Česko – Švédsko 4:3. A zase Voženílek... První start a první gól, jímž začal rychlý obrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Švédsko 4:3. A zase Voženílek... První start a první gól, jímž začal rychlý obrat
Poslední zápas mezi oběma týmy rozhodl Lukáš Klok.
Poslední zápas mezi oběma týmy rozhodl Lukáš Klok.@narodnitym
Hokejová reprezentace se přesně do roka a do dne znovu dočkala výhry nad Švédskem po 60 minutách. Přišla opět na domácím díle EHT, opět o gól, tentokrát 4:3. Vítězství nad nejkvalitnějším soupeřem v přípravě před světovým šampionátem řídil čtvrtý útok v čele s čerstvým extraligovým šampionem Danielem Voženílkem. Ten si stejně jako Ondřej Beránek připsal gól a dvě přihrávky.

V brance nastoupil Šimon Hrubec, byl to pro něj v závěrečné přípravě na MS už čtvrtý start. Debut v národním mužstvu absolvoval obránce Jakub Zbořil, který se po vyřazení Bostonu v 1. kole play off NHL zapojil do tréninku s týmem v pátek. Útočník Filip Chytil z New York Rangers má na rozdíl od něj účast na šampionátu jistou a připojí se až před úterním odletem do Rigy. Do sestavy se vrátil po zranění boku z duelu ve Vídni obránce David Jiříček.

Statistiky utkání

A právě on chyboval v 6. minutě při vlastní přesilovce. Jeho rozehrávku zachytil Oscar Lindberg a svůj samostatný únik zakončil střelou mezi Hrubcovy betony. Český brankář pak spoluhráče několikrát výrazně podržel.

Vedení vytrvalo Švédům až do 34. minuty, kdy se puk dostal k Danielu Voženílkovi, ten si před chumlem hráčů rozvážně počkal a pak prostřelil houšť těl před sebou i švédského gólmana. Třinecký objev a hrdina finále, jenž byl v pátek vyhlášen nejlepším hráčem play off, tak svůj první start v přípravě ozdobil hned premiérovým gólem v reprezentaci.

Pak si vzala slovo elitní formace. A opakovanou střelu Dominika Kubalíka usměrnil do branky Michael Špaček, přičemž puk tečoval do sítě bolestivě prsty. Bleskový tříbrankový zvrat během necelých šesti minut dokonal opět jediný čistě extraligový útok v sestavě: Voženílkovu vyraženou střelu poslal na místo určení Jiří Černoch. Češi dali během tohoto úseku hry Švédům stejně gólů jako ve třech dosavadních vzájemných utkáních v sezoně.

A nezůstalo jen u nich. Po typickém pichlavém Voženílkově forčekování chybovala švédská obrana v rozehrávce, kotouč se dostal na střed kluziště k úplně volnému Ondřeji Beránkovi, který zcela sám z první prostřelil strážce branky Tre kronor mezi nohama. Mezi střelce se tím zapsali všichni tři členové čtvrtého útoku.

Švédové následně snížili v přesilovce. Český tým se postupně dostal do stavu tří hráčů na ledě a v okamžiku, kdy bránícímu triu už spěchal po vypršení trestu na pomoc kapitán Roman Červenka, obrana kapitulovala.

Hrubce překonal střelou k tyči Alexander Nylander z Pittsburghu, jedna z pěti útočných posil Seveřanů z NHL. Trenér Sam Hallam se poté odhodlal k dlouhé power play, jeho svěřenci z toho 140 vteřin před koncem ovšem vytěžili jen gól na konečných 3:4. Češi si ziskem tří bodů zároveň zajistili konečné druhé místo v tabulce EHT.

Tabulka turnaje.
Tabulka turnaje.Livesport