Chytil gólem a asistencí pomohl k úvodní výhře Rangers, Tampa deklasovala Toronto

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chytil gólem a asistencí pomohl k úvodní výhře Rangers, Tampa deklasovala Toronto

Filip Chytil výrazně pomohl k úvodní výhře Rangers.
Filip Chytil výrazně pomohl k úvodní výhře Rangers.Profimedia
Filip Chytil (23) se podílel v prvním utkání úvodního kola play off NHL gólem a přihrávkou na výhře hokejistů New Yorku Rangers 5:1 na ledě New Jersey, v jehož brance čtyřikrát inkasoval Vítek Vaněček (27). Colorado zahájilo snahu o obhajobu Stanleyova poháru prohrou 1:3 se Seattlem. Toronto podlehlo na svém ledě Tampě Bay 3:7 a Vegas prohrálo s Winnipegem 1:5.

NJ Devils – NY Rangers 1:5

Vaněček kapituloval dvakrát už v úvodních deseti minutách. Skóre otevřel Vladimír Tarasenko z mezikruží a tečí zvýšil v přesilové hře Chris Kreider. V závěru prostřední části se prosadil z levé strany Ryan Lindgren, který překonal českého gólmana střelou z úhlu pod horní tyč. U třetí trefy Rangers si připsal druhou asistenci i Chytil.

Kreider, který byl vyhlášen první hvězdou zápasu, upravil v 52. minutě další tečí v přesilové hře skóre na 4:0. Útočník Rangers se osamostatnil v čele klubové statistiky v počtu gólů v play off. Na kontě má 36 branek a odpoutal se od Roda Gilberta.

Jack Hughes připravil o nulu Igora Šesťorkina v čase 57:14 z trestného střílení. Poslední slovo měl Chytil, který zpečetil výhru Rangers při risku New Jersey bez gólmana. Ke strůjcům prvního bodu hostů v sérii patřil i Adam Fox, který přihrál na čtyři branky.

"Ze začátku jsme neudrželi puk. Pravděpodobně to vyplývalo z nervozity. Někteří ještě nehráli zápas v play off a nevěděli, co to obnáší," uvedl trenér New Jersey Lindy Ruff. "Rozebírali jsme, jak hrát s pukem, abychom jej neztráceli a nepouštěli soupeře do přečíslení. Dobře jsme bruslili a nejdůležitější bylo, že se nám dařilo napadání. Hráli jsme tak častěji v jejich pásmu než ve svém," řekl trenér Rangers Gerard Gallant.

Toronto – Tampa 3:7

Tampa Bay vedla po první třetině 3:0. Toronto snížilo ve 34. minutě na rozdíl jedné branky, ale hosté kontrovali ve zbytku prostřední části dalšími třemi góly a zlomili odpor kanadského klubu. Výhru Lightning řídili Corey Perry s Nikitou Kučerovem, kteří si připsali shodnou bilanci gólu a dvou přihrávek. Dvakrát se v dresu vítězů trefil Brayden Point. Na straně poražených asistoval Mitchell Marner u všech tří branek.

"Na rozdíl od nás pozvedli svou hru na vyšší úroveň. Špatně jsme začali, dopustili jsme se hodně faulů a víme, že mají dobré přesilovky. Musíme být i disciplinovanější," zamýšlel se nad prohrou útočník Toronta Auston Matthews. Tampa Bay udeřila v početní výhodě čtyřikrát. Dvakrát potrestala za stavu 4:2 i zákrok Michaela Buntinga, který za hit na hlavu Erika Černáka dostal pět minut. Slovenský bek zápas nedohrál.

Tampa hrála v minulých třech letech finále NHL, ale nevyšel jí závěr základní části, ve které prohrála osm z dvanácti zápasů. "Měli jsme těžký březen, ale začalo play off a všechno se maže. Víme, co musíme udělat a jak hrát jako tým. Udělali jsme spoustu dobrých věcí, ale pořád je to jen jeden zápas," uvedl Perry.

Vegas – Winnipeg 1:5

Winnipegu zajistili Kyle Connor a Pierre-Luc Dubois v úvodu druhé třetiny během 62 sekund vedení 2:0. Vegas snížil trefou Williama Karlssona, ale na začátku poslední části vrátil Blake Wheeler hostům dvoubrankový náskok. V závěru zvýraznil Adam Lowry dvěma zásahy výhru Jets, kteří byli v utkání střelecky aktivnější 31:17. První bod v sérii vychytal Connor Hellebuyck, jemuž kryl záda David Rittich.

"Hráli s větším nasazením a zasloužili si vyhrát, ale nepředvedli nic mimořádného. Můžeme si za prohru sami. Musíme si uvědomit, že je tu play off," podotkl trenér Vegas Bruce Cassidy.

Ještě v první třetině došlo k nepříjemné situaci. Při skrumáži v brankovišti byl útočník Winnipegu Morgan Barron zasažen do tváře bruslí gólmana Vegas Laurenta Brossoita. Po ošetření se vrátil do hry s více než 75 stehy a celoobličejovým krytem. "Vypadal, jako kdyby ho napadl žralok," popsal Lowry. "Všichni jsme se snažili dotlačit puk do branky a najednou vidíte cestičku krve od brankoviště až na střídačku. To, že pokračoval, svědčí o jeho srdci," doplnil.

Colorado – Seattle 1:3

Seattle vyhrál svůj historicky první zápas v play off NHL. O vítězství se zasloužil 34 zásahy Philipp Grubauer a překonal jej pouze Mikko Rantanen, který vyrovnal ve 13. minutě na 1:1. Skóre otevřel Eeli Tolvanen, v úvodu druhé třetiny se prosadil Alex Wennberg a na začátku třetí Morgan Geekie. Pavel Francouz plnil roli náhradního brankáře Colorada.

"Jsme s výkonem spokojeni, ale musíme ho opakovat a opakovat," uvedl Wennberg. Obhájce Stanleyova poháru si vylámal zuby na svém bývalém brankáři Grubauerovi, jehož si vybral Seattle z Colorada předloni v rozšiřovacím draftu. "Jeho výkon nebudu komentovat. Neodehráli jsme nejlepší zápas, ale pořád jsme si vytvořili dost šancí. Teď se musíme zaměřit na druhé utkání," řekl lídr Avalanche Nathan MacKinnon.