Události Premier League: City vyhlíží pohár, Brighton Evropu. Southampton? Katastrofa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Premier League: City vyhlíží pohár, Brighton Evropu. Southampton? Katastrofa

Ilkay Gündoğan pomohl City k výhře nad Evetonem dvěma góly a asistencí.
Ilkay Gündoğan pomohl City k výhře nad Evetonem dvěma góly a asistencí.Reuters
I díky Arsenalu, který doma překvapivě prohrál s Brightonem 0:3, už Manchester City sahá na kliku mistrovské brány Premier League. Citizens přiblížil pátý titul v posledních šesti sezonách Ilkay Gündoğan (32), jenž dvěma parádními góly přispěl k výhře 3:0 na hřišti Evertonu. Na opačném konci tabulky zpečetila osud Southamptonu porážka 0:2 ve Fulhamu, která ukončila jedenáctiletý pobyt Saints v nejvyšší soutěži.

Gündoğanovi dost možná končí jeho sedmileté působení v City, na konci sezony mu totiž vyprší smlouva a zlanařit ho prý touží Barcelona. Německý záložník byl prvním hráčem, jehož si do týmu přivedl Pep Guardiola, a vypracoval se v jeden ze základních stavebních kamenů úspěchů City.

I díky jeho dvěma trefám do sítě Evertonu potřebují Citizens k zisku titulu získat už jen tři body z posledních tří zápasů, v případě sobotní prážky Arsenalu v Nottinghamu se mohou stát mistry ještě předtím, než v neděli vyběhnou na domácí trávník k zápasu s Chelsea.

Snahu Brightonu o historicky první postup do Evropy nabourala na začátku minulého týdne šokující domácí porážka 1:5 s Evertonem. Racci se však vzchopili ve velkém stylu a v neděli připravili Arsenalu teprve druhou domácí ligovou prohru v této sezoně.

Výsledky 36. kola Premier League
Výsledky 36. kola Premier LeagueLivesport

Svěřenci Roberta De Zerbiho se v tabulce vyšplhali na šestou příčku o bod před Tottenham a Aston Villu, přičemž v kapse mají dva zápasy k dobru. Italský kouč po vítězství na Emirates Stadium opět zdůraznil, že jeho tým musí dál stavět na vítězné mentalitě, aby se stal pravidelným vyzyvatelem elity Premier League.

V průběhu sezony Brighton dokázal, že je více než rovnocenným soupeřem pro kluby s mnohem vyššími rozpočty, které se mu v letním přestupovém období patrně opět pokusí "ukrást" ty nejzářivější hráčské klenoty.

Od října, kdy De Zerbi usedl na lavičku, Brighton dvakrát porazil Chelsea, Liverpool a Manchester United. Působivá bilance.

Nákladný hazard Southamptonu

První sezona Southamptonu pod novým majitelem, firmou Sport Republic, skončila katastrofou. Kapitán James Ward-Prowse přiznal, že sestup byl nevyhnutelný. Za vše mluví skutečnost, že Saints v aktuální sezoně vyhráli méně domácích zápasů (dva), než kolik v ní měli trenérů (tři).

Noví majitelé se sice neostýchali rozhazovat na přestupovém trhu, ale více než 100 milionů liber (2,7 miliardy korun) vynaložených převážně na řadu nadějných mladých talentů se příliš nevyplatilo.

"Naším cílem je vrátit se co nejdříve do Premier League a zajistit, abychom v ní zůstali," uvedl Sport Republic v prohlášení vydaném jen několik hodin po potvrzení sestupu. "Zároveň se budeme i nadále soustředit na dlouhodobý rozvoj klubu na hřišti i mimo něj, abychom zajistili jeho udržitelnost na nejvyšší úrovni."

To bude znamenat letní přestavbu, přičemž anglický reprezentant Ward-Prowse bude patřit mezi ty, kteří ze St. Mary's Stadium pravděpodobně zmizí na věhlasnější adresu.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Hráč kola

Dominantní výhra City, dominantní výkon Gündoğana. Německý záložník v Goodison Parku zaznamenal bilanci 2+1 a zejména jeho přímý kop ve druhém poločase byl ukázkou kombinace mimořádné techniky a ledového klidu. Od Livesportu si za představení proti Evertonu vysloužil vysoce nadprůměrnou známku 8,7.

Gündoğana forma v posledních týdnech graduje. V uplynulých třech soutěžních startech si z pozice středního záložníka připsal čtyři góly a dvě asistence. Obrana Realu Madrid by se ve středeční odvetě Ligy mistrů měla mít na pozoru.

Gól kola

Liverpool se nadechl k mocnému ligovému finiši. Vyhrál posledních sedm ligových zápasů a je ve hře o účast v Lize mistrů v příští sezoně, což se ještě na začátku dubna zdálo nemyslitelné. Pondělní vítězství Reds 3:0 nad o záchranu bojujícím Leicesterem stylově završil Trent Alexander-Arnold.

Hráč, který v posledních týdnech na hřišti "pendluje" mezi obranou a útokem, pečetil jasnou výhru brilantně zahraným přímým kopem. Přestože míč z jeho pravačky letěl na stranu, na níž se nacházel i Daniel Iversen, byl dánský brankář šance.