Livesport Daily #159: Speciál o ruské hokejové raketě Pavlu Burem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport Daily #159: Speciál o ruské hokejové raketě Pavlu Burem
Livesport Daily #159: Speciál o ruské hokejové raketě Pavlu Burem
Livesport Daily #159: Speciál o ruské hokejové raketě Pavlu BuremLivesport
Po včerejší epizodě, ve které jsme velmi podrobně zavzpomínali na kariéru legendárního českého oštěpaře Jana Železného, je dnes čas na další idol jednoho z tvůrců tohoto podcastu. Na famózního sportovce, který válel zejména v 90. letech a na přelomu milénia. Tentokrát zamíříme na hokejové stadiony, kde tenhle bývalý útočník bavil a zvedal ze sedaček všechny fanoušky. Pavel Bure (52) byl ve své době úkazem, který si podmanil NHL, o jeho rychlosti se dodnes vyprávějí legendy a například na olympiádě v Naganu dal devět gólů a byl vyhlášen nejlepším útočníkem celého turnaje. Kariéru i trochu záhadný osobní život ruské rakety s námi přišel rozebrat dlouholetý hokejový novinář deníku Sport Pavel Bárta.

V Naganu to měl být jeho turnaj. Pěti góly v semifinále sestřelil Finsko, měl obrovskou fazónu a jako kapitán ruského týmu měl své spoluhráče dotáhnout k vytouženému olympijskému zlatu. Ve finále ovšem stejně jako všichni Rusové narazil na zeď jménem Dominik Hašek a se slzami v očích bral "jen" stříbro.

Pavel Bure ovšem rozhodně nebyl jen hráčem jednoho turnaje, o svých kvalitách přesvědčoval fanoušky i experty už od roku 1991, kdy nakoukl v dresu Vancouveru Canucks do NHL poprvé. "Vybaví se mi obrovská rychlost a skvělá střelba, byl to ryzí hokejový střelec. Pamatuju si, že jeden sloupkař ve Vancouveru tehdy napsal, že Bure je nejrychlejší věc, kterou Rusové vytvořili od Sputniku," vzpomíná s úsměvem novinář Pavel Bárta.

Livesport Daily #159: Pavel Bure
Livesport

V dnešní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Bureho kompletní kariéru v NHL a angažmá ve Vancouveru, Floridě a New Yorku Rangers.

Ruský výbuch na domácím MS v roce 2000.

Napojení Pavla Bureho na mafii.

Jeho rodinné zázemí a původ.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.