Palát úvodním gólem nastartoval New Jersey a napodobil Jágra. Vegas jde dál, Tampa žije

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Palát úvodním gólem nastartoval New Jersey a napodobil Jágra. Vegas jde dál, Tampa žije

Aktualizováno
Ondřej Palát střílí gól New York Rangers.
Ondřej Palát střílí gól New York Rangers.Profimedia
Hokejový útočník Ondřej Palát (32) svým druhým gólem v probíhajícím play off NHL otevřel skóre pátého zápasu mezi New Jersey a NY Rangers. Devils vyhráli 4:0 a otočili stav série na 3:2. Po třech zaváháních uspěla Tampa Bay, jež zvítězila v Torontu 4:2 a snížila na 2:3 na zápasy. Hráči Vegas porazili v pátém duelu Winnipeg 4:1 a jako první tým si zajistili postup do druhého kola vyřazovacích bojů.

New Jersey – New York Rangers 4:0

Palát se prosadil už ve 39. sekundě, kdy se nejlépe zorientoval po buly v útočném pásmu a s pomocí teče bránícího Adama Foxe poslal New Jersey do brzkého vedení. Jako druhý Čech v historii vstřelil 50. gól v play off. Rodák z Frýdku-Místku navázal na Jaromíra Jágra, který dal ve vyřazovacích bojích 78 branek.

Devils svůj náskok zvýšili ve druhé části, kdy se nejprve prosadil Erik Haula a ve 34. minutě upravil na 3:0 gólem v oslabení Dawson Mercer.

Jednadvacetiletý útočník zakončil přečíslení dva na jednoho a v bojích o Stanley Cup se prosadil poprvé. "Stejně jako ve čtvrtém zápase nám velmi pomohl rychlý gól. Dostali jsme se díky němu do hry a vtáhli jsme do děje i diváky," řekl.

Třetí výhru New Jersey za sebou pečetil pět minut před koncem základní hrací doby druhým gólem v zápase Haula. První čisté konto v play off vychytal brankář Akira Schmid. Dvaadvacetiletý Švýcar po dvou prohrách v úvodních dvou utkáních nahradil v brance Vítka Vaněčka a Rangers zatím trápí skvělými výkony. Ve třech duelech inkasoval pouhé dva góly a s úspěšností 97,6 % vládne brankářským statistikám.

K první nule v bojích o Stanley Cup mu stačilo 23 zásahů. "Kluci přede mnou dnes hráli fantasticky. Zblokovali spoustu střel a já neměl moc práce. Opravdu skvělý výkon," chválil spoluhráče, kteří zblokovali 24 pokusů.

Toronto – Tampa Bay 2:4

Konec sezony odvrátila Tampa Bay. Lightning zabrali třech prohrách a Toronto porazili 4:2. Dvěma body za gól a asistenci se pod důležitou výhru podepsali Anthony Cirelli a Michael Eyssimont. Druhý jmenovaný se ve vyřazovacích bojích prosadil poprvé v kariéře.

"Dostal jsem se za obránce, ale nebyl jsem v ideální střelecké pozici. Potřeboval jsem něco vymyslet, tak jsem zkusil gólmana překvapit nenápadnou střelou mezi nohy. Je to věc, kterou trénuji s asistentem Jeffem Halpernem. Jsem rád, že to vyšlo," popsal Eyssimont svou trefu.

Po třech nevýrazných výkonech se Tampa opět mohla spolehnout na Andreje Vasilevského. Gólman, který Lightning dovedl ke dvěma Stanley Cupům, kryl 28 střel a měl úspěšnost přesahující 93 %. "Od té doby, co jsem v Tampě, je skoro každý zápas naším nejlepším hráčem. Dnes to opět potvrdil. Předvedl několik skvělých zákroků, byl jako skála," chválil ruského brankáře Cirelli.

Toronto na postup do 2. kola čeká od roku 2004. Další možnost ukončit 19 let dlouhý půst budou mít Maple Leafs v noci na neděli na ledě Tampy.

Vegas – Winnipeg 4:1

Postup do druhého kola po výhře 4:1 slaví tým Vegas. Golden Knights ovládli sérii s Winnipegem ve čtyřech zápasech a do druhého kola proklouzli jako první. Dvěma trefami řídil postupovou výhru  Chandler Stephenson. Gólem a dvěma asistencemi se na vítězství podílel kapitán Mark Stone. Vegas narazí na vítěze série Los Angeles – Edmonton, blíže k postupu mají Oilers při vedení 3:2.