Premier League od příští sezony zavede poloautomatickou ofsajdovou technologii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Premier League od příští sezony zavede poloautomatickou ofsajdovou technologii
Novinka by měla zkrátit čekání při zkoumání ofsajdu a zároveň snížit chybovost.
Novinka by měla zkrátit čekání při zkoumání ofsajdu a zároveň snížit chybovost.Profimedia
Anglická Premier League zavede od příští sezony poloautomatickou ofsajdovou technologii, která urychlí rozhodování sporných situací. Má se díky ní zkrátit čekání při zkoumání postavení mimo hru a zároveň snížit chybovost. Kluby se na tom jednomyslně dohodly na čtvrtečním zasedání majitelů.

Premier League v prohlášení uvedla, že novinku, která byla k vidění už na mistrovství světa v Kataru v roce 2022, zavede po jedné z podzimních reprezentačních pauz.

"Tato technologie zajistí rychlejší a konzistentní umístění virtuální ofsajdové čáry na základě optického sledování hráče a bude produkovat vysoce kvalitní vysílací grafiku, která fanouškům zajistí lepší zážitek na stadionu a ve vysílání," stojí v prohlášení.

V současnosti kontrolují postavení mimo hru v Premier League videorozhodčí (VAR). Kvůli dlouhým prodlevám při rozhodování ale čelí kritice, fanoušci na stadionech zároveň nemají k dispozici opakované záběry.

Technologie zahrnuje několik kamer, které sledují míč i každého hráče. Technologie sama o sobě neurčí, zda je hráč v ofsajdu. Finální rozhodnutí bude stále na videorozhodčích, kteří vyhodnotí situaci na základě dostupných dat. Proto se používá označení poloautomatický.

Jak funguje umělá inteligence, která odhalí ofsajd okamžitě?