Nominace na Švédské hry: Vrací se Kovář či Růžička. V útoku bratrská dua, v brance nováček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nominace na Švédské hry: Vrací se Kovář či Růžička. V útoku bratrská dua, v brance nováček

Jan Kovář se do národního týmu vrací po roční přestávce.
Jan Kovář se do národního týmu vrací po roční přestávce.Profimedia
Mnoho příběhů skrývá nominace trenéra hokejové reprezentace Radima Rulíka (58) na blížící se Švédské hokejové hry. Po delší pauze obléknou dres národního týmu osvědčená jména Jan Kovář (33) a Martin Růžička (38), při skladbě útočných formací může dojít na dvě bratrská dua a premiéru takřka jistě zažije litvínovský brankář Šimon Zajíček (22).

Česká hokejová reprezentace zatím pod novým velením válí. Do nové sezony vstoupila třemi výhrami a jednoznačným prvenstvím na finském turnaji Karjala, načež nezklamala ani ve Švýcarsku. Během druhé zastávky Euro Hockey Tour totiž svěřenci trenéra Radima Rulíka natáhli vítěznou sérii na pět utkání, přičemž padli až v tom šestém. Výsledek? Stříbrné umístění a průběžně druhé místo.

Nyní se tradiční seriál, který elitním evropským reprezentacím slouží jako příprava na světový šampionát, vrací zpět na sever Evropy. Třetí díl EHT se uskuteční od 8. do 11. února ve švédském Karlstadu, kde hrál národní tým naposledy v roce 1984. Rulík a jeho realizační tým na něj ve středu odtajnili nominaci.

Při pohledu na ni se jako první nabízejí příběhy velkých návratů. Reprezentační dres znovu oblékne zkušená dvojice Kovář, Růžička. První jmenovaný se do národního týmu vrací po roční přestávce, lídr extraligového bodování dokonce poprvé od sezony 2017/2018. Třinecký forvard, který má v aktuální sezoně na kontě 45 kanadských bodů (19+26), tehdy reprezentoval na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

"Musím říct, že Martin je ve svém věku neskutečně efektivním hráčem. Daří se mu dlouhodobě, a když zrovna nevyhrál produktivitu, tak byl v první pětce. Chtěli jsme ho určitě vidět a myslím, že teď je na to ten správný čas," prohlásil trenér Rulík.

Kovář, který by měl při absenci Romana Červenky podle prvních předpokladů nosit na hrudi kapitánské céčko, neboť tuto roli zastával už na mistrovství světa 2021, nastoupil za reprezentaci naposledy přesně před rokem právě na Švédských hrách.

Kompletní program Švédských her

"Chtěli jsme ho vzít už v prosinci, ale měl bohužel úraz ve spodní části těla a zhruba na měsíc z toho vypadl. I když tuto sezonu nemá takové body jako v té minulé, pořád ho považuji za konstruktivního chytrého centra. Otevřel se prostor ho vyzkoušet, tak jsme ho pozvali," řekl Rulík.

Znovu si bok po boku zahrají bratři Michal a Ondřej Kovařčíkové z finského Jukuritu. Ale tentokrát to nebude vše. Trenér Rulík ukázal také na sourozenecké duo z Litvínova. Zatímco David Kaše už za seniorskou reprezentaci odehrál 10 utkání, jeho staršího bratra Ondřeje čeká premiéra. 

"Měl být nominovaný na oba předchozí turnaje, ale omluvil se ze zdravotních důvodů. Teď už je podle mých informací stoprocentně zdravý, tak dostává prostor," řekl kouč.

Program české hokejové reprezentace.
Program české hokejové reprezentace.Livesport

Pozvánku znovu dostali už vyzkoušení, ale ne tolik prověření útočníci Jakub Rychlovský a Oscar Flynn (oba Liberec), Jan Bambula (Olomouc), obránci Mikuláš Hovorka (České Budějovice), Filip Král (Pelicans), Daniel Gazda (Kometa Brno) či Libor Hájek (Pardubice).

V brankovišti se bude realizační tým spoléhat na dvojici Jakub Málek (Ilves Tampere), Šimon Zajíček (Litvínov). V případě gólmana Chemiků půjde o velkou mezinárodní premiéru, neboť během kariéry dosud nereprezentoval.

"Jdeme do toho zase s mladými gólmany, ale v našich úvahách byl i Marek Langhamer (Oskarshamn). Když jsme za ním vyrazili koncem prosince z MS dvacítek, byl však zraněný. Teď nastoupil po dlouhé době a není v permanenci, proto jsme od toho upustili, i když je to gólman, jehož jsme chtěli vyzkoušet. Proto jsme zvolili raději vytížené gólmany," uvedl Rulík.

Rulíkův výběr se sejde v pondělí v pražské Sportovní hale Fortuna. Ve středu se přesune do Karlstadu, kde ve čtvrtek od 19:00 nastoupí proti Švédsku. V sobotu v poledne změří síly s Finskem a v neděli ve stejný čas se Švýcarskem