Tottenham trestal bídný vstup Villans do druhého poločasu. West Hamu zachránil bod Ings

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tottenham trestal bídný vstup Villans do druhého poločasu. West Hamu zachránil bod Ings
Aktualizováno
James Maddison a Brennan Johnson dali Aston Ville dva ze čtyř gólů Tottenhamu.
James Maddison a Brennan Johnson dali Aston Ville dva ze čtyř gólů Tottenhamu.AFP
Tottenhamu po perfektním vstupu do druhé půle zvítězili ve 28. kole Premier League na hřišti Aston Villy 4:0. Po úvodním dějství bez jedené střely na brány se hosté krátce po změně stran v rozmezí tří minut prosadili dvakrát. Vítěznou trefu zaznamenal James Maddison, jenž potvrdil, že se mu vrací forma. Naděje Villans na vyrovnání zmařil po hrubém faulu v 65. minutě vyloučený kapitán John McGinn. Pátí Kohouti tak stáhli náskok čtvrtých Lvů na pouhé dva body. West Ham s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem prohrával doma s Burnley už 0:2, bod mu zachránil v nastavení střídající Danny Ings. Brighton doma přetlačil Nottingham 1:0.

Aston Villa – Tottenham 0:4

Ačkoliv měli od úvodního hvizdu zdánlivou herní převahu hosté, kteří dominovali statistice držení míče, z pohledu ofenzivní nebezpečnosti vládla Villa. Již v páté minutě se z brejku parádně utrhl Ollie Watkins, ve vápně byl však čistě sražen k zemi posledním bekem Mickym van de Venem. Divácky atraktivní tempo ve zbytku první půle opadlo.

K vidění nebyl ani jeden přesný střelecký pokus a pokračovala pouze marná snaha Spurs o obehrání soupeře postupnou kombinací. Již první desetiminutovka druhého dějství nicméně divákům ve Villa Parku z hlediska akčnosti vše vynahradila, radost ovšem přinesla výhradně příznivcům hostujícího mužstva.

V 50. minutě si na přesný centr Papeho Matara Sarra naběhl Maddison a volejem z těsné blízkosti překonal Emiliana Martíneze. Vzápětí propukla euforie severolondýnských hráčů podruhé, nekompromisní dělovkou zevnitř pokutového území přinutil argentinského brankáře ke druhé kapitulaci Brennan Johnson.

Pochmurný průběh domácích napsal další kapitolu v 65. minutě, kdy McGinn sestřelil Destinyho Udogieho a zaslouženě šel do sprch. Konečný výsledek určilo dlouhé nastavení. V jeho úvodu se Son ranou pod břevno stal pátým nejlepším střelcem v klubové historii a dominanci hostů potvrdil po jeho přihrávce střelou na zadní tyč Timo Werner.

Maddisonovy statistiky proti Aston Ville.
Maddisonovy statistiky proti Aston Ville.Opta by Stats Perform

West Ham – Burnley 2:2

Burnley v Londýně začalo aktivně, což rezultovalo ve vedoucí trefu. David Datro Fofana se uvolnil mezi dvěma hráči domácích a poté vyslal nádhernou střelu, která doplachtila až do horního rohu branky. To nakoplo West Ham, který postupně začal čím dál více hrozit. Největší zbraní Kladivářů byly centry Coufala, které dělaly hostům problémy, na poslední chvíli je ale vždy zneškodnili.

Hammers se tak do poločasové přestávky střely na bránu nedočkali, naopak na druhé straně ještě padl gól, když si přihrávku ze strany od Joshe Cullena nešťastně srazil do sítě Konstantinos Mavropanos. Hned z první akce po změně stran došlo ke snížení. Zaváhání defenzivy hostů vedlo k tomu, že se Lucas Paquetá řítil sám na bránu a gólmana nekompromisně po zemi prostřelil.

Heat mapa Tomáše Součka v zápase s Burnley.
Heat mapa Tomáše Součka v zápase s Burnley.Opta by Stats Perform

Poté přišel velký nápor domácích. Ze závaru po rohovém kopu vystřelil Jarrod Bowen, naneštěstí pro něj pouze do zad Paquety. O chvíli později Mohammed Kudus spálil obrovskou příležitost, když po zaseknutí střílel z ideální pozice pouze nad břevno. V další šanci trefil Coufal po teči jednoho z obránců pouze horní tyč.

V 82. minutě zkoušel štěstí Souček, který byl dobře postavený v šestnáctce, jeho pokus však vychytal brankář James Trafford. Domácí se nakonec téměř dočkali, nicméně trefa Ingse nebyla kvůli předcházejícímu těsnému ofsajdu uznána. V nastaveném čase se přece jen anglický forvard trefil, čímž zařídil srovnání. Zkušený útočník poté ještě trefil břevno.

Brighton – Nottingham 1:0

Domácí v úvodních minutách sevřeli soupeře kolem vápna a snažili se najít správnou cestu k bráně. V 15. minutě se k hlavičce vyšplhal Jakub Moder, ale Matz Sels vytáhl pohotový zákrok. Po další necelé čtvrthodině došlo při přímém kopu Racků k nedorozumění mezi gólmanem Forest a stoperem Andrewem Omobamidelem, kdy se spoluhráči srazili a od obránce balon propadl do sítě.

Vedení mohl okamžitě vymazat Divock Origi, který si šikovně naběhl na centr, nicméně Bart Verbruggen proti ráně k tyči zasáhl. Po zbytek poločasu drželi míč většinou hosté, k vyrovnání se však nepropracovali. O smazání manka se hráči Forest snažili i ve druhé půli, obrana Albionu však náporu odolávala. Rackové uchlácholení vedením nedokázali vyrovnat tempo hostů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

To se jim mohlo vymstít v 67. minutě, kdy Moder zajel soupeře skluzem a sudí mu málem udělil červenou kartu. Po konzultaci s videorozhodčím ale ukázal pouze kartonek žluté barvy. Ani toto varování domácí neprobralo, a tak se k zakončení z úhlu dostal Chris Wood, jenže Verbruggen vytáhl důležitý zákrok. Roberto De Zerbi zareagoval na tlak Tricky Trees střídáními a Rackové těsné vedení ubránili.

Tabulka Premier League