Švédi i Švýcaři nadělovali a zajistili si účast v play off. Finsko podlehlo Kanadě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Švédi i Švýcaři nadělovali a zajistili si účast v play off. Finsko podlehlo Kanadě

Aktualizováno
Švédsko v Ostravě přejelo Lotyše 7:2.
Švédsko v Ostravě přejelo Lotyše 7:2.Profimedia
Finsko na mistrovství světa zaznamenalo už třetí porážku, Kanadě podlehlo 3:5 a v tabulce pražské skupiny A zůstává před zápasy s Dánskem a Švýcarskem na čtvrtém místě. Němci udělali další krok do čtvrtfinále. S Polskem sice měli v Ostravě dost práce, ale vybojovali vítězství 4:2 a v neúplné tabulce skupiny B jim patří druhé místo za suverénním Švédskem. Švýcaři porazili Dánsko vysoko 8:0, Švédi pro změnu přejeli 7:2 Lotyšsko a Slováci si poradili s Francií 4:2.

Dánsko – Švýcarsko 0:8

Švýcaři, kteří si drží na šampionátu neporazitelnost, se ujali vedení v čase 4:10. Kevin Fiala nabil v levém kruhu Nicu Hischierovi, který zamířil k protější tyčce. Dánové se potom ubránili při vyloučení Matiase Lassena. V 18. minutě vystihl kapitán Roman Josi dánskou rozehrávku a na gólmana Frederika Dichowa vyzrál bekhendovým blafákem.

Po 39 sekundách druhé části Švýcaři potrestali faul Nicka Olesena z konce prví třetiny. Andres Ambühl přihrál do levého kruhu Fialovi, který překonal přesouvajícího se Dichowa. V čase 23:58 skóroval Fiala podruhé. Po Hischierově přihrávce ještě u levé tyče nestihl zakončit, ale po objetí branky zasunul puk u druhé tyče za Dichowa. Dánům se nepodařilo snížit při vyloučení Calvina Thürkaufa. Potom se sice ubránili při dvou oslabeních, ale ve 34. minutě znovu inkasovali. Přihrávku Daria Simiona proměnil Senteler.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Do třetí třetiny Dichowa nahradil Mathias Seldrup. Po 23 sekundách dostal puk za Genoniho Patrick Russell, ale sudí Jan Hribik a Mikko Kaukokari po revizi u videa gól neuznali. Ve 43. minutě se dostal v oslabení do úniku Calvin Thürkauf a bekhendovým blafákem překonal Seldrupa. Potom se prosadil Christoph Bertschy a výsledek dovršil v 55. minutě po Bertschyho střele z dorážky Tristan Scherwey.

Lotyšsko – Švédsko 2:7

Lotyšsko na loňském šampionátu vyřadilo Švédy ve čtvrtfinále, tentokrát se jim ale favorita zaskočit nepodařilo. Seveřané se dostali do vedení v páté minutě, kdy se přesně k tyči trefil Rasmus Dahlin. O dvě minuty později přidal další trefu jeho parťák ve třetí obranné dvojici Brodin. Snížit mohl Janis Jaks, trefil ale tyč. Na přelomu první a druhé části Lotyši přežili první oslabení a poté se jim v rozmezí 23 sekund podařilo vyrovnat.

Sestřih zápasu Lotyšsko – Švédsko.
Livesport CZ + SK

Nejprve snížil svým čtvrtým gólem na turnaji Kaspars Daugavinš, vzápětí si Mamčicsovu střelu srazil bruslí do vlastní branky Jonas Brodin. Následně Švédové přišli o Dahlina, který za faul na Egleho putoval předčasně do kabin. Lotyši ale zkrácenou přesilovku nevyužili a Švédsko následně bleskově zápas rozhodlo. Nejprve se dvakrát v rozmezí 17 sekund prosadil Zetterlund, o dalších devět sekund později Elvise Merzlikinse překonal Eriksson Ek.

Lotyši se pokusili zastavit nápor soupeře oddechovým časem, dvě minuty po jeho skončení se ale trefil od modré čáry Pettersson. Místo Merzlikinse pak nastoupil Vitols. Snížit mohl Indrašis, Gustavssonovi ale opět pomohla branková konstrukce. Ve třetí části Švédové nevyužili 70 sekund dlouhou přesilovou hru, Eriksson Ek trefil tyč. Nakonec se ale sedmé branky dočkali. Krátce před koncem duelu se prosadil Marcus Johansson.

Kanada – Finsko 5:3

Finové začali skvěle a už po 95 sekundách se prosadil pohotovou dorážkou Jesse Puljujärvi. Jen o chvilku později se proti pravidlům provinil hvězdný kanadský mladík Connor Bedard a Finové trestali – ve čtvrté minutě zvýšil Valtteri Puustinen. Odpovědět mohl kanadský kapitán John Tavares, finský gólman Harri Säteri ho však vychytal. V 15. minutě už Dylan Cozens zblízka snížil. O 97 sekund později vyrovnal Brandon Tanev, o platnosti jeho zásahu rozhodli sudí až u videa.

Sestřih utkání Kanada – Finsko.
Livesport CZ + SK

Ve druhé části se oba celky vystřídaly v přesilovkách. Ve 29. minutě se v oslabení dostal po objetí branky k zajímavému zakončení Dawson Mercer, Säteriho však nepřelstil. Jen o chvilku později pomohla finskému gólmanovi při střele Nicka Paula již v rovnovážném stavu tyčka. Ve 37. minutě se prosadil podruhé v utkání Puljujärvi a Finové znovu vedli. Krátce nato byl na pět minut a do konce zápasu vyloučen kanadský bek Bowen Byram, menší trest však dostal i Puljujärvi. Při hře čtyři na čtyři využil prostoru na ledě Power a vyrovnal.

Seveřané na začátku třetí třetiny ještě dohrávali zbytek přesilovky, ale rovnovážným stavem nepohnuli. Ve 46. minutě prověřil Binningtonovu pozornost Saku Mäenalanen. O chvíli později se provinil proti pravidlům Hannes Björninen, Kanaďané sice přesilovku nevyužili, ale v 52. minutě šli poprvé v utkání do vedení. Pierre-Luc Dubois vybojoval kotouč za brankou, Tavares na sebe vytáhl gólmana a Brandon Hagel už měl po jeho nahrávce snadný úkol.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V 58. minutě měl obrovskou šanci na vyrovnání zblízka Arttu Hyry, jenže neproměnil. Chvilku nato sáhli Finové k oddechovému času. Když zbývalo do vypršení základní doby 100 sekund, odjel Säteri na střídačku a jeho tým to zkusil se šesti bruslaři v poli. Místo vyrovnání ale dovezl kotouč do prázdné branky Mercer a definitivně rozhodl.

Německo – Polsko 4:2

Němci v předešlých dvou zápasech proti Lotyšsku a Kazachstánu nastříleli celkem 16 branek, tentokrát ale v úvodu v ofenzivě tápali. V první přesilové hře se mohli dostat do vedení Poláci, Krzysztof Macias ale brankáře Mathiase Niederbergera nepřekonal.

Favorit lehce zabral až v závěru první části. Gólman David Zabolotny, jenž v této sezoně působil v druholigovém německém Freiburgu, ale svůj tým podržel.

Bezbrankový stav se změnil v 25. minutě. Nejprve Macias ze slibné pozice nezamířil přesně, hned z protiútoku se prosadil střelou k tyči Alexander Ehl. Druhou branku přidali Němci z trestného střílení nařízeného za Dziubińského hození hokejky. Peterka jistě překonal Zabolotného střelou mezi betony.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Třetí gól přidal ve 45. minutě Yasin Ehliz, který našel mezeru mezi tyčkou a postojem Zabolotného. Když poté své příležitosti nevyužil Wojtek Stachowiak, Poláci snížili. S Krezolkovou šancí si ještě Niederberger poradil, v 54. minutě jej ale překvapil Patryk Wajda, který zpoza branky o jeho záda odrazil puk za čáru. Poláci ožili a o dvě minuty později už to bylo 2:3, když se prosadil Filip Komorski.

Jen o 52 sekund později ale udeřili Němci. Reichlův brejk ještě Zabolotny zastavil, na Peterkovu dorážku ale už nestihl zareagovat. Útočník Buffala si připal pátý gól v šestém utkání na MS.

Francie – Slovensko 2:4

Po oboustranně opatrném úvodu mohl otevřít v páté minutě skóre Slafkovský, brankáře Ylönena ale nepřekonal. Nemec následně trefil tyč. Slováci si poté zahráli dvě přesilové hry za sebou, výraznější šance si ale nevypracovali. Nebezpečná byla jen Daňova teč.

Dvě přesilovky v rychlém sledu po sobě si poté zahráli i Francouzi, neboť Regenda byl vyloučen bezprostředně po své prvním návratu na led. Jeho spoluhráči ale čtyři minuty v oslabení ustáli a Regenda se jim poté odvděčil gólem čtyři sekundy před koncem první třetiny.

Sestřih zápasu Francie – Slovensko.
Livesport CZ + SK

Hned po přestávce Slováci nevyužili krátkou přesilovku čtyři na tři, ve hře čtyři na čtyři se ale prosadil Hudáček. Třinecký útočník překonal Ylönena i v polovině zápasu a dal pátý gól na turnaji. Francie ještě ve druhé třetině snížila, když Hlavaje překvapil pohotovým zakončením Treille.

Do třetí třetiny místo Ylönena nastoupil Papillon, i on ale kapituloval. S Regendovou příležitostí si ještě poradil, ve 49. minutě ale skončila za jeho zády Grmanova střela, kterou tečoval jeden z jeho spoluhráčů. Poslední slovo měl nakonec obránce Chakiachvili, který sedm sekund před koncem zmírnil porážku Francie na 2:4.

Další výsledky z MS