Kdo bude nejlepším gólmanem? Vezinovu trofej dostane Hellebuyck, Bobrovskij, nebo Demko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kdo bude nejlepším gólmanem? Vezinovu trofej dostane Hellebuyck, Bobrovskij, nebo Demko

Connor Hellebuyck je finalistou Vezinovy trofeje počtvrté, v roce 2020 ji získal.
Connor Hellebuyck je finalistou Vezinovy trofeje počtvrté, v roce 2020 ji získal.Profimedia
Finalisty na zisk Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL jsou Sergej Bobrovskij (35) z Floridy, Thatcher Demko (28) z Vancouveru a Connor Hellebuyck (30) z Winnipegu. Loňský vítěz ankety Linus Ullmark z Bostonu ve tříčlenné nominaci chybí.

Bobrovskij může Vezinovu trofej získat potřetí, ale poprvé za výkony v dresu Panthers. Oceněn byl v letech 2013 a 2017 v Columbusu. Rodák z Novokuzněcku pomohl Floridě v základní části k vítězství v Atlantické divizi vychytanými 36 výhrami v 58 duelech, měl průměr 2,37 obdržené branky na zápas, procentuální úspěšnost zásahů 91,5 a šestkrát neinkasoval.

Hellebuyck vychytal 37 vítězství v 60 utkáních, měl průměr 2,39 obdržené branky na zápas a úspěšnost zásahů 92,1 procenta. Americký brankář už má jistou William M. Jennings Trophy pro gólmana týmu, jenž dostal nejméně gólů v základní části. Jets inkasovali 199 branek, Florida o jednu víc. Finalistou Vezinovy trofeje je Hellebuyck počtvrté, v roce 2020 ji získal, v roce 2018 byl druhý a loni třetí.

Další americký gólman Demko vychytal 35 výher, o možnost rozšířit sbírku ho připravilo březnové zranění kolena, kvůli němuž musel vynechat 14 duelů Vancouveru. Mezi nejlepší trojici se vešel poprvé, v sezoně inkasoval průměrně 2,45 gólu na zápas a úspěšnost zásahů měl 91,8 procenta.

Nejlepšího brankáře volí generální manažeři NHL.

Výsledky play off NHL