněné šance dvojnásob, neboť po důrazné hlavičce z rohového kopu poslal Klokany do vedení Hůlka.

Ze stejného typu standardní situace mohli domácí ve 20. minutě vyrovnat, avšak ostrou střelu Bartosze Pikula vyrazil Reichl nad horní tyč. Ještě více se gólman Bohemians orosil o moment později, když s obrovským štěstím dokázal udržet míč před brankovou čarou po obrovské skrumáži v malém vápně.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Druhá půle nabídla na svém začátku krásnou individuální akci Daniela Köstla, který prošel obranou Pardubic jako nůž máslem. Sladkou odměnu v podobě gólu ale urostlý obránce nepřidal, neboť jeho zakončení doprostřed brány vyrazil ligový debutant Antonín Kinský.

O chvíli později měl obrovskou šanci na srovnání po přihrávce Hlavatého Pikul. "Pardubický Jack Grealish" ale z pozice penaltového puntíku zamířil vedle pravé tyče. Následný tlak domácích přerušil v 68. minutě Jakub Matoušek, který zmařil za cenu červené karty samostatný únik svého jmenovce Jana Matouška. Obměněná defenzivní složka hry domácích tak v prvním soutěžním testu neobstála a Bohemians vyhráli.

Karviná – Zlín 4:1

Karviná bleskurychle otevřela skóre střetnutí. Po přesně rozehraném volném kopu ze šesté minuty se v malém vápně dostal k míči Rajmund Mikuš a z první ho poslal přesně na místo určení. Aktivita Slezanů neutichala a v 19. minutě se Amar Memič prezentoval krásnou individuální akcí, finální přihrávku mu však obrana Zlína srazila na roh.

Vedení hostů tak narostlo až o osm minut později. Kapitán Budínský napřáhl ke střele z hranice vápna a s přispěním teče obrany dostal míč do sítě. Ještě před koncem dějství pak zvyšoval hlavou na 3:0 Jaroslav Svozil po další povedené standardce Budínského.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Zlín otevřel druhý poločas ve snaze vrátit se do zápasu hned trojitým střídáním a již ve 48. minutě se dočkal snížení. Nově příchozí Tkáč dostal míč do vápna a nekompromisně prostřelil Jakuba Lapeše. Oživené naděje žlutomodrých však rychle pohřbil Bartl, který po dalších pěti minutách vrátil Karviňákům třígólové vedení.

Velkou šanci na další snížení spálil 20 minut před koncem Filip Žák, jenž z malého vápna trefil dobře postaveného záložníka Sebastiana Boháče.

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY