Šlágr mezi Liverpoolem a Arsenalem skončil remízou, West Ham porazil Manchester United 2:0

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šlágr mezi Liverpoolem a Arsenalem skončil remízou, West Ham porazil Manchester United 2:0

Aktualizováno
Liverpool s Arsenalem remizoval.
Liverpool s Arsenalem remizoval.AFP
Přímý souboj o první místo v Premier League mezi Liverpoolem a Arsenalem skončil 1:1. Arsenal udržel bodový náskok na svého soupeře. Celkem se v sobotu v rámci 18. kola hrálo šest utkání. Vše odstartovala bitva mezi West Hamem a Manchesterem United. Za domácí nastoupili také Tomáš Souček (28) a Vladimír Coufal (31) a pomohli k vítězství 2:0, díky kterému londýnský klub svého soupeře přeskočil v tabulce.

West Ham – Manchester United 2:0

Rudí ďáblové se v hlavním městě prezentovali minimálně v začátku defenzivně. Když už se odhodlali kupředu, musel být v pozoru Vladimír Coufal, nejaktivněji totiž působil Alejandro Garnacho. Defenzivní ostražitost ale českému bekovi nevzala chuť útočit, jelikož právě jeho centry dělaly potíže obraně, v níž debutoval 19letý Willy Kambwala.

Úvodní vyloženou příležitost měl přesto na svědomí Garnacho, jehož vyslal do úniku druhý křídelník Antony, zakončení mladého Argentince však svou razancí připomínalo spíše přihrávku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Kladiváři se své gólové šance dočkali v 56. minutě. Nepřekvapivě se do ní dostal Jarrod Bowen, o poznání nečekanější již byl způsob jeho zakončení, jelikož testoval pozornost Andrého Onany hlavou. Souboj obou mužů se opakoval o asi čtvrt hodiny později a v tomto případě se již radoval anglický reprezentant.

Famózním obloučkem ho za obranou našel Paquetá, Bowen si balon precizně zpracoval, a ačkoliv samotná střela krásu postrádala, našla si cestu za Onanova záda. Londýňané navíc brzy skórovali podruhé. Na středu hřiště zbytečně ztratil míč Kobbie Mainoo, Mohammed Kudus si ho bryskně narazil s Paquetou a dobrou pozici využil k chirurgicky přesnému zakončení ke vzdálenější tyči.

Fulham – Burnley 0:2

První zajímavou příležitost si vypracoval Harry Wilson, když si narazil míč o jednoho z protihráčů a střelou k pravé tyči pořádně protáhl mladíka Trafforda, jenž musel záhy zasahovat také proti zakončení Joaa Palhinhy. Anglický brankář měl plné ruce práce i po přímém kopu Andrease Pereiry, který nepříjemně tečoval jeden ze clonících hráčů. Ani v tomto případě však Trafford nemusel lovit míč ze sítě.

Gólman Burnley navíc ještě v závěru poločasu vystavil stopku Alexovi Iwobimu, jehož zblokovanou ránu reflexivním zákrokem vyrazil. V nastaveném čase mělo šanci na otevření skóre hned několik domácích hráčů, avšak vždy se našel někdo, kdo míči zabránil doputovat za brankovou čáru.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Druhá půle měla poměrně rychlý rozjezd, když talentovaný Švýcar Zeki Amdouni dělovkou z voleje těsně minul. Krátce nato však skóre otevřel Odobert, na jehož střelu z dálky mířenou do šibenice Bernd Leno nedosáhnul. Svou odměnu v podobě přesné trefy obdržel i parádně hrající štítový záložník Berge, který přízemní pokus zpoza vápna zamířil k levé tyči.

Obrovskou šanci na to, dostat Fulham zpět do hry, měl Antonee Robinson, nicméně slabší pravačkou z malé vzdálenosti jen napálil jednoho z beků Clarets. V závěru se ještě snažil zdramatizovat vývoj utkání Timothy Castagne, ale také belgický krajní obránce si vylámal zuby na fantastickém Traffordovi.

Luton – Newcastle 1:0

Radovat se celek z Lutonu mohl již ve čtvrté minutě, kdy se k ráně z první dostal Jacob Brown. Svým pohotovým pokusem však pouze orazítkoval tyč. Po sympatickém vstupu nováčka ligy převzali otěže zápasu pruhovaní. Krátce před uplynutím úvodní čtvrthodiny se Callum Wilson dostal v perspektivní pozici ve vápně k hlavičce, jeho zakončení jen o malý kousek minulo levou stranu branky. Skóre zápasu nicméně otevřel jeho outsider.

Po rohovém kopu Alfieho Doughtyho prodloužil Ross Barkley balon k nedostatečně bráněnému Townsendovi, který snadno doťukl míč do sítě. Publiku se dech znovu zatajil ve 33. minutě, parádní dalekonosná rána Barkleyho skončila na břevně. Vzápětí přišla další tutovka, Elijah Adebayo nadějně zakončeným únikem přinutil k perfektnímu zákroku Martina Dúbravku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

V úvodu druhého poločasu se opět rozezvučelo břevno, tentokrát měl zásah na svědomí skotský forvard Brown. Také Straky krátce po změně stran dokázaly zahrozit, Anthony Gordon ranou z první minul pravou tyč jen o několik centimetrů. Po hodině hry se hostujícímu týmu zvýšené úsilí zdánlivě vyplatilo, když pas za obranu dokázal k rozvlnění sítě využít Alexander Isak, po zásahu videorozhodčího byla nicméně trefa švédského útočníka odvolána pro ofsajd.

Těsný náskok si ligový zelenáč hlídal překvapivě zkušeně, ani urputná snaha Magpies o vyrovnání nepřinesla zásluhou výtečného výkonu domácí defenzivy prakticky žádné další nebezpečí pro první čisté konto Lutonu v soutěži.

Nottingham – Bournemouth 2:3

V úvodu se parádním náběhem blýskl Chris Wood, jenž po dobré kličce ovšem zakončil pouze do míst, kde byl připraven Neto. Pozadu nechtěl zůstat ani odchovanec Chelsea Solanke, který z otočky ale těsně minul bránu Forestu. Příliš dlouho na hřišti nevydržel Boly, poněvadž ve 23. minutě obdržel velmi kontroverzní druhou žlutou kartu a zamířil do sprch.

Rozhodčí si neudobřil domácí fanoušky ani o chvíli později, kdy neodpískal ruku hostujícího Adama Smithe, která zaváněla minimálně přímým kopem. Cherries si dle očekávání do konce prvního dějství přichystali několik zajímavých šancí, avšak do kabin šli hráči za nerozhodného stavu.

Bournemouth rozhodl v závěru.
Bournemouth rozhodl v závěru.AFP

Hned na začátku druhého dějství ale využil pomalé výstavby v podání Bornemouthu Wood, jenž našel mezeru mezi obránci a také Anthonyho Elangu, který poslal oslabenou Santovu družinu do vedení. To jí ovšem dlouho nevydrželo, jelikož Matta Turnera hlavičkou přeloboval vytáhlý Solanke.

Svěřenci Andoniho Iraoly dokonali obrat ještě před hodinou hry poté, co v souboji jeden na jednoho s brankářem ve skluzu zakončoval znovu Solanke. I přes značnou únavu se však Nottingham dočkal vyrovnání, když své centimetry při standardce prodal Wood. V nastaveném čase nicméně znovu udeřil Solanke, a zajistil tak Cherries cenné tři body.

Tottenham – Everton 2:1

V úvodu hosty sporně vpustil do protiútoku arbitr Stuart Attwell, Dominic Calvert-Lewin ale vůbec nezakončil, což následně Spurs ztrestali. Rychlá kombinační akce na pravé straně uvolnila Johnsona, jenž přízemním centrem našel Richarlisona a ve formě hrající Brazilec střelou na přední tyč otevřel skóre.

Takřka totožná sekvence se brzy opakovala znovu. Calvert-Lewin nejprve hlavou neproměnil dobrou příležitost a o chvíli později na druhé straně pálil Johnson, jehož vyraženou střelu dorazil do sítě Son.

Střelci utkání.
Střelci utkání.Livesport

Tottenham ale už na konci první půle začal nevídaně zmatkovat, v čemž pokračoval i po změně stran. Lacinou ztrátu Emersona Royala využil Calvert-Lewin, Jihoameričana však nakonec zachránil dodatečný verdikt o faulu na jeho osobu. Po krásném pasu vnějším nártem v podání Jacka Harrisona pak nebezpečně pálil James Garner, nicméně pokus důležitého člena zlaté anglické reprezentace z letního mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let jen olízl vzdálenější tyč.

Ostražitost musel ukázat i dlouho nevyužitý Jordan Pickford a jeho výborný zákrok proti Dejanovi Kuluševskimu odstartoval závěrečný vzdor hostů. Po propadnutém centru z rohového kopu obstaral křižnou ranou zasloužené snížení André Gomes. Vyrovnání měl poté na kopačce bývalý hráč Spurs Arnaut Danjuma, jenže ani jednu ze svých tří příležitostí nevyužil. V poslední minutě nastavení mu k tomu scházelo několik centimetrů, jelikož trefil břevno.

Liverpool – Arsenal 1:1

Hosty brzy zmrazil už 11. gól Arsenalu ze standardní situace v ligové sezoně. Nejvýše si na centr Martina Ödegaarda naskočil stoper Gabriel. Dobrý nástup Londýňanů mohl znegovat Oleksandr Zinčenko, jenž trestuhodně opustil Salaha, Egypťanův volej však skončil na boční síti. Sílící tlak Reds přinesl zasloužené vyrovnání ve 29. minutě.

Alexander-Arnold předvedl úchvatný nákop přes celé hřiště, kde již čekal Salah a po vyhraném souboji se Zinčenkem propálil Davida Rayu. Schopnost rychlých kontrů ukázali rovněž hosté. Bukayo Saka se dostal až před Alissona, balon ale musel přenechat Gabrielovi Martinellimu a ten příliš otálel se zakončením.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Druhý zásah Liverpoolu mohl přijít z těch nejméně očekávaných kopaček. Střídající bek Joe Gomez ještě nikdy v seniorské kariéře nedal soutěžní gól, jeho obstřelu z 54. minuty však chyběly jen centimetry. Mikel Arteta se snažil zvrátit obraz hry nasazením Leandra Trossarda, který ještě v dresu Brightonu nastřílel na Anfieldu hattrick.

Domácí byli ale nadále nebezpečnějším celkem a svou převahu měli stvrdit v 73. minutě. Dva Kanonýři se po vlastním rohovém kopu komicky srazili a čtyři hráči v červeném utíkali vstříc jedinému soupeři, jenže Alexander-Arnold v nevídané tutovce trefil břevno.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport