Ilves rozšiřuje českou kolonii, do Tampere přichází Kodýtek, Stránský a Hamrla

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ilves rozšiřuje českou kolonii, do Tampere přichází Kodýtek, Stránský a Hamrla

Petr Kodýtek vyměnil Plzeň za Ilves.
Petr Kodýtek vyměnil Plzeň za Ilves.Profimedia
Čeští hokejoví útočníci Petr Kodýtek (24) z Plzně a Šimon Stránský (25) z Litvínova a brankář Patrik Hamrla (19) z Rimouski z juniorské QMJHL posílili finský klub Ilves Tampere. Kodýtek a Stránský uzavřeli s druhým týmem základní části Liigy a semifinalistou play off, který se představí v Lize mistrů, shodně roční smlouvy. Hamrla, jehož předloni draftoval v NHL Columbus, uzavřel dvouletý kontrakt s opcí na další sezonu. Informoval o tom klubový web Ilvesu.

Kodýtek se vydá na první zahraniční angažmá. Poslední sezona mu skončila na začátku února vinou zranění a zaznamenal v ní ve 44 zápasech 15 branek a 19 asistencí. V šesti duelech v reprezentaci si připsal tři asistence. "Je to univerzální hráč, který hlavně myslí na tým. Upoutal svými výkony v reprezentaci na Euro Hockey Tour. Jsme šťastní, že si vybral z mnoha nabídek Ilves," řekl klubovému webu sportovní manažer Ilvesu Timo Koskela.

Plzeňský odchovanec Kodýtek v extralize sehrál 331 utkání a nasbíral 145 bodů (64+81). V české reprezentaci má 168 centimetrů měřící a 70 kilogramů vážící účastník mistrovství světa dvacítek z roku 2018 na kontě 28 utkání, dva góly a 10 asistencí.

Stránského chtěli už loni

O rok starší Stránský se vrací do finské ligy po roce. Před příchodem do Litvínova působil dvě sezony v Jukuritu Mikkeli, kde ve 106 duelech zaznamenal 61 bodů (20+41). "Sledovali jsme ho a měli jsme o něj zájem už loni. Je to velice šikovný útočník, kterého je těžké bránit," podotkl Koskela.

Za Litvínov si Stránský připsal v uplynulé sezoně v 49 zápasech včetně play off 10 branek a 33 asistencí. Odchovanec Vítkovic a bývalý hráč Komety Brno v extralize zaznamenal ve 210 duelech 106 bodů (41+65). Účastník dvou MS dvacítek a jednoho světového šampionátu osmnáctek se představil v 11 duelech v reprezentaci s bilancí gólu a dvou přihrávek.

Hamrlu draftoval Columbus ve 3. kole na 83. pozici. Zlínský odchovanec má za sebou dvě sezony v Rimouski. Předtím stihl sedm zápasů v extralize za Karlovy Vary, v které měl průměr 4,69 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 86,33 procenta. "Patrik Hamrla je mladý a ambiciózní gólman s dobrými parametry. Dlouhodobý kontrakt nám dává možnost pracovat na jeho rozvoji," dodal Koskela.

Ve finském klubu již působí další dva čeští hokejisté. Hned do 22 zápasů loni nastoupil gólman Jakub Málek. Do třech utkání nastoupil i devatenáctiletý útočník Jakub Kos, jenž byl v roce 2021 draftovaný Floridou.