Rulíkova reprezentační mise začala skvěle, Češi ve Växjö dali pět branek Švédsku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rulíkova reprezentační mise začala skvěle, Češi ve Växjö dali pět branek Švédsku

Aktualizováno
Čeští hokejisté v nových dresech porazili Švédsko.
Čeští hokejisté v nových dresech porazili Švédsko.Profimedia
Zatímco klubová sezona je v plném proudu, ta reprezentační teprve odstartovala. Čeští hokejisté vstupili pod taktovkou trenéra Radima Rulíka (58) do nové éry, která vyvrcholí v květnu na domácím světovém šampionátu. Pomyslný Everest je ještě daleko, první kroky tak národní tým čekají v tradičním seriálu Euro Hockey Tour. Start do sezony pod novým realizačním týmem Lukáši Sedlákovi a spol. vyšel výborně. Český výběr ve Växjö na úvod Karjala Cupu porazil Švédsko 5:2, když gólem a asistencí řídili výhru útočníci Radan Lenc a David Tomášek. Dvě nahrávky si připsal Libor Zábranský.

Švédsko – Česko 2:5

Hned v úvodu si slibnou šanci vypracoval domácí Frödén, ale brankář Málek zasáhl a jeho spoluhráči následně ovládli první část hry. Již po 102 sekundách otevřel skóre Lenc, který zakončil Tomáškovu akci. Další branku mohl přidat Voženílek, prosadil se však až při svém druhém střídání v zápase třetí český útok. Jen si Lenc s Tomáškem prohodili role.

Švédové se po chvilce oklepali z nevydařeného začátku, v 11. minutě ale za seniorskou reprezentaci poprvé chytající Lindbom inkasoval potřetí. V signalizované početní výhodě jej překonal Flek. Když se poté v 16. minutě prosadil pohotovou střelou Sedlák, pro Lindboma utkání skončilo. Nahradil jej další debutant Söderström.

Na začátku druhé třetiny Seveřané bez problémů přežili úvodní oslabení a následně si vytvořili velký tlak. Málek dlouho odolával, ale ve 29. minutě jej prostřelil obránce Heed.

Český tým se nicméně dokázal vymanit ze sevření soupeře a zejména Tomáškův útok byl nebezpečný. V polovině utkání se o pátou branku postaral jeden ze tří nováčků v Rulíkově výběru Kubík: využil výborného forčekingu Kodýtka a překonal Söderströma střelou pod horní tyčku.

Ve 39. minutě byl blízko své druhé branky Sedlák, jenž dostal puk za záda švédského gólmana, domácí hráči jej ale stihli včas zastavit. Ve třetí části mohl české vedení navýšit Špaček, který nastoupil s kapitánským "céčkem" na dresu, Söderström byl ale připravený.

Stejně jako Málek na druhé straně, který ustál šanci před brankou zcela volného Ejdsella. Útočník Färjestadu se nakonec gólu dočkal, ve 49. minutě se prosadil po pohotové dorážce. Málek si pak připsal ještě několik dobrých zákroků a Češi tak zahájili sezonu s vrcholem v podobě mistrovství světa v Praze cennou výhrou.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Švýcarsko – Finsko 0:4

Svěřenci kouče Jukky Jalonena přečkali bez úhony úvodní příležitosti a pak sami udeřili. Riata vychytal Heljanko, z dobré pozice minul Simion a tak trestal Kuokannen, když se dostal ke zblokovanému puku v prostoru mezi kruhy a prostřelil Berru. Z totožné pozice - jen po povedené individuální akci - zvýšil na začátku 17. minuty Suomela a načal svůj velký střelecký večer. Seveřané měli od té doby zápas pod kontrolou.

Turkulainena ve 25. minutě sice vychytal Berra, ale Finy to nemuselo mrzet, protože Heljanko, brankář Tappary Tampere, zůstával neprůstřelný. Po druhé třetině měl 15 úspěšných zásahů, na konci utkání 25.

Hned v úvodu třetího dějství sice udržel Švýcarům malou naději na zvrat Berra při možnosti Levtchiho, jenže ve 48. minutě chybovali. Oksanenovo zakončení sice ještě vykryl Berra, ale vyrazil kotouč pouze na hůl dojíždějícího Suomely, který měl snadnou práci. V polovině třetiny nevyužili Švýcaři jedinou přesilovku v utkání, v 55. minutě to pak zkusil s hrou bez gólmana a toho využil k dovršení hattricku Suomela.

Tabulka Karjala Cupu
Tabulka Karjala CupuLivesport