Česko – Lotyšsko: Filip Chytil přibyl na marodku, dál nehraje ani Chlapík

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jalonenovi se rozpadly obě elitní formace. Proti Lotyšům vyrukuje bez zraněných Filipů

Elitní centr českého výběru Filip Chytil proti Lotyšsku hrát nebude.
Elitní centr českého výběru Filip Chytil proti Lotyšsku hrát nebude.Profimedia
V sestavě českých hokejistů v dnešním utkání na mistrovství světa v Rize proti Lotyšsku bude chybět útočník Filip Chytil (23), který v nedělním duelu proti Kazachstánu (5:1) utrpěl po zásahu hokejkou zranění v obličeji a po prvním třetině odstoupil ze hry. Na marodku se přiřadil k Filipu Chlapíkovi (25), který po zákroku slovenského beka Patrika Kocha (26) nedohrál páteční úvodní duel a od té doby je mimo hru. Sestavu včetně brankáře odtajní český tým až před zápasem, který začne v Riga Areně v 19:20.

"Můžu říct, že ani jeden z Filipů dnes hrát nebude. Filip Chytil tady včera prošel vyšetřeními a je pak věc lékařů, jak rozhodnou, ale dnes hrát určitě nebude," řekl novinářům před dnešním rozbruslením asistent trenéra české reprezentace Libor Zábranský.

Délku absence útočníka New York Rangers, který tvoří elitní útok s Dominikem Kubalíkem a kapitánem Romanem Červenkou, nespecifikoval. "Tohle nevím, nechtěl bych mluvit za našeho doktora (Antonína Chocholu), ale co máme informaci z rána, tak uvidíme, jak budou kluci vypadat zase zítra," uvedl Zábranský.

Více o zápase Česko – Lotyšsko

Chytil se nešťastně zranil po zásahu Danila Butěnka hokejkou do obličeje v 15. minutě a poté, co mu lékař českého týmu na střídačce prohlédl ústa a zuby, se ještě vrátil do hry. Ale po první pauze už se na led nevrátil. "Já jsem si myslel ze střídačky taky, že to byl puk, ale na videu je vidět, jak ten hráč odehrával kotouč, tak šel kolem něho, ale sklouzla mu hokejka, kterou dostal," popsal situaci Zábranský.

Do hry se proti Lotyšsku z tribuny vrátí útočník Ondřej Beránek. "Jinou možnost samozřejmě nemáme. Je to samozřejmě komplikace, protože Filip je náš elitní centr, takže nám určitě chybět bude. Já doufám, že to bude třeba jen dnes," doplnil Zábranský.

Už ve čtvrtek před startem turnaje se zranil v obličeji Jiří Smejkal, který má dva vyražené zuby a zlomenou čelist. V sestavě nechybí a nastupuje s celoobličejovým krytem. Zábranský bere smůlu na zranění jako realitu.

"Je to hokej, tak se to musí brát. Kluci jdou do všeho naplno. Ať už se to stalo Jirkovi Smejkalovi na tréninku nebo teď Filipovi (Chytilovi), tak to není nic zaviněného. Ty hokejky tam lítaly a tak to prostě je," konstatoval Zábranský.

Češi si mohou alespoň pochvalovat, že mají z duelů se Slovenskem (3:2) a Kazachstánem (5:1) plný počet bodů. "Je to super. Chceme vyhrát každý zápas, vstup se nám povedl a za to jsme samozřejmě šťastní, ale radost kalí ta zranění. To je špatně," uvedl Zábranský.

Domácí Lotyši prohráli v pátek s Kanadou 0:6 a v sobotu se Slovenskem 1:2. Zábranský očekává, že soupeř bude chtít zjednat nápravu. "Nečeká nás nic jednoduchého. Lotyši prohráli obě utkání, vstřelili jen jeden gól a osm jich dostali. Budu hrát jak o život, domácí publikum... Navíc hrajeme proti extraligové obraně, proti klukům, co hrají u nás," poukázal Zábranský na šest hráčů z extraligových klubů v lotyšské defenzivě a celkem osmičku krajánků z Česka.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi