Nottingham prohloubil krizi Manchesteru United, Chelsea ukončila trápení na půdě soupeřů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nottingham prohloubil krizi Manchesteru United, Chelsea ukončila trápení na půdě soupeřů
Aktualizováno
Nottingham prohloubil krizi Manchesteru United, Chelsea ukončila trápení na půdě soupeřů
Nottingham prohloubil krizi Manchesteru United, Chelsea ukončila trápení na půdě soupeřůAFP
Fotbalisté Nottinghamu předvedli po změně trenéra další výborný výkon, když ve 20. kole Premier League porazili doma Manchester United 2:1. The Tricky Trees byli na hřišti po téměř celý zápas lepším týmem, což přetavil po hodině hry ve vedoucí gól Nicolás Domínguez (25). Rudí ďáblové sice dokázali po obrovské chybě brankáře Matta Turnera srovnat, v závěru duelu se však domácím hrdinou stal Morgan Gibbs-White (23), jenž technickým obstřelem k pravé tyči rozjásal tribuny na City Ground. Chelsea se i díky skvělému výkonu Colea Palmera (21) podařilo prolomit sérii čtyř venkovních proher v řadě, když porazila domácí Luton 3:2.

Luton – Chelsea 2:3

Madueke se na začátku utkání prodral do vápna, kde posunul míč na Conora Gallaghera, jeho pokus ale reflexivně vykopl Thomas Kaminski. Ve 12. minutě rozehrál Issa Kaboré trestuhodně pouze na kopačku Palmera, který se dlouho nerozpakoval a z prvního doteku tvrdou ranou na zadní tyč rozvlnil síť.

Ve 37. minutě zrychlil hru nádhernou kolmicí Moisés Caicedo. Na konci rychlého protiútoku se na pravé straně zjevil aktivní Madueke, jenž si počkal na pohyb obránců a pohotovou střelou do šibenice navýšil vedení Blues.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perfrom

Po hodině hry pronikl do otevřené obrany Nicolas Jackson, jeho slabý pokus doprostřed branky však skryl pohodlně do rukavic Kaminski. Skomírající hru Kloboučníků oživil střídající Tahith Chong, který se uvolnil na levé straně a křižným pasem napříč pokutovým územím hledal Elijaha Adebaya. Ten ovšem ve svém náběhu zaspal a k balonu se vůbec nepropracoval.

A tak se dostali ke slovu opět Londýňané. Jackson na polovině hřiště nejprve ustál těžký souboj a posléze vyslal na zteč Palmera. Nejlepší střelec Blues dostál své skvělé formě, pohrál si s defenzivou domácích a pohodlně rozvlnil síť.

V 80. minutě se nováček ligy přece jen dočkal kýženého gólu. Na centr z rohového kopu si naskočil Ross Barkley a hlavou usměrnil míč na místo určení. Zápletku ještě v samotném závěru utkání nabídl Adebayo, jenž prokázal nejlepší orientaci v šestnáctce a doklepl odražený balon do prázdné brány.

Aston Villa – Burnley 3:2

Fotbalisté Aston Villy porazili na vlastním hřišti Burnley 3:2. Velký podíl na vítězství The Lions měl narozeninový oslavenec Ollie Watkins, jenž asistoval u dvou gólů svého celku. Rozhodující trefu si na své konto ale nakonec připsal Douglas Luiz, který v 89. minutě proměnil nařízenou penaltu.

Villans tak opět potvrdili skvělou formu na domácí půdě, kde za celý kalendářní rok 2023 prohráli v lize pouze dvakrát. Do toho následujícího tak vstoupí nejhůře na třetí příčce se stejným počtem bodů jako prozatím vedoucí Liverpool.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Crystal Palace – Brentford 3:1

Fotbalisté Crystal Palace porazili Brentford 3:1. Včely se sice bleskově dostaly do vedení zásluhou Keana Lewis-Pottera, avšak Orli ještě do poločasu skóre díky trefám Michaela Oliseho a Eberechiho Ezeho otočili. Po pauze se pak znovu prosadil první jmenovaný, který vsítil již čtvrtý gól ve stejném počtu posledních ligových duelů.

Domácí tak konečně ukončili osmizápasové čekání na triumf v anglické nejvyšší soutěži a poprvé od 3. září vyhráli před vlastním publikem. Vzájemné klání v Premier League navíc poprvé v historii skončilo jinak než remízou.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by Stats Perform

Manchester City – Sheffield 2:0

Favorit se hned od úvodního hvizdu ujal míče a trpělivě hledal skulinu v obranných řadách hostí. Tu našel ve 14. minutě Rodri, před kterým se otevřel volný prostor až k hranici pokutového území, odkud vypálil milimetrově přesně ke vzdálenější tyči.

O chvíli později si na skvěle načasovanou kolmici z kopačky Phila Fodena naběhl Bernardo Silva, nicméně jeho pokusu vystavil stopku reflexivním zákrokem Wes Foderingham. Na druhé straně se v ojedinělé šanci zjevil William Osula, jeho křižnou ránu však dokázal zavčas zablokovat Manuel Akanji.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Po změně stran si za defenzivní řadu hostí naběhl aktivní Foden, ale Foderingham dokázal anglického univerzála skvělým výběhem vytlačit ze střelecké pozice. V 61. minutě odvedl geniální práci střídající talent Oscar Bobb, jenž uvolnil v pokutovém území Fodena, ten křižným pasem našel nabíhajícího Álvareze a argentinský reprezentant už nemusel nad ničím přemýšlet a pohodlně dopravil míč na místo určení. O chvíli později Álvarez vystihl odkop Foderinghama a od druhého zápisu do střelecké listiny jej dělilo jen pár centimetrů.

Wolves – Everton 3:0

Wolverhampton porazil Everton 3:0 a připsal si třetí ligovou výhru v řadě. Vítězný gól vstřelil překvapivě Max Kilman, jenž se v nejvyšší anglické soutěži prosadil teprve podruhé v kariéře. Pojistku přidal Matheus Cunha, který se v posledních osmi zápasech přímo podílel již na šesté brance.

Výsledek rovněž potvrdil, že se Toffees proti Vlkům nedaří, neboť si proti nim zapsali již pátou porážku z posledních šesti ligových střetnutí, a ve vzájemných konfrontacích tak čekají na výhru již od května 2021.

Nottingham – Manchester United 2:1

Za dalším kýženým úspěchem hosté vykročili velmi vlažně a po celé první dějství jim neúnavný presink fotbalistů Forest činil velké potíže. V úvodní půlhodině proto klub z Manchesteru nezapsal do statistik ani jednu střelu.

Naopak sympaticky hrající domácí si vytvořili řadu nadějných příležitostí, jenže většinu jejich pokusů dokázali obránci United zblokovat. Ve 33. minutě se přece jen svěřenci Erika ten Haga k zakončení odhodlali, pomalou ránu Aarona Wan-Bissaky ovšem pohodlně ukryl do rukavic Turner.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

O poznání nebezpečnější projektil vyslal v 55. minutě Diogo Dalot, který zpoza šestnáctky rozezvonil brankovou konstrukci. Po hodině hry rozjel Nottingham parádní akci ozdobenou úvodním gólem. Na jejím konci předložil Gonzalo Montiel míč nehlídanému Domínguezovi, a ten zaváhání defenzivy Manchesteru potrestal nechytatelnou ranou k tyči.

Nadále tápající United musela až v 78. minutě vysvobodit Turnerova nepřesnost. Přihrávku amerického gólmana totiž zachytil Alejandro Garnacho, jenž ještě balon posunul na skórujícího Marcuse Rashforda. Krátce nato mohl obrat Red Devils dokonat Christian Eriksen, Turner ale předchozí minelu skvělým zákrokem napravil, čímž zároveň rozjel smrtící protiútok domácích. Ten zakončil krásnou střelou k pravé tyči Gibbs-White.

Tabulka Premier League