Ligue 1 viděla show, útočník Brestu Kamory Doumbia nasázel za první půli čtyři góly

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligue 1 viděla show, útočník Brestu Kamory Doumbia nasázel za první půli čtyři góly

Kamory Doumbia nastřílel Lorientu čtyři góly v rozmezí 22. a 47. minuty.
Kamory Doumbia nastřílel Lorientu čtyři góly v rozmezí 22. a 47. minuty. AFP
Útočník Kamory Doumbia nastřílel v 17. kole Ligue 1 čtyři branky za úvodní poločas a zařídil Brestu suverénní domácí výhru 4:0 nad Lorientem. Stal se teprve druhým hráčem za posledních 60 let, jemuž se to podařilo, tím prvním byl v září 2016 Edinson Cavani v dresu PSG proti Caen. Obhájce titulu PSG přehrál Méty 3:1 a tabulku vede o pět bodů před Nice.

Brest –⁠ Lorient 4:0

Úvodní dějství měl zcela ve své režii Doumbia, který se v základní sestavě Pirátů objevil teprve podruhé v ligové sezoně. Mladý Malijec, jenž do Bretaně zamířil na roční hostování z Remeše, otevřel střelecké konto duelu ve 22. minutě, kdy z těžké pozice namířil nádherně do šibenice.

Poté během sedmi minut dokonal hattrick a snový poločas zakončil v nastavení čtvrtou trefou. O jeden zásah tak překonal skvělý výkon Patrika Schicka v souběžně hraném utkání Bundesligy. Domácí se po střeleckém galapředstavení dvacetiletého forvarda posunuli na čtvrtou příčku tabulky.

PSG –⁠ Méty 3:1

Dlouho tápající úřadující mistr ligy se nedokázal i přes jasnou převahu na míči dlouho prosadit. Prokletí zlomil až Vitinha, jenž se v 49. minutě nejlépe zorientoval v pokutovém území a hlavičkou rozvlnil hostující síť. Kreativní Portugalec tak prokázal zálibu v utkáních proti nováčkům, zkraje prosince totiž byl mužem utkání proti Le Havru.

Rozdílovou trefu ovšem po jeho asistenci zaznamenal až Kylian Mbappé, který se po hodině hry prosadil perfektní pumelící do pravého horního rohu. Nejlepší střelec soutěže pak své 25. narozeniny oslavil ještě jednou trefou v závěru duelu.

Clermont –⁠ Rennes 1:3

Duel začal pro domácí skvěle, když je už ve třetí minutě poslal do vedení Shamar Nicholson. Krátce před pauzou ale předvedl zkrat Maximiliano Caufriez, jenž byl za svůj prohřešek vyloučen. Ve druhé půli pak hostující tým z Bretaně nabídnutou přesilovku využil k otočení skóre. O rozhodující gól se postaral v 88. minutě Désiré Doué, jenž nastoupil na plac až po změně stran a měl prsty i ve vyrovnávací trefě.

Lyon –⁠ Nantes 1:0

Domácí celek se po zkušenostech z většiny svých zápasů v dosavadním průběhu ročníku poučil a v posledních týdnech začal stavět na pevné defenzivě. Ke třetímu čistému kontu v řadě navíc přidal vstřelený gól i Alexandre Lacazette.

Kapitán Lyonu navázal na předchozí domácí ligový duel, v němž srazil hattrickem Toulouse. Olympique se tak po dalším vítězství odpoutal od sestupových pozic a přiblížil se Kanárkům na rozdíl dvou bodů. 

Montpellier –⁠ Marseille 1:1

Namotivovaní hosté zažili šok už ve 14. minutě, kdy domácí poslal do vedení devatenáctiletý záložník Khalil Fayad. Druhý ligový zásah nadějného Francouze ovšem krátce po návratu z kabin smazal na druhé straně Jordan Veretout.

Ten se naopak v aktuálním ročníku trefil vůbec poprvé. Olympionici se tak po čtyřech výhrách v řadě lehce přibrzdili. Fanoušci La Paillade si na nerozhodné domácí výsledky již zvykli, když zde dělbou bodů skočilo už šesté utkání.

Nice –⁠ Lens 2:0

Nejzajímavějším momentem zápasu dlouho zůstávalo krátké přerušení způsobené zhoršenou viditelností od pyrotechniky neukázněných fanoušků. Dění na samotném hřišti oživil až příchod Terema Moffiho, jenž během pěti minut na trávníku proměnil penaltu a orazítkoval výsledek přesnou hlavičkou.

Nigerijský útočník si připsal dva góly v rámci jednoho soutěžního utkání Orlů již počtvrté v aktuálním kalendářním roce a zasloužil se o setrvání domácích na druhé příčce tabulky. Ti tak zároveň po třech zápasech bez čistého konta opět potvrdili roli nejlepší defenzivy soutěže.

Remeš –⁠ Le Havre 1:0

Svěřencům mladého kouče Willa Stilla k triumfu výrazně pomohl hostující záložník Rassoul Ndiaye, jenž byl ve 21. minutě vyloučen. Červenobílí přesilovku bleskově využili zásluhou Keita Nakamury.

A příznivý stav uchovali až do závěrečného hvizdu. V kádru domácích se tak objevil další nadějný Japonec poté, co je důležitým článkem jejich ofenzivy již druhou sezonu v řadě Junja Ito.

Štrasbruk –⁠ Lille 2:1

Utkání se pro domácí nevyvíjelo dobře, když už ve 20. minutě poslal soupeře do vedení do vlastní brány hlavičkující dvacetiletý Abakar Sylla. V závěru první půle ale Alsasané srovnali rovněž zásluhou vlastního gólu, jehož autorem byl ještě o dva roky mladší Leny Yoro.

Po změně stran pak jejich obrat dokonal parádní ranou další nadějný talent Junior Mwanga. Hostující čtyřnásobný francouzský šampion tak po sérii 15 soutěžních duelů v řadě bez porážky odjížděl domů s prázdnou.

Toulouse –⁠ Monako 1:2

Domácí měli skvělý vstup do utkání, když se již v páté minutě prosadil Frank Magri, knížecí klub však stihl ještě před poločasovou pauzou díky dvěma gólům Wissama Ben Yeddera průběh střetnutí obrátit. Francouzský kanonýr ale své branky z úcty neslavil.

Toulouse jej totiž přivedlo do profesionálního fotbalu a on v jeho barvách nastřílel 63 prvoligových branek. Cestu hostů k udržení třetí příčky pak sice následně ohrozila červená karta Aleksandra Golovina, nicméně Les Violets téměř celý druhý poločas trvající početní převahu nevyužili.

Tabulka Ligue 1
Tabulka Ligue 1Livesport