Newcastle hladce zvládl zkoušku v podobě Brightonu, vlastním gólem mu pomohl Undav

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Newcastle hladce zvládl zkoušku v podobě Brightonu, vlastním gólem mu pomohl Undav
Druhou trefu Newcastlu přidal Dan Burn.
Druhou trefu Newcastlu přidal Dan Burn.AFP
Newcastle si ve 25. kole Premier League poradil s nepříjemným Brightonem a znovu zvýšil náskok na čtvrtý Manchester United na tři body. Dvojitou roli hrál v zápase německý útočník Racků Deniz Undav (26), který ve 23. minutě hlavičkoval do vlastní brány a v 51. minutě si napravil reputaci trefou do sítě Strak. Na víc se Brighton nezmohl, na konečných 4:1 pro Newcastle zvýšili v závěru utkání Callum Wilson (31) a Bruno Guimaraes (25).

Newcastle – Brighton 4:1

Brighton v posledních dvou kolech předvedl zcela odlišné výkony. Nejprve doma vyhořel s o záchranu bojujícím Evertonem, aby o týden později prakticky ukončil naděje Arsenalu na zisk titulu výhrou 3:0 na Emirates Stadium. Skalp druhého soupeře z elitní trojky v řadě by Rackům výrazně pomohl ke kvalifikaci do Evropské ligy. Newcastle ovšem těžce vydřenou třetí příčku nemínil ztratit, na záda mu totiž dýchal nejen Manchester United, ale také mocně finišující Liverpool.

Utkání začali aktivněji domácí, kteří si vytvořili několik slibných příležitostí. V těch největších se ocitli Miguel Almirón a Alexander Isak, jenže oba selhali v koncovce. Brighton o sobě dal poprvé vědět v 16. minutě, Danny Welbeck ale mířil pouze do náruče gólmana. O šest minut později se Newcastle radoval ze zaslouženého vedení. Kieran Trippier centroval od rohového praporku a Undav nešťastně prodloužil balon přímo do vlastní sítě. V závěru poločasu navíc černobílí přidali ještě branku do šatny. Trippier odcentroval a našel hlavu Dana Burna, jenž navýšil domácí vedení.

Newcastle jasně vládl zápasu.
Newcastle jasně vládl zápasu.Opta by Stats Perform

Po změně stran měl obrovskou příležitost Almirón, sám před gólmanem ale selhal. A tak se vzápětí radovali Racci. Do samostatného úniku se dostal po krásném pasu Billyho Gilmoura útočník Undav a snížil na rozdíl jedné trefy. V 66. minutě si mohl Newcastle dvougólový náskok vzít zpět, Fabian Schär ale napálil jen bránicí hráče.

Černobílí se s blížícím se koncem začali soustředit zejména na obranu, a tak se Brighton k ohrožení branky soupeře dostával složitěji. V závěru navíc Newcastle přidal pojistku v podobě dalších dvou zásahů. Po samostatném úniku se nejprve trefil Callum Wilson, na něhož posléze navázal i Bruno Guimaraes, který právě od Wilsona obdržel pas před téměř odkrytou bránu.

Střet týmů toužících po kvalifikaci do evropských pohárů tak skončil výhrou Newcastlu. Ten v příštím kole 22. května přivítá Leicester. Doma bude hrát také Brighton, na jehož stadion o den dříve zavítá Southampton.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport