Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rozjetý Fulham pěti góly deklasoval West Ham, schytal to také Newcastle od Tottenhamu

Fulham nedal doma Kladivářům sebemenší šanci.
Fulham nedal doma Kladivářům sebemenší šanci.AFP
Fotbalisté Fulhamu porazili v 16. kole Premier League West Ham drtivě 5:0. Vítěze duelu určil hrůzný první poločas Kladivářů, v němž inkasovali hned třikrát. Kanonádu domácích odšpuntoval přesnou hlavičkou Raúl Jiménez (32), na něhož navázal zkušený křídelník Willian (35). Do konce úvodního dějství se domácí stihli prosadit ještě jednou, a rozhodli o svém druhém pětigólovém ligovém triumfu za sebou. Nečekané problémy měli hráči Manchesteru City, kteří do zápasu s Lutonem nastoupili bez zraněného Erlinga Haalanda (23) a nakonec byli rádi za vítězství 2:1.

Fulham – West Ham 5:0

Fulham přivítal soupeře na svém stadionu ve vší parádě, poněvadž Jiménez už ve 22. minutě hlavou překonal polského brankáře Lukasze Fabiaňského. Nebyla to ovšem jediná gólová radost domácích v první půli. Míč propadl až k velmi aktivnímu Willianovi, jenž měl spoustu času a prostoru uvnitř pokutového území, čehož následně i využil.

Snížení mohlo přijít ještě před přestávkou, jenže volej Jarroda Bowena mířil přesně do míst, kde se nacházel Bernd Leno. Kladiváři nicméně schytali další ránu, protože na rohový kop naskočil Tosin Adarabioyo, který se i s přispěním teče jednoho z obránců nemýlil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

I po změně stran působili hosté odevzdaně, čehož mohl využít Harry Wilson, avšak po agilní otočce ho dobře vychytal Fabiaňski. Velšský křídelník se ale zanedlouho přece jen dočkal své trefy, když střelou zpoza vápna vymetl levou šibenici. Bowen měl na noze další gól, ani tentokrát však Lena nepřekonal.

K čestnému zásahu neměl daleko ani střídající Said Benrahma, jenže s jeho ranou si opět poradil německý gólman. Naopak třešničku na dortu přidal v úplném závěru Carlos Vinícius, jemuž před prázdnou bránu nahrál Wilson.

Everton – Chelsea 2:0

Cole Palmer se ve 14. minutě odhodlal ke střele zpoza šestnáctky. Jeho pokus mířil do horního rohu branky, fantasticky se však předvedl brankář Jordan Pickford. Chelsea nadále hrozila, nicméně další střelu mezi tři tyče do konce poločasu nezaznamenala. Udeřit tak mohl na druhé straně Dwight McNeil. Tomu se však při samostatném úniku na gólmana zamotal míč mezi nohama, a tak ani nezakončil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Po změně stran pálil k tyči neúnavný McNeil, brankář Robert Sánchez však fantasticky zasáhl. V 55. minutě se už domácí radovali. Dominica Calverta-Lewina ještě při samostatném úniku zastavil Sánchez, dorážku však na zadní tyč nekompromisně trefil Doucouré. Na trefu Evertonu se snažil odpovědět Palmer ranou pod zdí z přímého kopu, připravený však byl Pickford.

V 77. minutě střílel z hranice šestnáctky Marc Cucurella, anglická reprezentační jednička ale opět bez potíží zasáhla. Přestože hosté s blížícím se závěrečným hvizdem vystupňovali svůj tlak, vyrovnávací branky se už nedočkali. Naopak ještě v nastaveném čase poslal odražený míč do sítě Lewis Dobbin, pro mladíka se jednalo o premiérový zásah v Premier League.

Luton – Manchester City 1:2

Citizens v úvodu utkání marně hledali otevřená dvířka v dobré osobní obraně Lutonu. Thomas Kaminski se poté v 19. minutě vytáhl proti Rodriho dalekonosné střele, která plachtila pod břevno. Dobře zformovaná defenziva domácích se ovšem začala postupně rozevírat, což ke skryté ráně využil Phil Foden. Kaminski však jeho přízemní pokus se štěstím zpacifikoval.

Světlemodří pokračovali v ofenzivním nátlaku i po zbytek poločasu, o to větší šok si krátce před pauzou přichystal Adebayo. Vytáhlý forvard si totiž na zadní tyči našel nadýchaný centr Androse Townsenda z pravého křídla a zblízka nechytatelně zakončil hlavičkou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Po změně stran byl blízko k vyrovnání Rúben Dias, z dálky však napálil pouze břevno. Slovo si tak chvíli nato vzal Silva, jenž po skrumáži ve vápně skóroval skrytou přízemní střelou k levé tyči.

Druhou ránu fotbalovému trpaslíkovi přivodil Grealish, jenž po rychlém kontru využil přesnou křižnou přihrávku Juliána Álvareze. Po bleskové otočce si již Citizens těsný náskok bez větších problémů uhlídali.

Tottenham – Newcastle 4:1

Kohouti v úvodu hýřili aktivitou. Dvakrát se do zakončení dostal Richarlison, obrana hostů však jeho pokusy zablokovala. V sedmé minutě zahrozil i Newcastle, když rána Bruna Guimaraese jen těsně přeletěla břevno. Chvíli nato se propracovaly Straky do přečíslení a pouze kvůli obrannému skluzu Bena Daviese nezakončil Alexander Isak do odkryté sítě.

Po útočných výpadech soupeře se hra opět přesunula před Dúbravku, který ve 26. minutě inkasoval. Skvělou práci odvedl na levém kraji Son. Ten poslal přesný pas na Destinyho Udogieho, jenž míč doklepl do brány. Stejný recept zafungoval před pauzou ještě jednou. Son znovu obešel strážícího Kierana Trippiera a nabil balon připravenému spoluhráči. Tentokrát do poloprázdné brány skóroval Richarlison.

Richarlison se v zápase prosadil dvakrát.
Richarlison se v zápase prosadil dvakrát.Opta by Stats Perform

Na začátku druhé půle se hlavní dění odehrávalo na útočné polovině Strak, jejichž ofenzivnímu počínání ale scházelo kvalitní zakončení. Těsně před odehranou hodinou se tak z tříbrankového vedení radovali domácí. Pedro Porro našel dlouhým pasem za obranou nabíhajícího Richarlisona, který si opět se zakončením nedělal těžkou hlavu a poslal míč kolem Dúbravky do sítě. Čtvrtý gól mohl přijít záhy, jenže po ráně Brennana Johnsona zazvonila tyč.

Spurs přesto zvedli diváky ze sedaček ještě jednou. Po nedovoleném zákroku Dúbravky kopal penaltu faulovaný Son, jenž střelou k tyči slovenského reprezentanta překonal. Šlo o jeho 10. zásah v ročníku, přičemž na tuto magickou hranici dosáhl v osmé sezoně v řadě. Čestný zásah hostů pak zaznamenal v nastavení Joelinton, zpívající fanoušky Londýňanů ale neumlčel.

Tabulka Premier League