Národní tým oplatil Američanům loňské vyřazení a slaví postup do semifinále MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Národní tým oplatil Američanům loňské vyřazení a slaví postup do semifinále MS

Aktualizováno
Češi porazili ve čtvrtfinále USA 1:0.
Češi porazili ve čtvrtfinále USA 1:0.Profimedia
Češi oplatili USA porážku z loňského MS, ve stejné fázi domácího šampionátu je porazili 1:0 a po dvou letech slaví postup do semifinále. Jediný gól dal ve druhé třetině Pavel Zacha. Když národní tým slavil výhru, soupeře ještě neměl jistého, Švédové totiž hráli prodloužení a kdyby padli, výběr Radima Rulíka by narazil na Švýcarsko. Nakonec ale uspěli Tre Kronor a v sobotu zabojují o finále s Českem.

USA – Česko 0:1

V bráně národního týmu nastoupil opět Lukáš Dostál, do prvního útoku ke hvězdné dvojici z Bostonu přesunul trenérský štáb Ondřeje Paláta a mimo soupisku zůstal nemocný Jakub Flek, místo něhož se do sestavy vrátil Matěj Stránský.

V úvodu oba týmy vyčkávaly. Češi poprvé vystřelili na konci druhé minuty, s nahozením Libora Hájka však neměl brankář Charlie Lindgren problém. Na opačné straně zakončoval Brock Nelson, jehož tečovaný pokus skončil v ochranné síti.

Sestřih utkání.
Livesport CZ + SK

Američané podé přidali, střelu Setha Jonese od modré čáry ale lapil Dostál, jenž si posléze poradil i s prudkým pasem Johnnyho Gaudreaua. Z protiútoku zahrozil i domácí tým, jenže nabídku Pastrňáka před bránu spoluhráči nevyužili.

Následně třikrát nebezpečně zakončovali svěřenci Radima Rulíka. Palát vyslal Pastrňáka, který prudkou střelou našel pouze lapačku Lindgrena. Gólman Washingtonu poté vyrazil i pokus Davida Kämpfa a poradil si i s ránou Davida Špačka.

Češi soka v této fázi zápasu přimáčkli, v krátkém sledu stříleli Zacha, Radko Gudas a Stránský. Největší šanci neproměnil Pastrňák, jenž postupoval sám na bránu a udělal Lindgrenovi kličku, v rozhodující chvíli mu ale sjel puk z čepele.

Zkraje druhé třetiny neviděl Lindgren nahození Jakuba Krejčíka, skóre se ovšem neměnilo ani po závaru, kdy se snažili procpat puk do sítě David Tomášek a Ondřej Beránek. Následovalo první vyloučení, za vysokou hůl dostal dvě minuty Pastrňák.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Národní tým ale oslabení přečkal a v čase 26:23 se přesilovky dočkal i on, potrestán byl Trevor Zegras. A domácí početní výhodu už po 16 sekundách využili, rána Špačka se od Zachy odrazila mimo dosah gólmana.

Američané se pokoušeli o rychlou odpověď, na Dostála si nepřišli Zach Werenski ani Jake Sanderson. Následoval český brejk dvou na jednoho, ale rána Romana Červenky po přihrávce Ondřeje Kašeho skončila na horní tyčce.

V závěru druhého dějství Američané český tým zatlačili, což vyústilo ve faul Jana Rutty a druhou přesilovku soupeře. Všechny střely však pochytal Dostál, a tak stav 1:0 pro Rulíkův výběr vydržel až do druhé sirény.

Nadále tak platí, že Češi na turnaji v úvodních 40 minutách v duelech se čtyřmi velmocemi (Finsko, Švýcarsko, Kanada, USA) inkasovali dohromady jeden jediný gól. Vstřelil jim ho Švýcar s českými předky Kevin Fiala.

Na začátku třetí třetiny přečkal národní tým zbytek oslabení i následný mocný americký tlak, rána Bradyho Tkachuka ani dorážka Matthewa Boldyho Dostál za záda nepustil. Gólman Anaheimu držel čisté konto i po pokusu Tkachuka, proti němuž zakročil betonem.

Aktivita souboru v červených dresech ve třetí třetině opadla, národní tým se soustředil především na obranu. Necelých pět minut před koncem třetí třetiny kapituloval, ale vyrovnávací branka neplatila kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti.

Navýšit vedení mohl Kubalík, ale z brejku po přihrávce Nečase napálil tyč. Američané se poté uchýlili ke hře bez brankáře a Nečas střelou přes celé kluziště trefil opět tyč. Poté si Rulíkův tým postup už pohlídal.

Výsledky mistrovství světa